Premier Manager 2006/07

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2006

Според мен отдавна отмина времето, когато футболните мениджъри бяха принудени да воюват за сърцата на геймърите. Няколко геймкомпании, които правят този тип игри, от известно време трайно са се вклинили в челните позиции по продажби и малко или много разпределението на пазара в този бранш вече приключи. Надявам се, че съвсем скоро разработчиците на подобен род заглавия ще се опитат да разнообразят продуктите си и ще станем свидетели на

футболни мениджъри от различен тип

Premier Manager 2006/07 е именно опит в тази посока на студиото Zoo Digital Publishing.

Преди повече от десет години серията Premier Manager беше единствената конкуренция на динозавъра в бранша Championship Manager, но след множество размествания и преразпределения нещата вече не стоят по този начин. Zoo Digital Publishing всъщност са купили правата на Premier Manager от Infogrames, наели са част от екипа на Gremlin (предишния разработчик на играта) и са се опитали да възродят серията, като са променили облика й почти до неузнаваемост. Въпреки че се стараят да направят това от 2002 година насам, според мен чак тази година те са направили един наистина успешен опит.

Основното предимство на Premier Manager 2006/07 пред другите конкуренти в бранша е

лекотата на геймплея

Ако сложността и множеството бази данни в другите мениджър симулатори не са ви действали по подходящ начин, то Premier Manager 2006/07 е именно като за вас. В творението на Zoo Digital няма нито един ред ненужна информация. Нито един път няма да ви се наложи да се занимавате с неща, които не ви влизат в треньорските задължения. Революционно постижение е, че можете да приключите един игрален сезон за не повече от 2-3 часа, например. Това включва мачовете, които трябва да изиграете, предсезонната подготовка, мачовете от шампионската лига/купата на УЕФА и самия мениджмънт на отбора.
Досега не бях играл футболен мениджър, който просто да се “случва”. Имам предвид това, че дори и без особена намеса от ваша страна играта ще продължава напред. Няма да ви се налага да сключвате безумни договори за дренажи на терена и други подобни ексцентрични елементи. Всичко е просто футбол.
Слаба страна на Premier Manager 2006/07 са включените едва 6 световни лиги – английската, италианската, френската, немската, шотландската и испанската. Това обаче не означава, че няма да срещнете отбори от други държави. Просто няма да можете да играете с тим, който не се състезава в гореспоменатите първенства. За мен бе малко трудно да приема факта, че не са включени повече първенства, но явно трудностите са от икономическо естество и Zoo Digital не са успели да се споразумеят с когото трябва.

Друг проблем, предполагам отново с финансов генезис, е свързан с имената на футболистите. Някой от тях са леко променени, което би подразнило много футболни запалянковци, но не би попречило на жадните за чист геймплей геймъри.

И все пак лекотата на гейминга е основното предимство на Premier Manager 2006/07. В това отношение той печели всички точки, които могат да се дадат за неангажиращо занимание. Простотата и интуитивността, с която протича сезона, са много приятни и оставят впечатление за

много лежерна и неангажираща геймка

Сега идва въпросът дали сте от тези, които искат да се заровят в документация, таблици, класирания, статистики и тенденции, или просто искате да печелите купи с любимия си отбор? Ако сте от първия тип, то със сигурност не се докосвайте до творението на Zoo Digital, защото ще се разочаровате. Ако обаче за първи път се сблъсквате с мениджъри или сте от тези, които не си падат по четенето, то със сигурност трябва да пробвате PM 2006/07.

В техническо отношение играта е приятна, като не блести с особени аудиовизуални пинизи. Енджинът за симулация на мачовете няма нищо общо с този от FIFA Manager, а е представен като изчистен двуизмерен стадион. Играчите са представени като малки цветни кръгчета, които се движат по терена, като скоростта на провеждане на двубоя може да бъде променяна постоянно. Възможността за смени, промени на стратегиите, промяна на стила на игра и т.н. са на лице през целия мач и винаги имате възможност да контролирате нещата отблизо. Мисля си, че авторите на играта можеха да добавят малко по-разнообразни тактически опции, но дори и с наличните, Premier Manager 2006/07 е достатъчно интерактивен и динамичен.

Общо взето, PM06/07 може да бъде наречен блиц-мениджър поради естеството на геймплея си. В него няма нито помен от бумаштината, с която са съпроводени другите игри в този жанр и това го прави перфектен за начинаещи стратези. Бих го препоръчал дори и на хора с опит в мениджърите, защото в никоя друга игра не можете да завършите един сезон за достатъчно кратко време, например за едно сядане пред компютъра (но не от тези от по 24 часа). Простотата, динамичният геймплей и бързината, с която тече действието, са достатъчна причина, която да ви накара да опитате пионера в жанра блиц футболни мениджъри.

Автор: Орлин Широв