Real War

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 ное. 2001

Стратегиите в реално време винаги са ни показвали своята апокалиптична гледна точка за това какво ще стане в далечното бъдеще, съживявали са епични битки от миналото или са измисляли свой фантастичен нереален свят. Real War не спада към нито една от тези три категории. Тя обръща погледа си към настоящето, засяга теми, за които слушаме в нашето ежедневие, и проблеми, които ни застрашават от доста време насам.
Имайки предвид събитията, които се случиха се наскоро в Ню Йорк и Вашингтон, мога да кажа, че

ИСТОРИЯТА В REAL WAR Е ДОСТА АКТУАЛНА

Незнайни терористи атакуват база на САЩ. Американците отвръщат на удара с удар, изстрелвайки няколко обикновени балистични ракети срещу нападателите си. Оказва се обаче, че в базата на нападателите е имало ядрени заряди. За да обърнат нещата в своя полза, терористите побързват да обвинят САЩ в употреба на оръжия за масово поразяване.

Страховитата “новина” бързо се разпространява. Множество страни от източното полукълбо на Земята започват да се опасяват от факта, че Америка се е превърнала в прекалено мощна държава. Все повече политици започват да вярват, че много скоро янките ще представляват заплаха за целия свят. Въпросните държави се обединяват, сформират ILA (Independent Liberation Army) и започват да кроят планове как да заличат САЩ от лицето на Земята.

Междувременно набедената страна се опитва да докаже, че не е използвала ядрени оръжия и че е станала жертва на подли терористически групировки. И така много бързо се оформя един напълно съвременен и актуален конфликт. Доста елементи от историята до известна степен се припокриват със събитията, разиграли се на 11 септември тази година (пък и след това) в Ню Йорк и Вашингтон. Това със сигурност не е умишлено, от което може да си извадим извода, че Real War е доста пророческа игра в това отношение. Единственото нещо, което не мога да разбера, е как тя е останала незасегната от спонтанната цензура, развихрила се в гейминдустрията заради терористичните атаки над САЩ (за справки – C&C: Yuri’s Revenge).

По отношение на

СОЛОВАТА ИГРА

Real War предлага двайсет и четири мисии – по дванайсет за двете враждуващи страни – САЩ и Независимата освободителна армия. Ще мерите сили сред арктически терени, пустини и джунгли. Ще разполагате с внушителната бройка от около цели шейсет единици, разпределени в три категории – земни, въздушни и водни войски. Интересното около тях е, че всички имат своите еквиваленти в реалния живот и не само си приличат по външен вид, но и действат по един и същи начин.

Идеята за събиране на ресурси до известна степен е пренебрегната. Вместо да си колекционирате злато, дърво, желязо или някакъв друг подобен ресурс, трябва да строите supply depot и да трупате supply точки, чрез които изграждате новите единици и сгради. Така вниманието ви ще се насочи главно към най-различни тактически хитринки.

Real War използва стандартната за повечето подобни игри изометрична перспектива. Поддържа и 3D-ускорение, което оказва влияние единствено върху единиците. В тази категория обаче не включваме хората. Въпреки това играта има тук-там с какво да ни изненада. Експлозиите са наистина ефектни. Например ударените самолети (ако са по-големи) постепенно започва да падат и съответно се разбиват на земята. Повечето сухопътни единици също умират под формата на огнен фойерверк – горят една-две секунди, избухват, изхвърчат във въздуха и накрая се пръскат на парчета.
Водните единици пък потъват сред пламъци и множество вълни, породени от подводни експлозии. Човек може направо да се изненада на какво е способен подобен напълно обикновен графичен енджин. Гледната точка над бойното поле може да се разширява и да се стеснява чрез опцията за отдалечаване и приближаване на камерата. Към всичко това можем да добавим и че Real War поддържа разделителни способности до 1024×768. 

ГЕЙМПЛЕЯТ

ще се стори твърде познат на всички, които прекарват по-голямата част от времето си в цъкане на реалновремеви стратегии. Единственото, което го различава от подобните игри, е леко подобреният интерфейс. Независимо в кой ъгъл на картата се намирате, много бързо можете да изберете която и да е от единиците и сградите, без да се налага трескаво да ги търсите из терена. Това е възможно чрез едно съвсем обикновено меню. В някои по-критични ситуации тази екстра свършва отлична работа. Друго нещо, което заслужава внимание, е така наречената “едновременна атака”.
Когато събирате няколко единици заедно и им давате поръчение да стрелят по едно и също време. По-бързите започват да се съобразяват с по-бавните. Така за отрицателно време нанасяте един мощен фатален удар над набелязаната цел без войската ви да се разпръсне по пътя. 

Картите в Real War са доста големи. Това би затормозило някои по-слаби машини, особено ако нарасне и броят на единиците. А имайте и предвид, че изискванията да подкарате Real War не са сред най-ниските. Освен с двете кампании ще можете да си поиграете в skirmish и в мултиплейър. Определено няма да скучаете, защото тези два режима има какво да предложат.

В Real War има и няколко изненади. Авторите на играта са поканили
 
АКТЬОРА RONALD LEE ERMEY

да озвучава брифингите преди всяка мисия. Той е известен у нас с филми като “Самърсби”, “Осъденият на смърт идва”, “Седем”, “Да напуснеш Лас Вегас” и т.н. Сигурен съм, че е талантлив актьор, но не съм убеден, че мястото му е в Real War. Гласът, който се чува преди всяка мисия с американците, звучи като на някой човек, попрекалил с алкохола. Чуйте и ще се убедите сами. Иначе като цяло звукът в играта е над средното ниво и не представлява прекалено дразнение за ухото. 

Създателите на играта твърдят също, че REAL WAR е комерсиална версия на играта JOINT FORCES, използвана от американците за тактически обучения на своите войски. Естествено е, че промените, които тя е претърпяла, са доста, предимно от гледна точка на графиката. Това може само да ви говори, че всичко трябва да се доближава максимално до действителността. Дори и самото заглавие би трябвало да е доказателство за това. Доколко наистина е така, ще може да прецените и сами. Играта изглежда много добре, а фактите говорят сами за себе си. И ако искате да се саморазправите с терористите така, както си му е редът, просто пуснете Real War.

Автор: Владимир Тодоров