Race The WTCC

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Race The WTCC не е поредната автомобилна симулация. Тук не само ще управлявате мощни таратайки, а ще получите нещо много повече – възможност да преживеете целия Световен пистов шампионат за туристически автомобили на собственото си PC.
Едно от основните качества, които притежава Race The WTCC, е достоверността и стремежът към реализъм. Тук обаче идва моментът да се замислим кое е по-важно, когато играем – да се забавляваме или да се мъчим като грешни дяволи с взимането на почти невъзможни завои? Лично аз бих предпочел да разтоварвам с игрите, а вие?

Максимален реализъм

Race The WTCC пресъздава абсолютно точно тазгодишното издание на Световния пистов шампионат за туристически автомобили. Геймката предлага възможността да обиколите целия свят, състезавайки се на десет реално съществуващи писти, измежду които се открояват Monza, Macau, Valencia, Puebla и Istanbul. Автомобилите, които ще можете да издухвате от ръчкане, са представители на марките BMW, Alfa Romeo, Chevrolet, Seat, Honda и Peugeot. Освен това ще можете да се впуснете в два бонус състезателни режима – WTCC `87 и Mini Challenge. В първия ще се насладите на две класически возила – Alfa Romeo 75 turbo и BMW M3 E30. Разнообразието, с което ще се сблъскате в Race WTCC, e значително – можете да се състезавате в WTCC шампионата, или в някой от другите режими на игра, които са: Quick Race, Open Practice, Race Weekend, Driver Duel и Time Attack.

Закоравелите фенове на рейсинг симулаторите от типа на TOCA и GTR2 може би много ще се изкефят на десетките опции, благодарение на които могат да се изменят характеристиките на колите. Това са всевъзможни подробности, които по един или друг начин влияят на поведението на вашия автомобил. Не така запалените от вас обаче ще гледат като телета в железница и ще се чудят за какво аджеба са всичките тези настройки.

Отвратителна визия и ненормално трудно управление

Не смятам, че е в реда на нещата игра, излизаща на пазара в края на 2006-та година, да не поддържа по-голяма разделителна способност от 800х600, а успоредно с това да има солидни системни изисквания. Ниската резолюция, комбинирана с явното пренебрегване на редица детайли от околния свят, са основните причини, заради които играта изглежда грозна и ръбата. Най-вероятно този факт е следствие от стремежа на девелъпърите да пресъздадат достоверно всички дребни подробности около WTCC, които влияят на геймплея и би трябвало да го направят неповторим.

За съжаление обаче наличието на десетки настройки по автомобилите, реални отбори, коли и писти се обезсмисля тотално от безумно трудното управление. Може би няколко човека (професионални състезатели) на всеки сто ще могат да се преборят с непосилните завои. Но за нормалните хора, според изчисленията ми ще са нужни поне два-три часа усилено геймене, за да се научат да се справят с най-леките чупки по пистата, без да изхвърчат от нея.

Струва ми се, че в стремежа си да пресъздадат максимално достоверно тазгодишното издание на Световния пистов шампионат за туристически автомобили, производителите от SimBim са направили един почти неизползваем продукт. На пазара има много по-качествени автомобилни симулатори, но ако сте твърдо решени да играете на Race The WTCC – успех. И не забравяйте да си купите валериан в промишлени количества.

Автор: Асен Георгиев