RALLY MASTERS

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В света на компютърните състезания с автомобили могат да се срещнат какви ли не причудливи заглавия, но новото рали на Infogrames – Rally Masters в никакъв случай не може да бъде определено като такова. Още с официалното обявяване на играта през ноември миналата година авторите показаха твърдото си намерение  да заложат на проверената в игри като Colin McRae Rally и TOCA 2 рецепта за успех. А тя се състои в баланса между поносимата графика и максималния реализъм, все неща, които са в състояние да привлекат вниманието на почитателите на автомобилните симулации.

От Rally Masters, която ще се появи в Щатите под името Test Drive Rally, се очакваше да предложи наистина революционни новости в компютърния рейсинг. Ако посетите чудесния сайт, със сигурност ще ви направи впечатление анонсът на играта, според който Rally Masters е компютърно рали от съвсем ново поколение, което ще предложи на феновете на виртуалния рейсинг страхотна графика, най-различни варианти за игра, както самостоятелно, така и в мрежа. Това се допълваше и от фактът, че производителите Digital Illusions са доказали със заглавия като Pinball Illusions и Motorhead способността си да работят наистина творчески и да предлагат продукти, които се отличават с чудесен звук, визия и геймплей. За съжаление тези очаквания като цяло не се оправдаха. Rally Masters е на прилично равнище, но не предлага нищо принципно ново, което да не сме виждали в конкурентните продукти. 

Поредното заглавие от каталога на Infogrames ни пренася в света на едно от най-бруталните състезания, където са поставени на невероятно изпитание както пилотите, така и специално изработените за целта автомобили. Тук ще се срещнете със световно известни пилоти като Colin McRae, Carlos Sainz, Ari Vatanen, Armin Schwarz, Juha Kankkunen и всички, които правят автомобилното рали любимо зрелище за милиони почитатели. Rally Masters ще ви изправи гума до гума срещу тях, за да докажете на практика вашите пилотски умения. За целта авторите са включили над 20 реално съществуващи спортни автомобила. Това са различни модификации на серийни модели на Lancia, Peugeot, Audi, Toyota, Ford, Hyundai, Skoda, Renault, Mitsubishi и Citroen. Приликата между тях и тези, които можете да видите по автосалоните, е само външна.
Погледнато чисто технологично от оригинала е останало само купето, но и то е претърпяло сериозни изменения, така че да е в състояние да понесе огромното натоварване от състезанието. Едно от най-хубавите неща, които са постигнали авторите, е, че са опростили настройките на автомобила. Тук няма начин да  сбъркате и да създадете кола, която ще бъде почти неуправляема. В Rally Masters е включено само най-необходимото. Според трасето, по което предстои да се състезавате, е добре да регулирате окачването, динамиката на предавките, а в зависимост от климатичните условия и покритието на пистата да изберете подходящите гуми. Това е задължително да се прави, тъй като ще се наложи да карате по асфалт, разбити селски пътища, заснежени и заледени шосета. По време на надпреварата ще получавате непрекъсната визуална информация за препятствията, които ви предстоят. Преди всеки завой на екрана ще се показват иконки, които ще ви предупреждават за посоката и ъгъла му, а също така и за евентуални по-големи неравности по трасето. Като допълнително предупреждение ще чувате и вашия навигатор, който съвсем ясно и разбираемо ще ви съобщава всичко необходимо. В това компютърно рали невнимателното каране не остава без последствия за автомобила. В зависимост от стила ви на каране и количеството катастрофи ще забележите, че колата ви търпи повреди, които се отразяват на мощността и управляемостта й. Индикация за всяка неизправност по различните системи ще получавате на екрана, така че във всеки един момент ще сте наясно с моментното състояние на автомобила си.

Трябва да се отбележи, че екипът от Digital Illusions е успял да изпълни поне едно от намеренията си – да създаде голямо разнообразие от варианти за състезание както за единична, така и за игра в мрежа. В Race Of Champions ще трябва да се изправите срещу някой от именитите си съперници в затворена писта и по принципа на прякото елиминиране да докажете кой е по-добрият. В непретенциозно звучащото меню Single Player ще откриете страхотно разнообразие от игри. В Championship-варианта ще започнете от четвъртфинал, където отново ще се сблъскате с познатата ви от Race Of Champions форма на състезание. В този случай пилотите са разделени по двойки, които трябва да премерят сили в три последователни старта. Този, който спечели два от тях, продължава в полуфинала, а при успех достига до финал. В Challenge Cup ще се надпреварвате с трима противници, като за следващата фаза се класират първите двама и така до финала където ще се влезете в директен сблъсък с победителя от другата група. Trophy е индивидуално състезание, където целта е да постигнете най-добро време. След всеки старт се сумират разликите във времената на отделните участници и така се определя победителят. Ако карате прекалено невнимателно и колата ви претърпи сериозни повреди, ще се наложи да я ремонтирате, а  това ще ви донесе допълнителни наказателни секунди. В Time Attack можете да направите опит да подобрите рекордите за всяка от пистите, които си изберете.

С Rally Masters авторите са се опитали да превъзмогнат най-големия недостатък на максимално реалистичните автомобилни симулации – лошата графика и високите системни изисквания. Доколко са успели в това си начинание можете да прецените и сами, но моето впечатление е, че макар Digital Illusions да са разработили за целта съвсем нов енджин и крайният резултат да е по-добър от този в TOCA2 и Colin McRae Rally, все още е много далеч от постижението на новия Need For Speed. Въпреки поддържаните разделителни способности до 1800х1200, 32-битовия цвят и използването на какви ли не специални ефекти, пистите са прекалено постно оформени, а автомобилите се отличават с ръбатост и ниска детайлност, която на моменти е направо дразнеща. Това лесно можеше да се преглътне, ако не бяха толкова високи системните изисквания.
Препоръчваната от производителите система изглежда по начин, който би хвърлил в ужас геймърите с по-скромен бюджет. За да подкарате играта с всички екстри, компютърът ви трябва да разполага с 400 MHz-ов Pentium II, 64 MB RAM и видеоускорител с поне 16 МВ RAM.

Rally Masters едва ли ще привлече вниманието на феновете на NFS-подобните ралита, но има потенциала да стане хит сред почитателите на прецизните автомобилни симулации. Нека не забравяме обаче, че е на път втората част на Colin McRae Rally…

Автор: Владо Георгиев