Rag Doll Kung Fu

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2005

Rag Doll Kung Fu e новата тупалкаджийска игра на Марк Хили, водещ разработчик и художник в Lionhead Studios (известно с поредицата Black & White), в която ни се предлагат многобройни терени за битки както срещу компютъра, така и в мултиплейър. Авторите са вложили в способностите на симпатичните куклени човечета, с които се биете, множество уникални и на места дори смешни трикове, вдъхновени от древното бойно изкуство Кунг Фу.  

Началото е повече от кретенско

Вероятно повлиян от Impossible Creatures, Марк е направил възможно създаването на собствен герой, който да получава заемки от различните стандартни противници на арената – афроподстригани гадняри и нинджи, герой, който се казва Дебелия Бонг, момиче на име Минг Монг и т.н. Така е възможно да поставите на героя си крака от скелет, щипки вместо ръце, всякаква идиотична физиономия, шкембе на дебелак или бюст на манекенка. Изобщо направете си го смешен, за да ви е приятно докато геймите.

Игри с подобно управление обикновено изискват джойпад. Има толкова много действия: скачане, залягане, пълзене, ритане, бягане. И все пак се оказва, че играта преоткрива мишката за файтинг гейминга по много задоволителен начин. Управлението на героите ви е много опростено – с десния бутон на мишката посочвате обекта, към когото се стремите, а с левия извършвате атаката. Преди това трябва да сте избрали един от крайниците си, който ще ви послужи за нападението. След това вашият човек ще извърши фантастичен удар, добре озвучен с крясък или друг шум.
Rag Doll човечетата ви не използват стандартна motion capture анимация. Те се движат супер пластично като гума. Имате пълна свобода на действие. Геройчето ви е наистина много гъвкаво, но ако го преразтягате постоянно, то ще загуби част от еластичността си.

Има три основни неща, които трябва да се прибират – гъби, пеперуди и гърнета. Гъбите помагат да си контролирате скоковете, понеже те се забавят от време на време. Така ще можете да се въртите във въздуха като пиян супергерой (който е гледал Drunken Master с Джеки Чан ще разбере за какво става дума :)). А скачането по време на битка може да ти свърши много добра работа. Пеперудите ти позволяват използването на огнени топки. Грабваш ги като избереш ръката на твоя rag doll и ги сваляш. След това заемаш особена поза (ръцете от двете страни на главата, краката в шпагат) и силата на пламтящите пеперуди е твоя. Гърнетата пък осигуряват използването на полезни предмети, след като ги строшиш.

Но как човечетата с гумени крайници ще се справят със своите противници без необходимата енергия? Ако нямаш

силата Чи

просто не можеш да се биеш. Да се сдобиеш с нея е много лесно – просто трябва да завърташ мишката в малки кръгчета и да се заредиш. Чи се разрежда, докато се биеш – затова често трябва да се правят кръгообразни сесии по време на мелето. Контролирането на оръжията е малко по-различно от нормалното – посочваш ръката на своя човек и я пускаш с кръгови движения, замахваш и промушваш.

Имайте предвид, че ако Rag Doll Kung Fu ви се струва трудна, това е защото трябва много повече практика, докато задобреете и почнете да играете интуитивно. Ненапразно без минаването на туториъла не се отварят и нивата, които трябва да преодолеете.

Автор: Свилен Енев