Patriots: A Nation Under Fire

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 мар. 2007

Терор за мозъка

Бърз инстал, бърз клик, бърз старт. На никой не му пука за такива шукаритети като лого на производител, а интро филмчетата са неща, които се случват в други игри… Но най-дебилното, нещото което ме разплака от умиление, идва с натискането на бутончето Exit. Явно пичовете, работили по заглавието, са били достатъчно реалистично настроени по повод качествата на своето творение и Credits-те се появяват при първото напускане на играта – едва ли някой си е мечтал, че ще се намери балък, който да я изиграе до края.

“Айш, вашта розичка ще намаргариткам!”

Бе играта си ме напълни откровено, такова безумие от прословутия Супер Хуй не бях играл. Просто е нереално да има такива неща, че то CS модове има с по-добро качество. Но айде сега – всеки може да си хейтва, номерът е да го правиш с пиниз, а не просто да си дуднеш. То за наште авторски душици и без това бронебойни куршуми все още няма открити…

“Де го буташ, там се вкарва, ама важното е да не боли – за т’ва носи си вазелин”, така би ти казал сержант Гръцмул, ако бе жив и днес. Но не е – в деня на атаката срещу поделението се беше натъпкал с овесена каша и го хвана такава диария, че се омаза при първият взрив. В паниката, докато останалите пуцахме по майните с фуражките той се шматкаше напред назад из караулното с увесени до коленете панталони и крещеше “Хъртишкъ-ъ, дайте ми хъртишкъ-ъ-ъ, вашта верица поганска!”. Така и никой не обърна внимание, когато се спъна и заби нос в компютъра. Сега вече втора седмица не е сред нас.. но пък си вдигна паладина орк до 40-то ниво.

Та нападнаха ни де, лошите – някакви сепаратисти, терористи, озеленители, хомофоби, реформисти и хора с повече от основно образование – лошкави с други думи. О, да, и всичко е едно такова блърнато, та чак реже от яснота. Най-гадното е, че покрай всички тези телесни чаркове, минаващи през стени, се размива границата между това жив ли си или не си. Пътьом пуцаме по някакви неща с арсенал от CS, по коридори – нелеп опит да се копират тези в CS, и стреляме ли стреляме по терористи. Които уви, са тъпи, но пък гърмят на месо, без да пропускат.

Животът е гадост! А яйчният крем е балсам за душата, когато свърши кремът за бръснене. Защото когато… оп, отнесохме се в простотиите. Стегнаааацио! А така солджър.

Зад кретенското име, поставено с цел да се привлекат повече клиенти, стои игра, която може да се използва като учебник по какво не трябва да се прави в шутър. Адмирирам смелостта на издателите, кръстили мижавата си фирмичка 4D Rulers, да се подпишат във финалните надписи. Пълната липса на идейност и геймплеен модел те преследва от самото начало, а за такива неща като удоволствие, интерес и други фрази, които сме свикнали да асоциираме с гейминдустрията, може да се забрави. Всичко намирисва брутално много на нещо, направено от хлапета, вдигнали се под лозунга “Айде да си направим игра, щото сме много можещи”. И дано всеки wannabe геймдизайнер я види, за да си спести срама, докато е рано.

Да, CS все още се цикли и това за мен е феномен, който продължава да ме изумява… но CS е CS, защото e CS (той е това, което е, защото е това, което е – така по-разбираемо ли звучи). Дори много по-професионално направените му клонинги рядко прескачат летвата на критиката, какво остава пък за това недоразумение, наречено Patriots: A Nation Under Fire. И все пак – ако предположим, че някой е гушнал свежа пачка, за да създаде геймката по държавен проект за US армията, съм склонен да простя всичко. Та дори катерушките пред блока в такъв случай минават за качествен тренажор.

Автор: Георги Панайотов