Pro Pinball: Big Race USA

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Само преди месец при представянето на Microsoft Pinball Arcade казах, че досегашните лидери при компютърните симулации на флипери от Empire Interactive най-накрая срещат сериозен конкурент. И ето че само няколко седмици по-късно на моя твърд диск се появи и новият представител на хитовата поредица Pro Pinball, който отново трябва да върне водещата позиция на Empire при флиперите.

Империята отвръща на удара

Подобно на досегашните представители на серията Pro Pinball (The Web и Тimeshock!) и Big Race USA съдържа само една-единствена маса. Компенсацията за този малък недостатък е характерното за Empire Interactive качество на дизайна, бомбастичната графика и невероятният Dolby Surround звук, които на подходящо голям монитор и компютър със съответна звукова система създават почти перфектна илюзия, че се намирате пред истински автомат. Освен това Big Race USA съдържа толкова много бонуси и опции, че преди да овладеете до съвършенство масата и да започнете да поставяте сериозни рекорди ще минат поне 2-3 месеца и десетки часове игра.

Подобренията спрямо предишните флипери от поредицата Pro Pinball са сериозни. Най-важното от тях може би е по-умерената степен на трудност. Много геймъри се оплакваха, че The Web и особено Timeshock! са прекалено трудни. Аз лично мога само да потвърдя това, защото ми бяха необходими около 4 месеца, за да мина всички зони на времето в Timeshock! При Big Race USA нещата са поставени по доста различен начин. И тук има добре развита система от взаимно свързани бонуси (трябва да посетите общо 14 (!!!) американски града, които предлагат коренно различни правила на масата и по този начин гарантират сериозно разнообразие), но поне в началото ще откриете, че преминаването от град в град и изпълнението на съответните мисии е значително по-лесно отколкото скоковете във времето при Timeshock! Освен това
играчът още от самото начало има достъп до всички опции в Operator’s Menu и можете спокойно да си отпуснете повечко топки, да намалите степента на трудност при уцелването на рампите и т.н. Промените в графиката и звука са по-незначителни. Естествено човек трудно би могъл да очаква някаква революция точно в тези области, защото Empire още с предишните Pro Pinball-и вече бяха постигнали почти пълно съвършенство. Big Race USA предлага всевъзможни разделителни способности от 640х480 с 256 цвята до 1600х1200 с 16 милиона цвята, а на всеки що годе добър геймърски компютър можете без особени проблеми да играете поне на 1024х768 с 16 милиона цвята. Въпреки това програмистите са извършили дребни козметични подобрения, които се забелязват при по-продължителна игра. Анимацията на топчето например е още по-автентична и отраженията по него вече се рисуват в реално време :-).
При звука нещата стоят по подобен начин. Empire още при The Web бяха включили превъзходен Dolby Surround звук, който трудно би могъл да бъде подобрен. При наличието на подходяща звукова карта (и по възможност 4 тонколони) Big Race USA предлага абсолютно автентичен звук и доста приятна музика, която също подпомага за създаването на впечатляващата атмосфера на масата.

В заключение не мога да не кажа, че Empire Interactive са успели с Big Race USA да си върнат временно лидерската позиция при флиперите. Масата е изключително приятна за игра, а дизайнът не оставя почти никакво място за претенции. Единственият недостатък е липсата на още маси, но този проблем без съмнение ще бъде решен с излизането на следващия Pro Pinball. А дотогава със сигурност геймърите ще прекарат много часове с Big Race USA!

Автор: Никола Дърпатов