Pro Evolution Soccer 2009

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2008

Историята познава много велики съперничества – спомнете си само за противоборството между Атина и Спарта, между Мохамед Али и Джо Форман, за FIFA Soccer и Pro Evolution Soccer. Макар и не чак толкова известно на широката публика, последното е не по-малко ожесточено и упорито от останалите. Когато първата игра от поредицата FIFA дебютира преди повече от десетилетие, феновете на най-обичания по света спорт получиха за дълго време напред един непрекъснато еволюиращ продукт, който им позволи да се насладят на футбола пред копютърния екран. За известно време напред серията FIFA нямаше достоен съперник, но това започна постепенно да се променя след 2001 г., когато конкурентите от KONAMI пуснаха първият Pro Evolution Soccer. Оттогава двете игри непрекъснато си съперничат и въпреки от временните спадове в качеството отдавна са се превърнали в еталон за футболна симулация.

Крачка напред, две назад

За разлика от повечето жанрове, където разработчиците на игри непрекъснато се стремят да представят нововъведения, футболните игри са доста консервативна територия. Компаниите залагат на сигурното и всяка следваща версия се отличава предимно с козметични поправки като актуални трансфери и едно-две допълнителни първенства. Това неминуемо оказа негативно влияние върху предлаганите игри, които в последните няколко години заприличаха по-скоро на ъпдейти, отколкото на нов продукт. Ето защо, като се имат предвид не особено убедителните FIFA 08 и PES 2008, всички очакваха новите издания най-накрая да напомнят за качеството, което ги превърна в така любими на милиони фенове по света.

Pro Evolution Soccer 2009 бе широко рекламирана от KONAMI като революционна стъпка напред в серията. Причината – преди няколко месеца японската компания обяви, че новото издание на PES ще включва увеличен брой на лицензираните отбори и нещо повече, най-комерсиалният футболен турнир на света – Шампионската лига. Феновете на играта и футбола въобще затаиха дъх от вълнение, защото този анонс изглеждаше като небесен отговор на техните молитви, отправяни години наред. Нима може би най-големият проблем с PES не бе именно липсата на достатъчно реални клубове и играчи?! А добавянето на Шампионската лига бе просто черешката на тортата, защото KONAMI обявиха, че са си осигурили нищо по-малко от четиригодишен договор с УЕФА.

Когато играта най-накрая излезе, стана ясно, че без да са излъгали, японците просто са създали погрешни очаквания у феновете. На първо място се оказа, че правата върху Шампионската лига – най-очакваното нововъведение – се отнасят само до турнира, но не и автоматично до всички участващи в него отбори. Казано на по-прост език, от английските отбори например, само Ливърпул и Манчестър Юнайтед присъстват в Лигата с истинските си играчи. Двете нови и лицензирани първенства пък се оказаха първите дивизии на Холандия и Франция, което не е особено впечатляващо. За сметка на това, реалните отбори от силни първенства като Висшата лига и Примера дивисион се броят на пръстите на едната ръка. А за мое голямо съжаление, любимата ми Бундеслига изобщо не е представена. Подобно на своите предшественици, PES 2009 също разполага с едитор и всеки, който разполага с нездраво количество време и ентусиазъм може спокойно да промени отборите, така че да съотвестват на действителността. Това обаче е по-скоро ненужно, отколкото удобно и определено разваля удоволствието.

Всичко се решава на терена

От край време силата на PES е била не в автентичността на отборите, а в реалистичния геймплей. Новото издание не прави изключение и играта е на познатото ниво. Наред с това PES 2009 включва и известни подобрения по физиката на топката и играта като цяло. Нейното движение при пас и траекторията при изстрел са изключително реалистични и определено създават усещане, близо до реален футболен мач. Въпреки все още съществуващите леки неточности, играта изглежда много по-балансирана и приятна. Играчите са с повишена индивидуалност, която пряко влияе на поведението им на терена. Тези, които имат специални умения могат – при положение, че се справите с контролите – да правят съответните трикове. Това спомага за една от запазените марки на серията – бързите атаки, които може да осъществите само с няколко паса в коридор. изобщо цялостният геймплей възнаграждава бързата игра и като цяло спомага за повишаване бпоя на вкараните голове. При директни единоборства физиката на играчите също е от значение – по-мощните физически печелят и отнемат топката далеч по-лесно, дори и без да извършват фал. Говорейки за фалове, прави впечатление и поведението на съдиите, при които AI-то на моменти е по-добро от това, което сме свикнали да наблюдаваме поне по българските стадиони. Те не показват картони автоматично при всяко нарушение, а реагират според ситуацията. За сметка на това обаче, още една от широко рекламираните иновации – т.нар. Teamvision, които трябва да помага на опонента да променя поведението си спрямо вашата игра – се оказа малко прехвалена. На моменти е очевидно, че играта на компютърния ви противник се определя по-скоро от предварително заложени модели, отколкто от по-сериозен интелект.

PES 2009 включва и т.нар. Be a legend mode, който е пряк отговор на Be a pro mode, познат ни от FIFA. В него вие имате възможност да изиграете собствена кариера, изкачвайки се от най-ниското стъпало до върха на футболния пантеон. Започвате като резерва – нападател или полузащинтик – в измислен отбор, но след като впечатлите дошлите да ви гледат скаути с добри прояви ще ви бъде предложен договор с нов, по-силен отбор. Преди обаче да получите достатъчно игрово време, ще ви се наложи да потренирате доста пред суровия поглед на вашия треньор. За сметка на това, когато най-сетне получите право да влезете в игра, чувството ра прогрес, реализъм и добре свършена работа е неописуемо. Оттам насетне всичко вече е във вашите ръце – или по-скоро крака – а от представянето ви зависи дали ще се окажете достоен за най-висшата чест за всеки футболист – капитанската лента на националния отбор. Сред другите присъстващи характеристики е и добре познатата Master League, както и възможността да играете в мултиплеър режим със своите приятели.

Размисли и страсти

Практиката показва, че феновете на двата футболни гиганта са доста праволинейни. Почитателите на FIFA изобщо не искат да погледнат продукта на KONAMI, тези на PES считат FIFA за прекалено евтина и повърхността. Ето защо двете компании явно са решили да се придържат към установената формула, така че да не отблъснат верните си фенове. В резултат Pro Evolution Soccer 2009 отново представлява своеобразен пример за нереализиран потенциал. Вечният проблем с лицензите – или по-скоро с липсата на такива – отново е тук, а широко рекламираната Шампионска лига е нищо повече от един евтин заместител. Чисто технически играта, подобно на своите предшественици от серията, е добре изпипана и ще ви допадне. Известна критика може да бъде отправена към анимациите, които на моменти не са достатъчно гладки, както и към звука, където игровият коментар и повтарящата се мелодия на Шампионската лига определено ще ви досадят не след дълго. Така въпреки наличните нововъведения, трудно ще се отърсите от чувството за нещо, което вече сте правили и не ви е харесало чак толкова много.

Автор: Иво Цеков