Race Driver: GRID

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Задушен летен ден. Лека мараня се стеле над шосето. Асфалтът е толкова нажежен, че почти не може да се пипне. Изведнъж рев на автомобилен двигател разцепва въздуха. Миг по-късно няколко мощни коли профучават по пътя, вкопчени във високоскоростна надпревара. Залогът е прост – престиж и достъп до още по-екзотични автомобили. А да – и много пари!
Race Driver: GRID, чисто наричан просто Grid, е поредният успешен продукт в областта на автомобилните състезания на англичаните от Codemasters. Компанията, предложила на геймърите такива заглавия като Colin McRae, DiRT и TOCA Race Driver отново ни повежда на една шеметна разходка в света на високите скорости. Grid е рейсър, който ви дава автентично усещане за бързина, мирис на бензин и свистящи гуми по пистите на три континента. И ако всичко това ви звучи като поредната реклама, по-добре сложете каската, затегнете колана и дайте на първа!

Газ до дупка!

Започвате Grid със създаването на собствен профил – име, фамилия, държава и – тук внимавайте – прякор. Бъде внимателни при избора на прякор, защото ще го чувате доста по време на игра. След като вече имате своя герой, ви предстои и първото състезание. Играта не губи време, за да ви води през обучителен период, а директно ви хвърля в първата надпревара. Спокойно, целта тук е не да спечелите, а просто да финиширате, така че може да използвате това състезание като тренировка за овладяване на основните механизми на управление. Когато завършите, получавате заветния сертификат за пилот и наистина стартирате своята кариера.

В началото тази кариера ще е доста скромна – играта се пренася във вашия гараж, който е съвсем празен, защото нямате нито возило, нито собствен отбор. Затова първата ви задача е да спечелите достатъчно пари. Различни отбори ще ви предлагат участия в състезания, в които са ви поставени специфични задачи. В някои от тях трябва да финиширате не по-назад от 3-то място, в други да надбягате точно определен съперник. Хубавото е, че можете да настройвате степента на трудност преди всяко състезание и спрямо конкретни елементи от управлението. Така например, освен общото ниво на трудност, което определя броя на рестартирания, които може да направите при катастрофа, може да “пипнете” и настройките на спирачната система, волана и т.н. В зависимост от това колко сте улеснили или затруднили собствената си задача, ще получите и различен брой бонус точки.

Когато натрупате необходимата ви сума пари, преминавате към следващата част – създаване на собствен рейсинг тим! Избирате име, цвят, емблема, по-късно можете да добавите и един свой съотборник. След това ви остава само да се потопите в огромния свят от писти, състезания, коли и награди. Играта е разделена на три региона – Европа, Япония и Северна Америка, в които има огромен брой състезания. Прогресът е постепенен и става на базата на спечелени победи, които на свой ред ви дават дават достъп до нови коли, пари и спонсори.

Ако пък ви писне от стандартната кариера или искате да опитате нещо ново, винаги може да се разсеете с някое от многото допълнителни състезания, които Grid предлага. Разнообразието е предостатъчно – няколко кликвания на мишката ви пренасят от улиците на САЩ до пистите на Германия, а после за бърз дрифт сблъсък в Япония. Тук ще откриете доста познати режими – разрушителните сблъсъци със стари коли напомнят на класиката Destruction Derby, а съревнованията 1 към 1 ще ви подсетят за схватките с босовете в каньона на Need for Speed: Carbon. А и мултиплейър режимът, в който до 12 души могат да премерят сили, е винаги на разположение.

Светът на колела

Нека оставим настрана геймплея и се вгледаме в останалите детайли. Grid използва енджина Ego, построен на базата на Neon, с който пък е правен предишният хитов продукт на Codemasters – DiRT. Това далеч не е единствената прилика между двете заглавия. Всъщност ще откриете много съвпадения във всеки един елемент – от менютата през геймплея до физиката и поведението на колите. Това не е непременно нещо лошо, по-скоро води до логичния извод, че онези от вас, които харесват DiRT, ще останат доволни и от Grid.

Играта е много красива и наред със състезанията, възпроизвежда един зашеметяващ свят, пълен с красиви пейзажи и гледки. Не се подлъгвайте обаче по минималните изисквания – с такава конфигурация наистина ще може да подкарате Grid, но просто се обричате на еднообразна картина, състояща се от едно шосе и безкраен хоризонт. За да се насладите подобаващо на играта, ви трябва двуядрен процесор и видеокарта от порядъка на GeForce 8800. И ако някои от вас все пак цъкат замислено с език, нека ви припомня, че сме средата на 2008 г. и игри като Crysis и Assassin’s Creed промениха качествено представите ни за добре изглеждаща игра. Така че Codemasters просто се придържат към една вече установена традиция и предлагат висококачествен в техническо отношение продукт.

Катастрофите в играта са изключително зрелищни. Колите се развалят и всеки удар нанася определени щети по управлението, окачването и т.н., които в един момент могат просто да ви изхвърлят от състезанието. Когато имате нещастието да се ударите непоправимо в някои съперник или част от мантинелата, виждате произшествието на забавен кадър, след което играта ви предоставя възможност да върнете времето назад с няколко секунди, за да избегнете фаталния сблъсък. Макар и малко нереална, тази опция донякъде компенсира трудността на някои състезания.

Малко критика за цвят

След всички хвалби дотук ми се иска да предложа и малко градивна критика към Grid. Първата ми забележка е относно трудността. Нека ви кажа нещо от самото начало: тази игра е трудна! Дори на най-ниското ниво ще трябва доста да се постараете, за да не изхвърчите от пистата при първите си няколко състезания. Управлението е интуитивно, но направо ви казвам – забравете за Need for Speed, Juiced или Midnight Club. Codemasters ни предлагат един много реалистичен рейсър, в който няма да видите шеметни каскади и полицейски преследвания. В това няма нищо лошо, но за мен част от чара на игрите е именно в това, че те откъсват от сивата действителност и те пренасят в един интересен и забавен свят.

Друго, което любителите на гореспоменатите заглавия няма да открият в Grid, е високата степен на модификации на колите. Елементът на кустомизация горе-долу се изчерпва с….. цвета на превозните средства. Няма как да сложите нови спойлери, брони, различни гуми и какво ли още не. Което е жалко, защото аз лично винаги съм харесвал възможността да придадеш свой собствен и уникален вид на автомобилите си. И говорейки за колите в Grid, техният брой е 45 – може би с една идея по-малко, отколкото приляга на такава игра, особено като се има предвид иначе голямото разнообразие от състезания.

Обратно в гаража

Вече споменах, че Race Driver: GRID доста прилича на друг популярен рейсър – DiRT. Grid ви дава огромен избор от коли и състезания от най-различни типове. Геймплеят е максимално реалистичен и изчистен от всякакви несериозни каскади. Всичко това е поднесено на фона на красив свят и добро аудио оформление. Ако си падате по яките улични състезания, станали запазена марка на няколко издания от поредицата Need for Speed, тази игра може и да не е съвсем по вкуса ви. И все пак, докато всички ние чакаме култовата Burnout Paradise в PC вариант, Grid ще ни зареди с необходимата доза автоемоции през летните дни.

Автор: Иво Цеков