Rails Across America

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 ное. 2001

Едва ли има някой, който да не знае, че Колумб е направил първите стъпки в завладяването на Америка. Явно този факт е вдъхновил Flying Lab Software при разработката на Rails Across America, тъй като играта предлага на геймърите честта и удоволствието да превземат Новата земя, яхнали Железния кон, както индианците почтително наричат локомотива.

И ако не се досещате какво точно ще ви се случи, ще обясня с думи прости – трябва да строите железници, да прокарвате релсови трасета, да преборите конкуренцията и да свържете Лос Анджелис с Ню Йорк.
Rails Across America е стратегия в реално време, но при добро желание може да се приеме и за симулатор. Бих я характеризирал като интуитивно управляема, с възможност за разнообразно set-ване на геймплея и опростени опции. Предлага както игра по зададен сценарий, така и free style. И в двата случая заставате начело на компания със седалище в произволен или избран от вас град, от който тръгват влакови дестинации в най-различни посоки. Може да определите с какъв начален капитал ще стартирате и така да повлияете на трудността на заданието. Банкерите щедро отпускат заеми и проблеми с парите възникват рядко, стига да знаете как да ги вложите. Е, ако все пак излезете на червено, изпадате в ситуация на банкрут и тя ви лишава

от най-ценното – рейтинга

Той определя позицията ви спрямо останалите и е решаващ за крайния изход от играта. Висок рейтинг се постига с добре поддържани железопътни трасета, редовен upgrade на локомотивите и рационално изградена мрежа, която би ви донесла престижни награди. Не е достатъчно само да свържете два града. Може да се окаже, че между тях не съществува реален трафик и тогава линията ще ви носи само разходи.

Имате възможност да наемете мениджър “Релси&Траверси”, но не му се доверявайте много. По-добре да следите чрез track list-а състоянието на всеки един участък – степента на натоварване, текущите нужди и приходите от него. По-специално внимание заслужават т.нар. shortlines – ключови трасета, които ви повишават рейтинга. За тях обаче трябва да се преборите с останалите желаещи да ги притежават. Има ситуации, в които може да се стигне и до търг. Е, имате възможност да се възползвате от методите на нелоялната конкуренция, интерпретирани под формата на специални карти, чрез които може да свалите цената на желаната от вас линия като подкупите или сплашите някоя важна клечка. Тези карти ви дават и възможността да рекетирате, да правите саботажи и още куп злини.

Събитията в играта се развиват от 1830-та година до наши дни. В зависимост от епохата се определят и влаковите композиции, с които разполагате – от парен локомотив с два вагона до високоскоростни влакчета. История и фактология по локомотивните дела има в изобилие, допълнена с наивистични изображения на всеки Железен кон. Освен това обогатявате и знанията си за разположението на градовете в Щатите. 🙂
Графиката е откровено двуизмерна, но повече не ви и трябва. За фон ще подрънкват кънтри ритми, но това е неделима част от характерните особености на подобен род игри. Все пак става дума за САЩ.

Така че Rails Across America има с какво да ви очарова, стига БДЖ да не ви е направило яростен противник на железопътния транспорт.

Автор: Васко Чаворски