Pathologic

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2006

Трябва да ви припомня, че мистериозната епидемия успя да унищожи няколко прекрасни градчета в северната част на страната. Източникът и обстоятелствата, при които тази трагедия е възникнала, са все още незнайни. Има доста неща, които не могат да бъдат обяснени. Епидемията действа, сякаш има свое собствено съзнание. Без съмнение зад нея стои някаква непреодолима воля. В противен случай как ще обясните факта, че все още никой не е успял да я победи? Или пък това, че болестта отнема онези, които най-много ценим и обичаме? Тя избира своите жертви доста придирчиво. И ако се опитат да й се противопоставят, винаги се връща…

Симулатор на човешко поведение

Как бихте постъпили, ако се озовете в едно малко мистериозно готическо градче с потискаща атмосфера и чудати жители, сгушило се далеч от цивилизацията на границата на вашата страна? Място, от което няма измъкване, което много скоро ще се превърне в собствената ви гробница, ако не откриете начин да унищожите злото, върлуващо в него. А то е истинско, макар че не може да го пипнете или видите. То е навсякъде, при все че няма как да го плените или убиете. Това е чумата… Пясъчната чума, за която няма лек. Никой лекар все още не е съумял да открие цяр за това ужасно нещо, което изгаря човешките вътрешности за един кратък миг, съпроводен от отблъскващи гърчове и нечовешко страдание. А вие дали ще успеете? Ще помогнете ли на жителите на градчето? Или ще се погрижите единствено за себе си?

Патологично

За отрицателно време Pathologic се превърна в една от най-добрите игри, излизали някога на територията на Русия. Тя обра почти всички възможни награди и ако питате мен, всички са напълно заслужени. Идеята й е уникална и целият геймплей в нея е сведен до едно-единствено нещо – оцеляване. Като пътят до него зависи от вашия собствен избор. Ще бродите из прокаженото градче и ще търсите източника на заразата от първо лице. Уви, опция за трето не е предвидена, а и няма да има такава. Това обаче не е кой знае колко голям проблем. Дори напротив – гледната точка, избрана от авторите, ще ви позволи да се потопите максимално дълбоко в потискащата атмосфера на Pathologic. С всеки изминат ден чумата малко по малко ще поглъща града. Ще чувате все по-силен хор от стенания, който ще се носи над земята. Ще четете болка, страдание и уплаха в очите на всички. Дори домовете ще се гърчат в агония – техните стени ще се издуват, а прозорците ще се покриват с ален мухъл. Кръвта ще е навсякъде, а труповете ще ви препъват на всяка ваша крачка. И само по чудо ще се спасите.

Трима избраници

В това забравено от Бога градче ще се озоват трима души: Даниел Данковски – бакалавър по медицина, чийто единствен шанс да спаси лабораторията си, е да дойде тук и да открие неоспоримо доказателство на своите противоречиви теории за смъртта; Артемий Бурах – хирургът, който за отрицателно време си спечелва прякора Изкормвача и бива несправедливо обвинен в няколко убийства, включително и в това на своя собствен баща; и Благочестивата – момиче с мистериозни лечебни способности, което се събужда в прясно изкопан гроб и няма абсолютно никаква представа как се е озовало там. Всеки един от тях ще изживее дванадесетте игрови дена в Pathologic по напълно различен начин. Ще стане свидетел на едни и същи събития, но ще ги прекара през собствения си мироглед. Ще се опита да намери разрешение на проблема, но така, както той намери за добре. И ще се стреми да разгадае мистерията на Древната Степ, която е обгърнала суеверното селище, стига болестта да не го погълне преди това…

Докато играете с Бакалавъра например, Изкормвача и Благочестивата също ще се изявяват като NPC-та, които ще искат или да ви помогнат, или да ви унищожат. Те ще действат независимо от вас, а няма да представляват просто алтернативни герои, с които бихте могли да преминете през историята в Pathologic. Въобще, нещата са преплетени по един много особен и интересен начин. И остава единствено да се надяваме, че реализацията ще бъде успешна.

Оцеляване

Както вече стана дума, това ще бъде основният ви приоритет. Вашето здравословно състояние е първото нещо, за което ще трябва да се грижите. За да се чувствате в кондиция, ще трябва да ядете и спите – точно както в истинския живот. Ако нямате пари за храна, винаги може да оберете някого, но се постарайте никой да не ви хване. Защото тогава репутацията ви ще се влоши. Ако убиете някого пък, тогава нещата ще станат още по-напечени. За щастие хората в града са прекалено наивни. Днес може и да ви мразят до мозъка на костите си. Но ако утре решите да сторите някое добро дело за тях, например да облекчите болката на някого, ще забравят на мига всички злини, които сте причинили.
Тъй като ще прекарате следващите дванадесет дни от живота си в поставен под карантина град, опасността от зараза ще ви дебне на всеки ъгъл. Наложително е да носите със себе си някакви антибиотици. Макар че увреждат организма ви, те могат да ви бъдат от минимална помощ при контакти с болни. Винаги подменяйте дрехите си, когато посещавате домовете на пациентите, защото дори и да ги преварите, това няма да унищожи микробите напълно. Мога да ви гарантирам едно – животът в селището ще ви се стори като един кошмар, от който ще искате неистово да се събудите.

Светът на Pathologic е изключително комплексен. Той е изтъкан от легенди и митове за свръхестествени същества, а суеверията и табутата в него са част от ежедневието на всички. И нарушаването на всеки неписан закон ще коства живота ви. Отношенията с десетките NPC-та в селището ще залегнат в основата на геймплея – любов, страх, омраза, съвест са все чувства, които не са им чужди. Но това не означава, че няма да ви се наложи да използвате и оръжие, за да се справите с размириците, които ще последват неимоверно след обявяването на бедствено положение в града, в който сякаш времето е спряло. Макар че повечето пушки едва-едва успяват да произведат нормален изстрел, кухненските ножове и скалпелите ще бъдат достатъчно смъртоносни в правилните ръце. Особено в тези на хирург.

Финално

И така, какво повече мога да ви кажа – английската версия на Pathologic е вече готова, а българската се намира във финалния стадий на своята локализация. Много скоро този уникален хорър ще се появи и на родния ни пазар с над четиристотин хиляди думи, преведени изцяло на родния ни език. И тогава ще се озовете в капан, в който единствената ви мисъл ще бъде как да оцелеете…

Автор: Владимир Тодоров