Prince Of Persia: The Sands of Time

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Дойде началото на новия месец и в моите коварни ръчички попадна една истинска легенда. Като използвам тази дума нямам предвид, че съм се докопал на живо до Джулия Робъртс например. Става дума за компютърна звезда, даже за последното и прераждане. Говоря за новия Prince Of Persia: The Sands of Time. За повечето геймъри това заглавие е достатъчно, за да потрият доволно ръце предчувствайки великото приключение, което ги очаква.

За всички останали, които точно сега се питат – “`къв си ти, бе Принце на Персия?“, малко предистория. Сагата започва през далечната 1989 година. Гейм индустрията тъкмо прохожда. Все още е възможно сам човек да създаде игра. И така Джордан Мехнер сътворява своя култов Prince Of Persia. В сценария присъстват всички необходими елементи на приключението. Атмосферата на Средновековна Персия е оригинална и магична. Тази комбинация взривява тогавашния гейм свят. Не случайно играта се продава в двумилионен тираж. Освен с добрия геймплей тя блести и с новите за времето си технологии. За първи път всички герои са напълно анимирани. Това помага на Принца ярко да се открои от останалите геймки, и да постави началото на нов жанр – Game/Adventure.

Култовия статус, който извоюва първата част, се затвърждава от продължението. То се появява през 1993 г. под името Prince Of Persia 2: The Shadow and the Flame. Новото приключение отново потопи всички геймъри в екзотичния свят на приказките от 1001 нощи. Принцът пак трябваше да спасява своята принцеса и кралство, избягвайки всевъзможни капани и опасности. Именно първите две части създават ореола на легенда около тази игра. През 1996 г. започват разработките върху нова серия. Тя трябва да въведе Принца в 3D ерата. За съжаление, когато през 1999 г. най-после излиза Prince Of Persia 3D, играта претърпява истинско фиаско. Една от причините за провала са финансовите трудности, които съпътстват разработчиците. За щастие големият издател Ubi Soft придобива дизайнерското студио Flame и всичко си идва на мястото. В Канадското студио на новата компания започва създаването на нов Prince Of Persia. Той трябва да притежава всички съставки на първите две култови серии и да си заслужи техния статут на легенди. Сега е време да се потопим в The Sands of Time.

За радост на многобройните фенове на принца новата част не е продължение, а самостоятелен сюжет. Действието отново се развива в Средновековна Персия – най-могъщото кралство в света по онова време. Принцът и неговият баща побеждават великия Махараджа. Отвличат дъщеря му и ограбват несметните му богатства. Сред плячката се открояват екстравагантен пясъчен часовник и мистериозна кама. Главният герой обаче не знае, че тези два предмета могат да превърнат притежателя им в безсмъртен бог и му дават контрол над времето. Измамен от умиращия Везир, който иска тази ужасна магия за себе си, принцът освобождава Пясъците на времето, унищожавайки своето кралство и превръщайки жителите му в свирепи демони. Само принцът, везирът и принцеса Фара, отвлечената дъщеря на Махараджата, остават непроменени. След всичко това на младия принц на Персия не му остава друго освен да събере всичките си сили и кураж и да спаси своето царство, а също така да поправи фаталната си грешка. В постигането на тази своя цел той освен на своя меч и умения може да разчита и на помощта на принцеса Фара.

Сега ще ви представя добрите и лошите. Естествено, ще започна с the good guys. Това са самият Принц и неговата безценна помощничка принцеса Фара. Способностите, които притежава главният герой, са многобройни. Само ще изброя по-важните. Първо, нашият човек е природен атлет, на когото ще завиди всеки олимпийски шампион по гимнастика. Взимал е уроци по акробатика и фехтовка при най-добрите майстори. Той задоволява своя апетит за битки, докато помага на баща си да победи Махараджата и след като пуска Пясъците на времето, принцът вече не се сражава за слава, а за оцеляване. Малко по-различна е историята на принцесата. Тя пристига в Персия като робиня. Единствената причина да помага на главния герой е желанието и да си върне свещената кама. Определено мога да кажа, че от мацката има голяма полза. За щастие тя е много опитен стрелец с лък, въпреки че за близък бой не става. При нея основният проблем е, че принцът непрекъснато се колебае дали да й се довери. Но така е само в началото. После почва една любов…

Лошите се предвождат от коварния везир. Той е елитен чародеец и безмилостен интригант. Именно неговото желание да притежава пясъчния часовник и камата отприщва The Sands of Time. През по-голямата част от играта той ръководи своята армия от демони зад сцената. Ордата от чудовища, с която непрекъснато се сражава принцът, се състои от няколко модела. Разбира се, никое от тях не може да се опре на нашия човек.

А това е така, защото бойните умения на принца са невероятни. Още от самото начало на играта той ще ви изненада с неподвластни на гравитацията акробатични способности. За него ходенето по стени, въртенето около лостове и всякакви салта и премятания са нещо нормално. Младият принц се справя не по-зле и с въртенето на меча. Това особено добре се усеща при бойните сцени с няколко противници. Непрекъснатото натискане на копчето за атака кара нашия герой да прави невероятни серии от удари, скокове и салта. Геймплеят определено не се състои само от батални сцени. Акцентът е поставен върху приключенското и мистериозното. Вместо да размахвате меча, много по – често ще ви се налага да си блъскате главата как да преминете поредния капан или как да се изкачите по някоя кула. За всичко това му помагат петте познати сили на The Sands of Time. Първата е The Power of Revival. Тя ви позволява да връщате времето назад. Втората е The Power of Delay. С нея можете да забавяте времето. Следващата сила е The Power of Restraint. Благодарение на нея можете да замразявате своите врагове във времето, докато вие ги разсичате. Четвъртата сила е The Power of Haste. Тя ви дава способността да се движите мълниеносно. Последна е The Power of Destiny. Това е пророческа дарба, чрез която получавате видения от бъдещето. Именно тези сили помагат на Принца да се справи с ордите от демони. Наистина все по-рядко човек може да попадне на толкова зарибяваща игра.

С чисто сърце мога да кажа, че четвъртата част на The Prince Of Persia напълно ще удовлетвори очакванията на хилядите фенове. В създаването на играта определено са хвърлени много усилия и средства. Всички елементи са изпипани до съвършенство. Това важи и за спиращата дъха графика и за страхотния саундтрак. Убеден съм, че съвсем скоро The Sands of Time ще достигне култовия статус на първите две серии.

Автор: Димитър Трифонов