Rayman Legends

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 сеп. 2013

Когато Rayman Origins излезе през 2011 г. за конзоли и през 2012 г. – за PC – тя отбеляза едно от най-добрите завръщания на класически персонаж, който някога сме виждали в историята на гейминга. Години наред, с изключение на спорадичната му поява в Raving Rabbits, не бяхме виждали този забавен персонаж без свързващи елементи между отделните му крайници. И ето, че с Origins той най-накрая показа как точно трябва да изглежда един платформър.

Продължението беше неизбежно. И ето, че най-накрая и то си проправи път за PC. Ако искате кратката версия на въпроса дали Rayman Legends, която доскоро бе Wii U-ексклузивна, е добра игра, то отговорът е изключително прост – да, тя е фантастична. Това е един от най-добрите платформъри, без значение дали говорим за PC или конзоли. С ярка и цветна графика, с уникален дизайн на нивата и свежо чувство за хумор.

Да, историята е семпла. Но не сте тук заради нея, нали? Докато Рейман и дружките му спят, банда хулигани отвличат неговите приятели – т.нар. Teenies – и започват да опустошават района. Именно от вас зависи да спасите всеки, които има нужда от спасяване, и да накажете злосторници. Нито повече – нито по-малко. Една класическа задача за всеки герой на платформър.

Онези от вас, които са изиграли Rayman Origins, ще се почувстват незабавно у дома си. С тази малка разлика, че сега 

разнообразието е по-голямо отвсякога

Не само в графично отношение (да, всяко ниво блика от уникални местности, същества и какво ли още не). Дизайнът е меко казано феноменален. В някои от нивата ще се движите отляво-надясно, като стандартен платформър, събирайки всичко, каквото можете по пътя си, и скачайки или фрасвайки в лицето противниците, които срещате. В други огнени стени или други подобни ще ви гонят, докато вие панически се опитвате да стигнете до края. Трети нива включват стелт елементи. В някои дори ще се превърнете в патица. 

Често пейзажът пред вас буквално оживява пред очите ви

Скалите се повдигат и ви проправят път, други пък потъват в пясъка, докато се опитвате да минете по тях. Хващате се за нещо, което си мислите, че е въже и изведнъж месоядно растение се опитва да ви привлече към него и да ви погълне. В един момент ще ви преследва дори и гигантски дракон.

Да, по пътя си няма да отключвате нови умения, както бе в Origins – всичко е достъпно още от самото начало. Бъдете сигурни обаче, че в нито един момент няма да скучаете. Точно когато си мислите, че Legends просто не може да ви предложи нова механика и вече се е изчерпвала, авторите успяват да ви изненадат с поредната си хитра идея. А и играта предлага достатъчно допълнителни неща, които може да „отваряте“ с течение на времето, включително множество разнообразни герои и най-добрите нива от Origins.

Сега дори и летящата жаба Мърфи има значително по-голяма роля отпреди

С негова помощ може да преодолявате дадени препятствия. С натискането на един бутон той започва да удря шамари на някое подводно чудовище, за да го разкара от пътя ви. Дори гъделичка по-големите и бронирани противници, правейки ги уязвими за вашия собствен тупаник.

С това обаче ролята му далеч не се изчерпва. Съществуват нива с различни платформи и въжета, които само Мърфи може да мести или реже. 

Структурата на нивата на Rayman Legends

предоставя известна свобода. Във всяко едно се влиза през съответната картина. Когато спасявате своите приятели, вие отключвате следващите светове. По този начин ако зациклите на някоя мисия, винаги може да проверите какво ви очаква по-напред.

Когато става дума за продължителност, и тук нямате повод за притеснение. Със сигурност няма да може да съберете всички неща в дадено ниво от първия път. Както вече стана дума – Legends включва и най-добрите нива от Origins. Да не говорим, че съществуват и ежедневни и ежеседмични предизвикателства, в които ще се опитвате да постигнете колкото се може повече точки, съревновавайки се с резултатите на останалите играчи в интернет. А когато ви писне да играете сами, винаги може да поканите свой приятел да се включи към вашето приключение в кооп (макар и само локален). 

В аудиовизуално отношение 

Rayman Legends е безупречна, комбинирайки 2D и 3D елементи с превъзходен саундтрак. Всеки един свят и герой са пресъздадени с изключителна прецизност и от тях блика индивидуалност. Ръчно изрисуваните декори са феноменални и подсказват, че хората, които са ги създали, притежават наистина богато въображение. Въобще – атмосферата в играта е меко казано страхотна и ако веселия й вид не ви допада, то най-добре стойте настрана от нея.

В противен случай обаче ви очаква едно наистина незабравим, увлекателно и предизвикателно платформър-приключение, което ще тества всяко едно ваше умение да преодолявате безброй препятствия и противници.

Автор: Петър Йорданов