Rainbow Six: Rogue Spear

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 авг. 1999

Както повечето от вас вероятно вече са се досетили, Rainbow Six: Rogue Spear е продължението на популярният триизмерен такткитески екшън по романа “Дъга 6” на световноизвестния факир на политическия трилър Том Кланси. За онези, които все още не са попадали на оригиналния Rainbow Six, ще кажа само, че са пропуснали нещо наистина оригинално. Това е първият свръхреалистичен триизмерен екшън, където трябва да направлявате не само своя собствен играч, но и цял екип от командоси.

Така тактическото планиране на действията се превръща в много по-важен фактор от уменията и рефлексите на играещия. В повечето случаи компютърно симулираните ви съекипници изпълняват не по-малко важни задачи, отколкото вашият герой. За целта обаче трябва да им давате подходящите команди в подходящия момент. Още повече всяка грешка в Rainbow Six се наказва сурово, тъй като екшънът се доближава максимално до реалността. В повечето случаи един или два точни изстрела са напълно достатъчни, за да бъде убит някой от участниците в бойните действия – бил той ваш командос или пък противников боец… Всъщност Rainbow Six се превърна в нещо като родоначалник на нов геймърски мини-жанр – team based 3D-action.

Улисан в приказки за достойствата на играта, забравих да ви кажа за какво точно става дума. Rainbow  е названието на международен антитерористичен отряд, който тайно е сформиран под командването на НАТО. Той е предназначен да се справя с деликатни операции, където се преплитат интересите на няколко държави и от политическа гледа точка не е целесъобразно да се използват специалните части на съответните страни. Rainbow Six пък е кодовото наименование на човека, който ръководи този боен екип – бившият оперативен служител от ЦРУ Джон Кларк, който сега е призван да громи похитители във всяка точка на света.

В първата част на играта командосите от Rainbow бяха принудени да неутрализират група екологични терористи, които под прикритието на световноизвестната корпорация “Хърайзън” се опитваха да уморят по-голямата част от земното население с генетично модифициран вариант на смъртоносния вирус Ебола.

Rainbow Six: Rogue Spear изправя командосите на Джон Кларк пред не по-малко предизвикателство. Годината е 2001 и голяма част от света е в хаос. По-голямата част от бившия Съветски съюз, Югоизточна Европа (включително и нашата мила татковина) и Близкия Изток, са обхванати от безредици и локални военни конфликти. Терористични групи и престъпни синдикати се опитват да запълнят вакуума, останал след разпадането на бившия социалистически блок. Западният свят е въвлечен в странна война без правила, за която е неподготвен. На предната линия в този мръсен конфликт отново се оказват нашите стари познайници – командосите от отряда Rainbow. Екипирани с най-модерните образци от съвременното въоръжение, те са призвани да избавят света от тази надигаща се заплаха.

Като сигурно сте се досетили основният ви противник ще бъдат руската мафия и нейните главорези. Преди да се сблъскате с екссъветските криминални босове ще трябва да изпълните няколко типични антитерористични операции като ликвидиране на похитители в отвлечен самолет на гръцките авиолинии, в музея на изкуствата Метрополитан в Ню Йорк, в Пражката опера или пък студиото на Евровизия в Лондон… При всички случаи можете да бъдете сигурни, че Том Кланси и този път се е се е погрижил да ви осигури изключително качествен сюжет с много внезапни обрати.

Освен тези класически мисии ще се наложи да изпълните и някои доста любопитни операции. Четвъртата задача например ще ви отведе в полуразрушения град Джаковица в Косово, където елитни бойци на югославската армия са пленили няколко висши офицери от НАТО. Това си е класическа военна операция, където вашите командоси трябва да се движат на открито и да стрелят малко повече, отколкото им се налага обикновено. Шестата мисия пък е чисто разузнавателна и вашият командос трябва да инсталира шпионска апаратура, без да бъде забелязан от охраната. Така че Rainbow Six: Rogue Spear ви предлага едно наистина изключително тежко предизвикателство.

По отношение на графиката и изкуствения интелелект на компютърно управляемите герои новата игра е най-малко едно ниво над своя предшественик. Нивата са много по-обширни, боядисани са с изключително реалистични текстури, добавени са всевъзможни светлосенки и атмосферни ефекти. Големите дистанции доста често ще ви принудят да ползвате и така наречения “снайперистки режим”, който е едно от нелошите нововъведения в играта…

Командосите ви пък са нарисувани доста по-детайлно отколкото преди и вече не се пречкат постоянно пред дулото на главния герой. Интересно е, че лицата на бойците ви са надарени дори с мимика – можете да ги видите как примигват с очи или как дишат, а от устата им излиза пара.

Терористите пък се държат изключително интелигентно, прикриват се при най-незначителния намек за опасност и веднага ликвидират заложниците, ако забележат командосите от Rainbow. A загубата на цивилни лица автоматично води до провал на цялата операция. Все пак обаче изображението на играта е доста далеч от еталоните за графика от типа на Half-Life и Unreal.

Като цяло Rainbow Six: Rogue Spear е по-скоро добра игра, особено за онези, които търсят реализъм, а не поредния безсмислен фойерверк от графични ефекти. Изглежда обаче програмистите от Red Storm Entertainmen са се опитвали да се придържат максимално към дизайна на първата част, затова се е получило нещо като разкрасено продължение без кой знае колко нови хрумвания. Но какво да се прави, някои хора си падат малко консервативни и изглежда във фирмата на Том Кланси те имат решаващо мнозинство.

Автор: Момчил Милев