Railroad Pioneer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 апр. 2004

За хората, прекарващи свободното си време във виртуалните измерения, JoWood е не само име на геймфирма, която пуска игри на пазара, само за да има с какво да покрие заплатите на служителите си. Компанията винаги има какво да предложи на любителите на приключения и макар и да не залага на чисто нови концепции, все ще намери с какво да зарадва феновете. И ето че този месец тя поднесе на почитателите си Railroad Pioneer – непретенциозен икономически симулатор, предназначен както за почитателите на влакчета, така и за тези, които намират тръпка в разплитането на икономически кризи.

В началото на 30-те години на 19-ти век Америка е поела по пътя на своята независимост, подобно на хилядите емигранти, дирещи нов живот на неразработения континент. Това е времето, когато прохожда нова индустрия – железопътният транспорт. Вие решавате, че може да опитате късмета си именно в нея. Благодарение на “железния кон”, с помощта на малко капитал и голяма амбиция да свържете бреговете на Атлантика и Пасифика. Да преодолеете предизвикателствата на прерията, за да се разправите с криещите се в нея диви зверове и индиански племена, с жадните за лесна плячка бандити, с безскрупулните конкуренти, способни на изключително гадни номера…

Но нека подплатя с

малко конкретни факти

лирическите си отклонения.

Всяка от десетте мисии или петте кампании започва на някоя самотна гара. Вие разполагате със скромни спестявания в джоба и освен всичко друго, ви чака и предизвикателството, наречено fog of war. Около вас са неизвестните земи. За да прокарате релси и положите траверси, първо трябва да изследвате тези територии. За целта може да ползвате услугите на т.нар. географски екип: карограф, без който е немислимо напредването в непознатото, трапер – да трепе мечките и дивите кучета, човекът с пушката – да бие злонамерени странници, салджия – да води през реките, оценител – да изследва потенциала на новия пазар и т.н. В различните ситуации може да се доверите на хора с общо 13 различни професии.

В началото е важно добре да обмисляте стратегията си като внимателно подбирате членовете на екипа, защото те гълтат пари, с които все още не разполагате. Изпращайки ги четирите посоки на света, те скоро ще се натъкнат на различни обекти – градове, малки ферми, царевични ниви или мини. Веднъж разкрити, те стават достъпни и вие може да ги включите към своята жп-мрежа. Например, доставяйки жито в даден град, скоро ще се появи мелница, а след нея и завод за тестени изделия. Така ще може да трупате капитал като транспортирате тези продукти на леката промишленост до локациите, с които имате връзка.

Куестовете

които трябва да изпълнявате, касаят последователност от определени събития. Например да спечелите икономически превес за определен период от време в Лексингтън, където местните инженери трябва да конструират вагон за превоз на машини и така да изпълните основната си мисия – транспортиране на готова продукция до Франкфорт. Само че първо ще трябва да стигнете до Лексингтън и да създадете предпоставки за възникването на машиностроителна индустрия. Усилията ви се награждават с медали, когато изпълнявате отделните мисии. Те се оценяват по три показателя: за допълнителни куестове, за време и за трупане на trade points от откриването на нови пазари и изпълняване специалните доставки. Събирайки медали, вие се изкачвате в йерархията, тръгвайки от прост траверсаджия, за да достигнете до върха с коронката на истински жп-магнат.

Така наречената Dynamic Track System ви помага за прокарването на линии. Процесът не изисква особени усилия от ваша страна – стига да имате cash и теренът да го позволява, процедурата е интуитивна и не се занимавате със слагането на семафори и разни други устройства. Все пак е важно да помислите за това къде влакът ще направи завой и да гледате за най-краткия път от едно място до друго.
Разполагате с

25 хронологично появяващи се локомотива

– от Six-Wheeler, през Mogul, Firelsss, Columbia, Prairie. Респективно действието е поместено в периода от 1830-та до 1872-ра. Към локомотивите може да прикачите 10 различни типа вагони за превоз на 18 вида стоки – хора, дървесина, нефт, машини и и т.н. Влаковете получават бонуси при определени събития – за първа доставка до дадено населено място, при изпълнение на специалните мисии (от рода на транспортиране на специална пощенска пратка от един град до друг за фиксиран период от време), след като са реализирали приходи над 800 хиляди долара и разни подобни. Бонусите се материализират под формата на upgrade – увеличаване на скоростта на придвижване, мощността или разходите за гориво. Ако следите инженерните секции, ще имате достъп до цялостен upgrade за всички представители от даден модел локомотиви.

След поривите на първоначален възторг обаче бях обзет от недоумение и причината за това е интерфейсът на играта. Как и защо геймсредата трябва да е толкова объркана, питам се аз. Къде са бързите клавиши и защо е толкова мудно управлението на влаковите композиции? Когато врагът диша във врата ви и всяка минута е ценна, е нелепо да се мотаете из разни прозорци и менюта. Но явно според авторите това е част от тръпката, от реализма, и когато се опитвате да бързате, все ще намери някое камъче да преобърне вагона. Разсейваше ме тая непрестанна грижа за поддръжката  на вагони и локомотиви, макар и ъпгрейдът на всяка единица да включва и техници, които вършат черната работа.
Иначе графиката си я бива. Симпатичен псевдореализъм, особено от близо. Интригата обаче си остава в борбата с конкуренцията, с това да заслужите монополното положение в даден град, особено ако в него са разположени ключовите звена – инженери и географи. Имате даже опции за

саботажи и подкупи на политици
 
Но явно колкото е по-заплетено, толкова по-добре, в случай че търсите логически предизвикателства. За моя радост ги няма досадно ненужните статистики. Само ако цифрата в прозорчето с парите падне под 10 бона, не може да предприемате нищо и ето защо е важно да обмисляте действията си предварително. Заеми не може да взимате, но затова пък из прерията може да се натъкнете на торби със злато – захвърлени край трупа на някой съсечен от индианци пътник или оставени от добър човек. Смехотворно е, но има ситуации, в които и всеки цент е ценен. За да запазите присъствие на духа ви помага и непретенциозният кънтри саунд, както и монотонното тракане на колела. Ако пък случайно познавате и други тайкун фенове, може да премерите сили в мултиплейър режим. Но която и от вариантите на игра да изберете, няма да ви се налага да мислите какво ще правите през следващата седмица. Bon voyage!

Автор: Васко Чаворски