SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2008

Лятото вече мина, но модата на т.нар. All-terrain vehicles – или за по-удобно само ATV-та – тепърва започва. Вероятно мнозина от вас са чували за тези всъдеходи, а някои щастливци са имали възможност и да ги тестват. Все пак нека припомня, че тези на пръв поглед причудливи машини са последният хит сред екстремните състезания и се отличават с отлична проходимост, нисък център на гравитация и добро окачване. Това ги прави любимо средство за придвижване както по асфалтови терени, така и в пресечена местност, което пък бързо ги превърна в предпочитан вариант за офроуд състезания. За една такава надпревара – която обаче се провежда не на открито, а пред домашния компютър – ще ви разкажа в следващите редове.

Каскади против закона на гравитацията

Pure не е типичният ви рейсър и то не само защото не е с коли, а именно с ATV-та. Типично в стила на заглавието му, той ви предлага доза неподправен, чист адреналин и състезания, при които небето наистина е единствената граница.

В сърцевината на Pure е т.нар. World tour или поредица от състезания, които ви отвеждат до най-различни точки на земното кълбо – от Италия до Нова Зеландия. Преди обаче да се впуснете в надпреварите, трябва да изберете някои от предложените ви персонажи от мъжки и женски пол (кой казва, че компютърните игри са само за момчета?) и да преминете към истинския герой на играта – вашето ATV. Pure ви позволява да го сглобите буквално от нищото, като всяка от общо 200-те части е изработена от реален производител и може да бъде модифицирана по цвят. Ако все пак не се чувствате уютно в ролята на автоинженер, то специално за вас е предвидена и опция за автоматичен избор на компоненти. И в двата случая съвсем скоро се превръщате в горд притежател на първата си машина.

Следва кратък въвеждащ курс по управление на вашето ATV. Препоръчвам ви да го направите дори няколко пъти, защото е много важно да овладеете тънкостите на контролите, преди да започнете състезанията. Идеята е следната – подобно на традиционните рейсъри, и тук ще се борите за по-предно класиране, но това, което придава истинската тръпка на Pure и в действителност определя вашия успех, са триковете, които може да правите по време на състезание.

Именно триковете са солта на Pure. Всеки път, когато вие и вашето ATV се озовете във въздуха, трябва да се стремите да изпълните ефектна каскада, което ще ви даде както повече точки, така и еквивалента на нитро, който пък на свой ред ще може да използвате, когато се озовете на някоя по-права отсечка. Правенето на трикове става с комбинация от клавиши, като играта различава три вида каскади – обикновени, средно трудни и трудни. Като допълнителна закачка може да модифицирате всеки един трик с натискане на специален бутон, но това изисква умение и известен опит, който може да придобиете само, след като вече сте прекарали определено време в света на Pure. Управлението на каскадите не е чак толкова трудно, но ви препоръчвам да предефинирате контролите по начин, който максимално да ви улеснява, защото още при първия неуспех ще изпитате и обратната страна – също толкова ефектно, но далеч по-приятно падане, което ще ви остави далеч назад в облак прах.

Нека се върнем отново към т.нар. World tour. Той се състои от цели 10 различни етапа, но повярвайте ми – още първото състезание е достатъчно, за да ви вземе дъха! Още си спомням как при първата ми обиколка си карах някак вяло, когато след поредния скок пред мен се разкри невероятна гледка от десетки метри височина. Терените в Pure са невероятно изпипани и разнообразни и ви пренасят в гористи местности, каньони, пустини и дори истински кратер. Честно казано, никога не съм бил в Нова Зеландия, но ако истинският кратер Тонга прилича дори на половината на това, което играта пресъздава, значи си заслужава да се види. Но да се върнем на темата – състезанията биват три вида: racer, sprint и freestyle. Race е типична надпревара, в която ще имате възможност да покажете както умело управление и бързина, така и няколко по-ефектни трика. При sprint дисциплината нещата стоят малко по-иначе: състезавате се на кратка писта, където трябва да завършите пръв след 5 обиколки. Местата за трикове са ограничени, затова трябва много да внимавате – успешната каскада ще ви даде ключово предимство, но провалът практически ще ви изхвърли от надпреварата. За десерт идва т.нар. freestyle, който представлява Pure в най-чистия й вид. Тук класирането се определя не от това под кой номер финиширате, а по точките, натрупани от атрактивните ви трикове. Тук-там по трасето са разхвърляни и бонуси, които е добре да съберете, за да получите известно предимство пред останалите. За да е по-интересна и динамична играта, freestyle състезанията въвеждат и още един параметър – горивото. Карайки, вашият бензин намалява и все повече ви притиска. За да напълните резервоара, се нуждаете или от взимането на съответния бонус, или от ефектен скок. В противен случай рискувате да се случи най-неприятното и по средата на състезанието да се окажете без гориво. Противно на фундаменталната идея на ATV-то, трасетата в Pure не са напълно проходими. През цялото време ще се движите по определени писти, които не може да напускате, но пък за сметка на това те са доста разклонени, така че свободата ви е достатъчна. Нещо повече, някои части от пистата предлагат условия за по-добри каскади, така че си струва да проучите всички възможни маршрути или – ако сте по-мързеливи – просто да гледате откъде минават другите.

И все пак скоковете не са всичко

За да преминете в следващия етап на World tour, трябва да съберете определен брой точки от състезанията в настоящия. В началото това не е толкова трудно и ако дадена дисциплина не ви се удава, може просто да не се състезавате в нея и пак ще имате достатъчно точки, за да продължите. Някъде към средата на играта обаче, изискванията се завишават, така че нямате право на грешки. Това прави Pure още по-интересна и създава чувство за истински прогрес. За да може да се справите с нарастващите изисквания, може да ъпгрейдвате вашата машина. За разлика от повечето рейсъри, където новите части се купуват, тук те стават достъпни след като се представите добре в поредното състезание. Ъпргейдите идват под формата на нови части или на усъвършенствани системи, които може да монтирате в гаража след всяко състезание. Тъй като за да участвате в по-горните етапи на World tour ви трябва и ATV от по-висок клас, неминуемо в един момент ще се откажете от първата си машина и ще сглобите по-мощна.

Освен World tour можете да се състезавате и в single race режим, при който просто избирате дадена локация и състезание, като единственото условие е вече да сте се състезавали там в World tour. Доста по-атрактивен обаче е вариантът с мултиплейър режима, при който може да мерите сили с още 15 опонента. Всички състезания се провеждат на много динамичен саундтрак, а за красивите пейзажи повече няма да говоря, графиката наистина е на много високо ниво.

Поглед от високото

В еднообразния свят на рейсърите Pure привнася така необходимата доза недоправено забавление. Тя показва, че не е задължително рецептата за успех са включва мощни и лъскави коли и полицейски преследвания. Като цяло Pure е страхотна игра и притежава всичко, което може да искате от един рейсър – разнообразие от състезания и дестинации, огромен брой части за модификация на ATV-то ви, прекрасна графика и звук. Когато решите, че състезанията все пак не представляват повече предизвикателство за вас, може да премерите сили с приятели или просто да им се изфукате с ефектната си машина. Каквото и да решите, ви гарантирам, че няма да останете разочаровани – Pure определено си заслужава!

Автор: Иво Цеков