Pharaoh: Cleopatra

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2000

Не крия факта, че египетската цивилизация винаги ми е била много симпатична – мистерии, мумии, сфинксове, божества с глави на животни, пирамиди, фараони и балъци за милиони… Това последното го забравете, защото съвсем нямам намерение да се шегувам този път. Има нещо много забавно и същевременно грандиозно в мегаломанията на дребните хорица, които не само са създали може би най-великата цивилизация в историята на човечеството при може би най-неблагоприятните възможни условия, а и са се опитали да победят самото време, обезсмъртявайки себе си с грандиозни монументи и балсамирайки своите обожествени владетели.
Стилни рисунки, музика, сложна религиозна и социална система, химия и медицина – всичко това е било преди хилядолетия, когато нашите прародители са били доста по-близо до маймуната, отколкото до днешното определение за човек. Трудно е да си го представим, още повече, че някои от древноегипетските мистерии и до ден днешен не са разгадани.

Наскоро гледах един много нашумял анимационен филм, наречен “Принцът на Египет”, който според рекламата би трябвало да разказва за величието на тази древна цивилизация. Останах много разочарован, тъй като филмчето всъщност разказваше една от най-гадните старозаветни истории, а египтяните бяха представени по-скоро като хора от втора ръка, несъпоставими с великия еврейски народ. Не бяха спестени никакви бруталности и гнусотии – убеден съм, че което и да е невръстно дете, изгледало това филмче, ще сънува кошмари цяла седмица. И ако това са ценностите, в които вярват съвременните християни и евреи (както твърдяха авторите на филмчето), то аз съм горд да се нарека атеист или дори да възприема египетската религия, която макар и да не е монотеистична ми изглежда далеч по-смислена и красива.

И преди някой да е изпискал, че дотук говоря само празни приказки встрани от темата, нека поясня накъде всъщност бия – няма значение дали става въпрос за анимационен филм, игра или дори за рецензия за expansion pack на игра за древния Египет. За да е добър резултатът, авторът трябва да уважава и сцената, на която се развива действието, а не просто да я избере, защото му е удобна по някакъв начин. Точно това уважение и главозамайване от величието на египетската цивилизация си личеше ясно в някогашния Pharaoh. И въпреки че много критици обвиняваха авторите на тази игра, че всъщност продават добрия стар Caesar III, претърпял леко пребоядисване и изчукване на острите ръбове, моето лично мнение е, че коренно различната атмосфера на тази игра я превръщаше в същинско ново заглавие, а не просто в разширение, продавано като нова игра. Все още си спомням характерния графичен стил, египетските частушки, звучащи от колоните ми и тръпката, когато най-сетне завърших първата пирамида. Усещането камък по камък да изградиш гигантски монумент, като същевременно водиш военни действия, грижиш се хората ти да са сити, щастливи и достатъчно богати, съобразяваш се с глезотиите на фараона и на многото капризни богове…
Всичко това сигурно съвсем спокойно може да се сравни с усещанията и чувствата, които са вълнували същинските египетски управници преди хилядолетия.

Всички се страхуват от времето, но самотовреме се страхува от пирамидите

И същото това вездесъщо време, което човекът и до ден днешен не е успял да победи, вече роди официалното разширение на Pharaoh, наречено на името на прочутата царица на Нил – Клеопатра. Това е същата онази красива интригантка, която въртяла римляните на малкия си пръст и имала здравословния навик да се къпе в магарешко мляко, за да запази своята младост и прелест. Но с тази чаровница ще се срещнете чак в последната от общо четирите кампании на това разширение. В тях са разпределени общо 15 нови мисии, които предлагат нови предизвикателства и особено към края са далеч по-трудни от тези в оригинала. Първата кампания се нарича Valley of Kings и в нея имате задачата да построите лично грандиозните монументи от прочутата Долина на Кралете и да ги опазите от нахалните обирачи на гробници (tomb raiders). Тук всички сигурно очаквате задължителния плосък майтап относно Лара Крофт, но аз пък напук няма да го напиша! В следващите две кампании трябва да се изправите срещу новите противници на египтяните, воювали с тях по времето на Тутанкамон и Рамзес Втори.
Перси, асирийци, финикийци и… страховитите римляни, които би трябвало да са добре познати на ветераните от Caesar. В последната кампания ще служите лично на Клеопатра, кралицата на Нил, която използва каквото е останало от легендарната военна мощ на египтяните, наред със своя сексапил, за да спаси великата цивилизация.

Както в повечето експанзии, така и тук е в сила девизът “По нещо ново от всичко!”. Допълнително разнообразие внасят

две нови индустрии – производство на бои и лампи

Боите се правят от растението къна (henna), което се отглежда във вашите ферми. За лампите са нужни два ресурса – керамика (pottery), която се добива по традиционния начин и масло (oil), което не можете да произвеждате и трябва да си осигурите чрез търговия. Предназначението на крайните продукти на тези производства е съвсем очевидно – за украса и осветяване на новите монументи, които продължават да бъдат национална мания за древноегипетската цивилизация. В Cleopatra ще трябва да изградите съвършено нови чудеса като Александрийския Фар и прочутата Библиотека, Храма на Амон-Ра, Колоса на Рамзес Втори и Гробниците от Долината на Кралете.

Новите заплахи и опасности за съжаление отново ми донесоха неприятни спомени от споменатия по-горе анимационен филм. Просто повечето от тях звучат подозрително библейски – напаст от скакалци, жаби или пък реки от кръв… За щастие има и някои по-тривиални и делнични опасности като например отровните скорпиони, които жилят хората ви и се грижат за отрицателния баланс на прираста на населението ви. Ако почнат прекалено много да ви лазят по нервите, можете да ги разчистите с помощта на армията си, което изглежда доста забавно като идея (представете си за тайнствените йероглифи на стената на храма, които ще обезсмъртят вовеки битката между три батальона елитни египетски войни и… пустинния скорпион Скорпи ;-). За съжаление в първите две мисии например изобщо не разполагате с военни сили и трябва някак си да изтърпите досадните вредители.

Има и още няколко нововъведения – например възможността да пренасяте опитните си армии от една мисия в друга, мисии с времеви лимит (дори такива, в които трябва просто да издържите вражеските атаки за определен период от време) и възможността с молитви към боговете да ускорите построяването на вашите монументи, което, както знаете, по
традиция е дълъг и трудоемък процес.

Също както своите предшественици – Caesar III и Pharaoh, Cleopatra представлява стойностна и пълнокръвна стратегия, каквато рядко можете да откриете в днешно време. Тя съчетава в себе си всички важни елементи на различните видове стратегически игри – планирането и проектантството на Sim-сериите, търговията на Tycoon и битките на баталните RTS. Освен това създава неповторима атмосфера, позволява ви да преживеете лично величието на древен Египет, сърцето ви да тупти в ритъма на приливите и отливите на Нил, а Клеопатра… Но нека не се увличам прекомерно – това продължение ще се хареса на всеки, комуто е допаднал оригиналът. Ако по някаква случайност пък сте пропуснали култовия Pharaoh – въобще недейте да се колебаете, а побързайте да замажете това бяло петно във вашето геймърско образование!

Автор: Боян Спасов