Plants vs. Zombies

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Изложението Е3 мина тази година малко по-оживено от преди. Бяха ни показани няколко нови потенциални хита (все пак, предимно продължения), които изглежда ще изцедят свободното ни време и бюджет за ъпгрейд. Но покрай целия шум около началото на шоуто, чух за някаква странна, но адски зарибяваща игричка, наречена Plants vs. Zombies. Била малка, но страшно забавна, въпреки мижавите си качества откъм графика. Понеже ми стана интересно, се отправих към Steam, онлайн мрежата за дистрибуция на игри, която мнозина смятат за “лечение” против пиратството, а други – за поредната лесно прескачаща се бариера пред изтеглянето на crack за някоя игра. Накратко – купих си играта… и зачеркнах няколко седмици от месеца.

Plants vs. Zombies е изключително нестандартна джитка, която няма как да не ви допадне, ако ви е останала поне капчица чувство за хумор. Идеята в нея е проста, макар и леко екстравагантна: трябва да спрете вълни от напиращи зомбита с помощта на растенията, посадени в двора на къщата ви. Дебилно? Да. Занимателно и забавно? Със сигурност.

Отмъщението на зелевата салата

Под леко чудатата идея на играта се крие доста интересен пъзел. Както вече споменах, действието се развива (най-често) в градинка, разделена на множество квадрати. Тези квадрати оформят пет “коридора”, по които минават настъпващите зомбита. Те се движат по права линия и целта им е да достигнат до най-лявата част на екрана, където се намира вашата къща. В нея пък се намирате вие, а в черепа ви – вкусният ви мозък. Излишно е да обяснявам, че мозъците са деликатес, от който зомбитата биха се отказали само в смъртта си. Но тъй като така или иначе вече са умрели, ще трябва да положите доста усилия, за да запазите сивото си вещество цяло и непокътнато. Основната ви защита са различни видове растения, които, в духа на играта, са придобили различни противозомбени способности.

Основният ви ресурс е слънчевата енергия, която просто пада от небето (през деня), но освен това се произвежда от вашите слънчогледи. Растенията варират от грах, който изстрелва – каква изненада – грахови зърна, през катапулт, който стреля с дини, до люта чушка, която взривява всичките ви гладни врагове в дадения коридор. Общо имате 42, плюс няколко ъпгрейда. Зомбитата, от своя страна, също са развили някои доста изненадващи умения. Ще се изправите срещу обикновени зомбита, зомбита-миньори, зомбита с кофи на главата (за допълнителна защита, но главно защото просто са забравили, че кофата е там), зомбита-шампиони на овчарски скок и какво ли още не. Описания за всички цветя и противници можете да намерите в специалния Алманах, като те варират от забавни до убийствено смешни.

Един от най-големите плюсове на играта е нейното разнообразие. Тъкмо когато даден стил на игра започне да ви омръзва, той плавно ще се прелее в друг – подобен, но изискващ доста различна тактика и стратегическо мислене. Например – след известен брой неуспешни опити да прекосят моравата ви, зомбитата ще се прехвърлят в задния ви двор, където ще трябва да отбранявате и плувния си басейн. Когато и това не проработи, неумрелите ще изчакат падането на нощта, когато някои от растенията ви спят. Това изисква напълно различен подход (по-конкретно: гъби, но не от халюциногенния тип) и няма да ви позволи да изпитате досада. Накрая враговете се пренасят на покрива, където битката става, поради липса на по-добро определение, балистична.

За всекиго по нещо

Освен обстрелването на ходещи трупове като основна задача, имате още доста неща за правене в Plants vs. Zombies. Можете да се пробвате в различни мини игрички, като например боулинг с орехи (кеглите, разбира се, са зомбита), Portal combat, който доста ще ви напомни за хитовата игра на Valve, или пък Bobsled bonanza, в която ще трябва да спрете набезите на компактни групи зомби боб след отбори. Със сигурност ще намерите някое, което да е по вашия вкус. Освен това имате няколко пъзела, като например в един от тях поемате контрола над немъртвите и трябва да преодолеете защитата на картонени цветя. Най-интересният бонус поне за мен е Дзен градината, в която с помощта на един сръчен охлюв можете да садите, поливате и общо взето да наглеждате различни видове цветя. Те от своя страна ви се отплащат за грижите с монетки, които можете да използвате за закупуването на още цветя, ъпгрейди и така нататък. Това занимание само по себе си е доста зарибяващо и лично аз се улавям, че очаквам цветята на балкона ми да ми хвърлят някоя стотинка. Засега още не са го направили, но мога да бъда търпелив.

Едва ли вече е нужно да уточнявам, че играта е пропита с голямо количество хумор. Може би не най-изтънченият вид и леко детски, но определено успя да ме разсмее. Затова допринася и простата, но красива графика – достатъчно е да видите как се усмихват слънчогледите, за да стане денят ви поне с една идея по-добър. Звукът също е приятен, саундтракът е пълен с ненатрапчиви мелодии, макар при големи мелета различните видове мучене по екрана да стават леко досадни.

Авторите на Plants vs. Zombies са подходили по нестандартен начин към една вече доста клиширана тема, но в крайна сметка са успели да уцелят десетката. Играта е свежа и разнообразна, подтикваща към мислене, но същевременно не особено напрягаща. А най-хубавото е, че се продава само за мижавите десет евро, или двадесет български левчета. Всички знаем, че двайсет лева не са много. Срамота ще е да си ги спестите, вместо да подкрепите очевидно талантливите разработчици.

От години основното оправдание за пиратстване на игри (освен чистосърдечното “не ми се дават пари”) е, че е глупаво да плащаме скъпо и прескъпо за полуфабрикатите, които ни предлага алчната гейминдустрия. Но ето, представям ви продукт, който е забавен, грижовно направен и евтин. Този път наистина никой няма оправдание. А сега, ако ме извините, отивам да си нагледам градинката.

Автор: Пламен Димитров