Pizza Connection 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 мар. 2001

Пицата е едно от най-вкусните ястия и поради това една от най-масовите храни в света. Какъв щеше да бъде животът без нея? Не знам, може би същият. 🙂 Трудно може да се даде отговор на такъв въпрос, пък и в момента това не ни интересува особено. Важното е, че нея я има и то в много повече разновидности, отколкото можем да си представим. Както всички знаем, явлението “пица” възниква в Италия. Естествено, храни, наподобяващи нейната форма и състав, са регистрирани още в Египет, Антична Гърция и Древен Рим. Но пицата, която познаваме днес, е създадена от пекаря Рафаел Еспосито, живял преди много, много години в Неапол. За доста голям период от време тя се е възприемала като храна на селяните. И така до 1889 година, когато кралица Маргарита, придружавана от половинката си Умберто I, отишла на инспекция из своето кралство. Любопитната дама регистрирала с наблюдателния си поглед странен плосък хляб, наричан от селяните “пица”. След като я опитала, тя не могла да устои на нейния вкус. По-късно кралицата наела Еспосито да й прави тези вкусни кръгчета. И тъй като тя била доста известна сред народа си, пицата бързо придобила всеобща популярност. В нейна чест пекарят нарекъл едно от творенията си “Маргарита”. И така до наши дни…

След това кратко ретроспективно отклонение нека преминем към същината на въпроса, а именно поредната икономическа симулация Pizza Connection 2. В началото на играта ще трябва да генерирате вашия герой. Освен че ще ви се наложи да оформяте физиономията и прическата му, ще трябва и да определите неговите качества измежду следните характеристики: продавач, купувач, политик, гангстер, специалист и охрана. Странното е, че всички са на нула и нямате първоначални точки за разпределение. Това означава, че намалявате едни показатели, за да увеличавате други (максимум до плюс три и минимум до минус три).

Май се усещат някакви RPG-елементи 🙂

Започвате изграждането на вашата верига от ресторанти в Лондон. Шефът ви, който се намира в Ню Йорк, избира именно вас сред “многото” желаещи за работа и ви назначава за регионален мениджър. За да започнете да трупате капитали, трябва да положите основите на вашия (да се надяваме) преуспяващ бизнес. Естествено, ще ви трябва един ресторант (като за начало), щабквартира (мястото, където ще живеете и откъдето ще раздавате заповеди) и склад за продуктите. Но какво е един ресторант без персонал – трябват ви готвач, поне една сервитьорка и двама доставчици. Компетентността им се определя от няколко показатели, които в бъдеще могат да бъдат ъпгрейдвани срещу съответното заплащане. Оттук нататък започвате да се развивате и да се катерите по стълбата на популярността.

В менюто на ресторанта има няколко готови пици. Ваше задължение е да измисляте нови рецепти и да се съобразявате с възрастта и вкусовете на хората. Безспорно един от най-забавните моменти в играта е създаването на собствена пица. На монитора се появява тестено кръгче, а вие слагате отгоре каквото ви душа иска. Не съм кой знае какъв кулинар, но за първи път виждам в пица да се слагат мравки, змии, червеи и скакалци (?!?).
Вярно е, че това италианско изобретение е едно от нещата, с които се импровизира най-много, но чак пък толкова…! Разполагате с много видове зеленчуци, сирена, меса, подправки, риби и плодове. Всички тези продукти могат да се използват както в целия си вариант, така и нарязани на три нива. А геймърите, които не искат да се занимават с подобни кулинарни експерименти, спокойно могат да дадат поръчките си на готвача. Щом пицата ви е готова, просто я вписвате в менюто и определяте цената й.

Декорацията на ресторанта

зависи също от вас. Избирате си маси, столове, печки, оформяте вида на помещението, променяте пода и т.н. За да направите пицерията си още по-привлекателно място, може да добавите една-две саксии с цветя, флипер, телевизор, аквариум и т.н. Отново, в случай че ви мързи, архитект ще свърши работата вместо вас. Малко музика също ще помогне за доброто храносмилане. Има доста стилове, измежду които може да избирате – поп, рок, джаз, техно, класическа музика и т.н. или просто някоя радиостанция. 

В хода на играта бързо ще се се убедите, че светът е жесток. Такива трябва да сте и вие. Изправен сте срещу свирепа конкуренция, а целта ви е да минете направо през нея и да я смажете, като средствата са без значение. За тази цел из градовете щъкат всякакви криминално проявени личности, които са готови да свършат мръсната работа срещу скромна сума. Ако пък там не намерите никой (което е малко вероятно :-)), просто отскачате до най-близкия затвор. Ще разполагате с възможности за действие в зависимост от нивото на щабквартирата ви. Колкото е по-високо е то, толкова повече мръсни номерца можете да погаждате на врага.

Списъкът с издевателствата

над конкуренцията е дълъг – плъхове, дървеници, хлебарки и смрадливи бомби в чуждите ресторанти, рекет, възможност да се биете с полицията и с чуждата охрана, да взривявате сгради (!) и т.н. и т.н. Направо като в някой мафиотски филм. Ако не си падате по насилието, бутнете някой долар и на противниковия персонал, за да работи по-бавно и тогава нивото на бизнес на осмелилите се да се изправят срещу вас ще падне драстично. 🙂

Градовете (а те са десет на брой), както и интериорът на ресторантите, се виждат в изометрична перспектива. Постройките са прилично направени – жилищни сгради, кина, опери, хотели и т.н. Общо взето ще видите всичко, което би трябвало да има в един град. По улиците могат да се разхождат до петстотин души, всеки с различни претенции. Музиката в игата е приятна, а в зависимост от това в кое кътче на планетата сте, местните жители говорят на своя език. Ако не друго, това поне ви подсеща къде се намирате.

Освен стандартната кампания, в Pizza Connection 2 има и т.нар. свободна игра. Там сами определяте нивото на трудност, преимуществата за всеки играч и какви ще са условията за победа. Мултиплейър обаче няма.
Новата игра на Virgin Interactive доста напомня за класики в жанра като Pizza Tycoon. С риск да се повторя, искам да отбележа, че принципът, на който много производители разчитат (“следвай лидера”), усилено е застъпен и тук. Въпреки това Pizza Connection 2 има какво да предложи на геймърите – лесен за усвояване геймплей, разнообразие и качество.

Автор: Владимир Тодоров