Pax Romana

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 фев. 2004

Повечето хора, които са играли поредицата Europa Universalis, заклеймяват играта като доста елементарна и с безинтересен геймплей. Но те всъщност доста грешат. Europa Universalis е една от най-трудните стратегии, които съм играл. Тя предлага изключително добра симулация на управление на някоя държава през XIII – XIX век. В нея има освен добре направена икономическа част, и военна. Въпреки негодуващите геймъри Europa Universalis си създаде и доста върли привърженици. Сега те могат да цвилят от кеф, защото хората от Dream Catcher, въпреки че нямат нищо общо с Europa Universalis, издадоха нещо като продължение на поредицата, наречено Pax Romana.

Та какво представлява Pax Romana? Поемате ролята на лидер от древен Рим и развивате кариера чрез сила или умения. В играта имате две възможности за разцъкване – първата е стратегическа, а втората – политическа. В стратегическата част можете да управлявате армии, да развивате инфраструктурата на държавата, да водите дипломатически действия, както и да определяте администрацията във всеки един район. В политическия вариант развивате кариера на сенатор без да имате възможност да тренирате свои собствени войски, да се занимавате с икономически дела и други.

Сега да се спра по-подробно на армията. Имате най-различни видове единици като се започне от обикновеното опълчение и се стигне до всеизвестните легионери. Имате две възможности за набиране на войска – едната е да направите гарнизон от опълченци или да помолите сената да ви отпусне пари за професионални войски. Първото решение е хубаво, само ако ви атакуват и нямате в близост до региона войска – опълчението не се справя добре в нападение. Вече легионерите са друго нещо – те могат да премажат всичко по пътя си, но малко се затрудняват срещу картагенските бойни слонове. Между другото ако завземете някоя противникова държава, може да използвате нейните единици.
Комбинация от римски легионери и картагенски бойни слонове е просто зашеметяваща.

Битките се провеждат по-различно от Europa Universalis. В Pax Romana преди всяко сражение трябва да определите тактиката, а тя е доста разнообразна – фронтална, флангова, залъгваща и още около десетина други (броят им зависи от нивото на опитност на командира на групата). Освен това можете да определяте дали да правите засада, да използвате предимно кавалерия или да разчитате на качествата на войските. Разбира се, както във всяка стратегия, и тук единиците трупат опит като ветераните силно се отличават от новобранците. Например 2 легиона със статус expertise могат без проблем да се справят с 10 отряда тежка пехота.

Но армията се нуждае от силна икономика. За целта имате възможност да строите плантации, с чиято помощ по-късно да развиете търговия. Също така можете да определяте данъците на населението (един съвет – не ги вдигайте много, за да не предизвикате бунт).

Като графика играта не блести с някакви красоти, каквито сме свикнали да виждаме напоследък. Войниците изглежда са роднини на Пинокио, защото са адски дървени. Теренът поне е на равнище – когато се сменят сезоните, ландшафтът се променя според тях. Какво да кажа за финал? Ако си падате по игри като Europa Universalis, то Pax Romana определено ще ви допадне.

Автор: Кирил Илиев