Pure (PS3 X360)

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2008

Black Rock определено знаят как се правят рейсинг игри. Още по времето, когато се казваха Climax Studios в портфолиото им се мъдреха заглавия като ATV Offroad Fury, ATV Quad Power Racing и Moto GP. Това бяха до една доста прилични игри, но никога така и не се добраха до статута на истински, безспорни хитове. Затова и не очаквах Бог знае какво от Pure – просто приятна офроуд игрица, която да си има всичко и – вероятно – да успее да ме изненада приятно на едно две места. Леле колко неправ се оказах… Казано накратко – Pure гази!

Нека първо уточня (в случай че сте членове на „Лигата за борба с двигателите с вътрешно горене”), че ATV са именно онези четириколесни кросови мотори, легнали напоследък на сърцето на българския новобогаташ от селски произход. Не че в ЕйТиВи-тата има нещо лошо, не. Просто е въпрос на яка задръстения да ги яхаш по улиците на голям град като София да речем. То си е почти като да подкараш Mercedes S-класа по кросовата писта край Севлиево. Иначе, сложени на правилното място и в правилното време „четириколките” вероятно са нечовешки гъдел (и пълен ад за мъжките репродуктивни органи).

И така – по същество, моля. Разбира се, че ще започна с графиката. Скрийншотовете на Pure би трябвало поне да намекват за какво иде реч, но – повярвайте ми – трябва първо да видите тази игра в движение! Като начало пистите са огромни – не толкова като дължина, колкото като мащаби. Бих ги сравнил с пространствата, които предоставяха пистите на SSX навремето. Всичко това е направено с една проста цел – достатъчно пространство за главозамайващите скокове и акробатични трикове, които са в основата на купона. Има моменти, в които дъхът ти просто спира, докато си във въздуха, все едно че се возиш на ролъркостър. Но не си мислете, че докато форсираш с мръсна газ по трасето, там няма много за гледане. Като начало, спец-ефектите (дим, прах, пушек, искри и прочее) са едни от най-добрите, които съм виждал за това конзолно поколение. Детайлите на самите возила и на самите състезатели са не по-малко впечатляващи. По самото ЕйТиВи се движи всичко, което просто би трябвало да се движи, дрехите на вашия аватар се развяват убедително, всичко споменато до момента се зацапва постепенно с кал и прах и т.н, и т.н. Мамка му, тия момчета са стигнали дотам, че са изпипали убедително дори растителността по и около трасето! Красота ви казвам, красота!

Геймплеят е скован по-скоро по формулата „тествано, работи 100%”. Добре познатият от предишни игри на Climax трик с „напомпването” на амортисьорите преди скок, отново е на линия и при това работи все така безотказно. Принципът е прост – натискате и левия аналогов стик назад и го задържате малко преди скока и това ви изстрелва на далеч по-сериозна височина. Набраната височина пък ви позволява да направите куп различни трикове, както и да навържете няколко от тях един след друг. Управлението на триковете е достатъчно просто и достатъчно сложно в същото време, за да предостави достатъчно сериозно предизвикателство без да бъде отчайващо трудно. Успешно изпълнените трикове изпълват „турбото” ви, което позволява далеч по-високи скорости и далеч по-сериозни скокове. След всичко това ви оставя само да се приземите що годе стабилно – иначе следва зрелищно размазване.

Та това е – просто, ефективно, забавно, прилепчиво и мно-оо-го добре изглеждащо! Какво повече му трябва на човек?

Автор: Ивелин Иванов