Prince of Persia Classic

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 фев. 2008

Когато за пръв път ми попадна Duke Nukem: Manhattan Project, бях буквално отнесен от тази простичка, но адски впечатляваща идея – класически “сайдскролър” джъмп енд рън с 3D модели и анимации! Има нещо неустоимо в комбинацията от класически геймплей и преимуществата на тримерната графика. Очевидно и други са на същото мнение, защото една сериозна част от заглавията предлагани за Xbox Live Arcade представляват различни вариации на все същата тема (например безспорен хит като Undertow, за който писахме в един от предишните броеве). Моите уважения, за пореден път, към Ubisoft, които за кой ли път вече не пропускат да се възползват от открилите се възможности, при това изцяло в полза на нас геймърите. (Е, те също ще направят някой и друг долар, надявам се, но нима можем да им се сърдим за това?)
Prince of Persia Classic не е първият, но очевидно е най-сполучливият опит да се възкреси хита на Джордън Мекнър за нов прочит. Това е реверанс не само към носталгичните спомени на някои от нас. Това е и шанс за онези, които вероятно дори не са били родени в онова далечно време, да изживеят приключението, дало старт на една от най-великите екшън поредици в историята на електронните развлечения.

Добре, но доколко Prince of Persia Classic е “вярна с оригинала”? Отговорът е лесен – на 100%! Създателите на новото-старо заглавие можеха спокойно да се увлекат и да се опитат да подобрят съвършенството. Явно обаче те самите имат твърде голямо уважение към тази класика. Нивата и геймплеят на първия “Принц на Персия” са оставени абсолютно непокътнати. Самият принц, както и части от “декорите” са заменени с тримерни версии, което освен всичко означава и далеч по-“гладки” анимации плюс известна свобода за камерата. Междинните анимации също са преработени (с мярка), а историята е добила дълбочината, която може би й липсваше в оригинала.

Всъщност не липсват и някои дребни, напълно уместни нововъведения. Преди всичко – управлението. Първата игра беше пословично известна със своята трудност и с безкомпромисността, с която наказваше всяка грешка. В опита си да направят “преработката” далеч по-достъпна UbiSoft и Gameloft са направили управлението далеч по-удобно, като дори са добавили опция за “хващане за ръба”, която да намали сериозно броя на фаталните пропадания в играта. Разбира се, включени са и някои нови анимации от пребогатия арсенал на принца от последните му три приключения. Но нека повторя пак – всичко това без да бъде жертвано и зрънце от оригиналния геймплей.

Prince of Persia Classic включва три различни режима на игра – нормален, “time attack” и “survival”. При “нормалния” режим на игра също има нова екстра и тя е възможността да преиграете всяко ниво, за постигане на по-добър резултат, с който след това да се изфукате онлайн. Можете дори да пуснете своята “сянка”, която да се движи с темпото на последното ви най-добро постижение, като така следите във всеки момент дали не изоставате с времето. В “time attack” е идентична с тази на оригиналната игра, където цялото приключение трябваше да бъде изиграно в рамките на ограничено чисто игрово време. В “survival” пък идеята е да се извърти цялата игра с един единствен живот. Както сами виждате – причини за преиграване определено не липсват, особено като се има предвид, че във всяко от нивата има и допълнителни “предизвикателства”, които да ви позволят да се преборите за още повече точки.

Автор: Ивелин Иванов