Ratchet & Clank: Up Your Arsenal

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

OK, знам, че повечето от вас са чували за това, но все пак си мисля да го спомена още един (вероятно последен) път – Insomniac Games са не кое да е студио, а именно авторите на Spyro игрите за PS One. Така-а, вече сте предупредени. Надявам се също, че вече сте врътнали и първите две Ratchet & Clank игри. Ако не сте – какво се помайвате още, мамка му?! Не, дори да не сте фенове на jump&run-овете, това пак не ви извинява. Защото R&C игрите са преди всичко убийствен купон, плюс по нещо ново и страхотно във всяко следващо издание. От тая гледна точка, третото поред измежду тях, кръстено Up Your Arsenal, е определено най-ефектното досега.

Преди всичко няколко думи за сингълплейър частта на третия Ratchet & Clank. За онези, които никога не са пробвали R&C игра – става въпрос принципно jump&run с изключителна свобода на придвижване и огромни, открити нива. Освен всичко това, обаче, тези игри предлагат и убийствена доза екшън под формата на стрелба на поразия с някои от най-забавните и находчиво измислени оръжия, използвани някога в РС или конзолна игра. Главно действащо лице е странното космато зверче Рачет (комбинация от котка, гоблин, хамстер и бог знае какво още), подпомагано от недораслия робот Кланк, който обикновено се помещава в раница на гърба на Рачет и изпълнява нещо като поддържаща роля. Колкото до самия геймплей на третата част, тя предлага нови елементи (най-вече оръжия и превозни средства) без да променя значително познатата формула. На мен поне ми се строи, че екшънът е доста повече от преди, макар като цяло нивата да са по-малки от тези в предишното издание. За сметка на това графиката на Up Your Arsenal (вярвате или не) е още по-добра, като комплименти от сорта на “потресаваща”, “смайваща” и прочее хич не са пресилени. Като се вземе предвид и фактът, че всичко върви с почти неприкосновените 60 кадъра в секунда (демек – убийствено гладко), R&C номер 3 спокойно може да бъде обявена за една от най-добре изглеждащите конзолни игри, създавани някога.

Добре де, ама все пак рейтинг от порядъка на 95 от 100 не е малко множко, вероятно си мислите вие. Ни най малко! Защото истинският диамант в короната на Ratchet & Clank: Up Your Arsenal се нарича “мултиплейър”. М-да, правилно сте прочели. Независимо дали ще е на разделен екран или онлайн, новият R&C предлага екшън купон, сравним само с този на Unreal Tournament или кой да е друг ключов РС мултиплейър екшън. Вярвате или не, играта предлага класически FPS режими като “deathmatch” и “capture the flag” (плюс някои собствени вариации на познати теми). Всичко това, разбира се, отново от стандартната за играта гледна точка от трето лице. Към управлението е добавен и повече от задължителният “страйф” (движение успоредно, съответно вляво и вдясно), който работи перфектно.

Сега вече, надявам се, не се чудите защо ви препоръчвам с две ръце тази игра, независимо от жанровите ви предпочитания.

Автор: Ивелин Иванов