Pro Evolution Soccer 2008

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 дек. 2007

Вечната война между FIFA – дългогодишната поредица на EA Sports и Pro Evolution Soccer (PES) – отрочето на Konami, е отново в разгара си. След като през последните месеци двата лагера се бяха успокоили, то днес на виртуалния терен отново се разиграва същинска футболна драма. Като че ли тази година в дербито надделява произведението на разработчиците от EA Sports.

След първите няколко часа чупене на кокалчета и отбелязване на фамозни попадения в компанията на новия PES, в съзнанието ми се изясниха няколко основни неща. Не особено впечатляваща графика; аркаден и интуитивен геймплей; безобразно много реклами; и присъствие на почти всички възможни недостатъци на поредицата, останали от предишните части. След това се замислих и достигнах до извода, че японците от Konami сигурно нарочно са направили тазгодишното си заглавие по-слабо.

Наблъскали са го с всевъзможни реклами, от които да изкарат едно кило пари, за да могат догодина да нанесат смъртоносен удар на конкуренцията именно със събраните средства. Майтапът на страна, но едно от най-неприятните неща в тазгодишния конкурент на FIFA определено е безобразното количество реклами. А те наистина са МНОГО…

Мрън, мрън

Така и така съм започнал да недоволствам, нека поне се доизкажа докрай, за да може за финал да останат хубавите думи. Силно ме подразни фактът, че за пореден път играта не предлага възможност за навигация с мишка в основните менюта. Освен това PES 2008 не решава добре познатия проблем от предишните части на поредицата с грозните конзолни менюта (явно никой от Konami не чете PC Mania, иначе отдавна щяха да поправят това недоразумение). Всъщност най-неприятният момент е, че те са пригодени за джойпад, а не за клавиатура. В резултат на това, ако видите някъде да пише “натиснете А”, да знаете, че трябва да се изпомпате на enter-а…

Моята силно чувствителна футболна душа беше развълнувана и от липсата на достатъчно лицензирани играчи и отбори. Не че проблемът е нов, но е дразнещо, когато играете с българския национален тим и острието на вашата атака се казва Бенбатов, а успоредно с това, когато поемете управлението на клубния му отбор, да можете да съзрете истинския Бербатов на терена, например.

Изцяло лицензираните лиги в PES 2008 са испанската, френската Първа лига, италианската Серия “А” и холандската Първа дивизия. Английската Премиер лига пък е само частично лицензирана – т.е само някой отбори, попадащи в нейния виртуален вариант, са имали щастието да дадат благословията си за използване на истинските имена на футболистите, играещи в тях.

Г-о-о-о-о-о-л-л-л-л

Хубавите новини започваме с факта, че както винаги, новата част от поредицата предлага приятен и интензивен геймплей. Като най-голяма придобивка бихме могли да изтъкнем новата система Teamvision, която подобрява значително изкуствения интелект на компютърно симулираните играчи. Благодарение на нея противниковите отбори се адаптират към вашия стил на игра, или поне така твърдят разработчиците на заглавието, защото лично аз не усетих кой знае каква разлика.

Идеята е, че вече няма да можете многократно да разпорвате мрежата на врага чрез едно добре отработено движение, а ще трябва постоянно да импровизирате, защото, ако повторите една стратегия повече пъти, противниковите защитници ще изготвят успешно противодействие. И както знаете, че се случва във футбола “който не вкарва, му го вкарват”, нали така беше?: ) Така че внимавайте с еднотипните нападения, че да си нямате неприятности.

Друго положително качество, което съзрях, беше леснотата на геймплея. Да си призная, не бях пипал футболен симулатор от поне половин година, но когато пуснах PES-a, точно петнадесет минути по-късно вече късах мрежите на Код Дивоар. Това означава, че или играенето на футболни симулатори е нещо като каране на колело, или новото творение на Konami предлага наистина лесен за усвояване геймплей, водещ до зрелищни резултати и радост за феновете по трибуните.

Съдия-я-я-та, съдия-я-я-я-та, съдия-я-я-я-та ******

Така де, като на всеки мач трябва да попеем, да попием, да се посбием и накрая да обвиним съдията за всички несполуки на човешкия вид. В нашия случай обаче нямаме съдия, който да хулим, затова ще се задоволим с производителите на играта, които не са се постарали особено да придадат на своето творение приятна за окото визия. Въпреки че, доколкото си спомням, поредицата винаги се е славила с хубава графика, тази година това не е така. За сметка на това обаче джубоксът е зареден с яки парчета, които ще ви съпътстват във футболните ви приключения.

За малко да забравя да ви разкажа за режимите на игра. Те са същите като миналата година – толкова за тях. Има и възможност за игра в интернет – там можете да биете не само другарчетата си, но и милиони футболни фенове от цял свят. Приятна игра и не забравяйте – играйте по правилата и не се подлъгвайте да се подстригвате като футболисти…

Автор: Асен Георгиев