Pride Fighting Championship

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Накратко

Pride FC е федерация, посветена на спорт, представляващ свободна комбинация от бойни изкуства и практикуван (респективно – разрешен) единствено в Япония. Неговите правила се базират на основите на бразилското бойно изкуство “вале тудо” (в превод “всичко е разрешено”), създадено от братята Грейси, майстори по джу-джуцу. От своя страна, играта, на която е посветено това ревю, опитва да пресъздаде максимално реалистично стила и предизвикателствата на този спорт.

Реализъм 🙂

Не се подвеждайте по няколкото скрийншота, които може би сте мярнали тук или там – това е не е “просто следващата тупалка”. В основата си Pride FC е много по близка до Knockout Kings, да речем, отколкото до Tekken или Mortal Kombat. Някои от двубоите в Pride завършват за по-малко от минута, а една от основните цели е да не позволиш да те затиснат на земята, защото тогава си кажи-речи обречен. Хубавото във всичко това е, че няма ситуация, от която да не можеш да се измъкнеш. Стига да си наистина добър, разбира се.

Сингъл плейър 🙁

Pride FC просто не е замислена като сингъл плейър игра. Всичко, което можете да направите в този режим, е да участвате в турнир (с участници по ваш избор), в който с два мача сте на финала. Anchor са се постарали да поработят върху “шоуто” в играта, като всеки от участниците, да речем, има своя анимация за излизането на ринга, което допринася сериозно за атмосферата. Уви, това далеч не е достатъчно. На Pride FC отчаяно й липсва един добър Career Mode. Всичко това обаче се компенсира в огромна степен от страхотното усещане, когато играеш срещу “жив” противник.

Вярност с оригинала 🙂

Преди всичко това е игра, която има пълните права върху приликата с всички звезди на Pride FC. Вярно е, че повечето от имената (а и физиономиите) вероятно ще са ви тотално непознати. Но някак е по-друго, когато знаеш, че играеш с “истински” боец, чийто стил и показатели са перфектно пресъздадени. Независимо от това Pride FC ви дава и шанса да създадете свой собствен експерт по бойни изкуства, определяйки не само външността, но и бойния му стил.

Графика 🙂

Без да шашва с някакво убийствено ниво, визията на Pride FC изпълнява чудесно ролята си – да облече в плът и кръв един прецизно изпипан симулатор на турнир с бойни изкуства. Създателите на играта са се въздържали от изхвърляния на тема мускули и звездите в Pride FC имат телосложението по-скоро на улични побойници, отколкото на супермени. Колкото до приликата с реалните първообрази, можете да проверите доколко добре са се справили Anchor като просто прегледате солидния набор от снимки и видео клипове, с които е “комплектована” играта.

Автор: Ивелин Иванов