Rage of Mages II: Necromancer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не е необходимо човек да е Анщайн за да се досети, че щом миналата година руската компания Nival успя да продаде играта си Rage of Mages на Monolith и то за прилична сума в зелени пари, то тя ще побърза да издаде и продължение. И действително, само за 7-8 месеца бе готова новата Rage of Mages II: Necromancer. От друга страна в началото американците бяха резервирани, но явно продажбите са били достатъчни така че те се престрашиха и закупиха и тази втора част. Между другото цената на дребно на оригиналната игра в Русия e само 14 долара – съвсем поносимо, дори и сравнено с цените на пиратските дискове.

А сега лошите неща – бързото създаване на Rage of Mages II съвсем очевидно е за сметка на новостите – те са само като сюжет и брой на мисиите плюс разбира се новите противници – 3-4 типа undeads. Не е пипнато обсолютно нищо за поправяне на най-големия недостатък на оригинала – отвратителния AI, по който противника ръководи собствените ви персонажи. Наистина, добавени са някоя и друга опция, но това не променя досадния факт, че в битка ще се наложи да управлявате почти непрекъснато всеки от вашите units – което става почти невъзможно, ако имате повече от трима човека в групата!

Историята отново започва на острова Uimoir, точно 100 години след като успяхте да възстановите силата на Великия Маг Skrakan и да върнете демоните там, откъдето прекалено самоуверения магьосник ги бе извикал. Сега отново Skrakan има нужда от помощ – но този път е за съседния остров Yases, където престарелия Велик Маг Yokke е починал и мястото му е заето от младия и неопитен негов ученик Urd. По известни само на него признаци Skrakan е установил, че Urd се опитва да повтори неговите нескопосани опити отпреди 100 години, довели до катастрофални резултати. Нещата се усложняват и от това, че формално кралствата от двата острова все още се намират във война – нещо, което е станало безсмислено след разпадането на земята на острови. По тази досадна причина обаче Skrakan не може да ви снабди с някакви специални оръжия, брони и магии – необходимо е да не привличате внимание и да не се отличавате от обикновените местни воини или магове. Естествено приемате с радост (ако знаехте само колко труд ви чака, едва ли щяхте да сте толкова радостен) и телепортационната магия ви отнася на територията на Yases, недалеко от столицата Kaarg.

Първата ви мисия на новата земя е да се доберете до града –
но дръжте си ушите и очите широко отворени, тъй като няма да успеете да стигнете далеко, ако не се обзаведете с добри оръжия и магически предмети и не повишите сериозно показателите на героя си. В играта има общо 43 мисии и голяма част от тях не са във връзка с главния quest, но внимавайте да не ги прескочите – всъщност майсторството е така да подбирате епизодите, че да успеете да ги превъртите всичките до един!
Освен това доста бързо ще се снабдите и с другарчета, но не забравяйте, че има разлика между персонажите, които се присъединяват към вас за постоянно, и тези, които може да наемете за само за някоя мисия (наемането обикновено се извършва в кръчмата, където воините и магьосниците имат навика да прекарват времето, упражнявайки се в изпразване на бурета с местно вино). Постоянните ви спътници са равни “по статут” с вас – тяхната смърт означава и край на играта, докато смъртта на наемниците само ви лишава от техните услуги за в бъдеще!
Често пъти ще можете да изпълните поставените ви задачи, като откриете някакъв по-тарикатски начин – но пък ще се лишите от доста experience points, пари и евентуалното намиране на скъпоценни магически предмети, нови quests и дори нови мисии, така че винаги опитвайте да прочистите картата до край. Освен това не пропускайте редовно да проверявате в менюто на играта графата “quest objectives” – ще се изненадате колко голяма помощ може да получите оттам. И освен това ъпгрейдвайте, ъпгрейдвайте и пак ъпгрейдвайте – нямате никаква полза, ако завършите играта с няколко милиона жълтици в раницата си – няма как да си ги донесете в България :)! В shop-овете ще намерите цял куп съблазнителни предмети за пазаруване и имайте предвид, че играта е значително по-трудна от предната част – сега вече някъде още по средата ще започнете да срещате такива противници, с които преди щяхте да се сблъскате едва в последните 2-3 мисии!

Колкото до развитието на сюжета – няма да ви подсказвам много, за да не си развалите удоволствието, но все пак малко може – Великият Маг на Yases е едновременно с това и глава на местната Necromancer Guild. От незапомнени времена на гилдията са дадени големи права и власт, но короната на краля е направена от специален материал, който обезсилва магията на некромансерите и е гаранция, че той няма да изпадне под тяхното влияние! Но съвсем скоро вашите герои ще държат в ръцете си съвсем автентично парче от разчупената кралска корона…

Ако сте били фен на първата Rage of Mages, със сигурност ще харесате и това не особено оригинално продължение. Ако сега за пръв път чувате за тази интересна компилация между Warcraft и role-playng game, ви препоръчвам да я изпробвате… а ако сте били вече разочаровани, то недейте да се надявате за нещо действително ново и по-различно!

Автор: Ник Мортимър