Pacific Fighters

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Великата лада (известна и като Fiat 124 от 1966 г.) и нейното многолетно производство е прекрасен пример за съветския маркетинг. Ако нещо се продава и върши работа, не го сваляй от конвейера, а просто му добави по някой и друг шукаритет (странични огледала или предпазни колани) през известни времеви интервали като гледаш те да не са твърде кратки. Е, въпреки, че в настоящето пазарът е много по-различен, славянските ни братя продължават да спазват традициите. На пръв поглед идеята е обречена, но с някои изключения. Така е и в настоящия случай, където този подход е напълно оправдан. Зад приличното название на новата игра Pacific Fighters на руските 1C: Maddox Games се крият мощните и почти недокоснати елементи на една от най-добрите авиосимулаторни поредици, посветени на Втората световна. А именно: IL-2.

Volume #4

Единствените реални промени в настоящия тихоокеански епизод в сравнение с другите чудеса от серията са обстановката, липсата на съветски машини, смяната на цветовете в менютата и добавянето на комплект нови карти и мисии. Иначе в основата на играта, както и преди, се намира серия от кампании, в които играчът може да направлява кариерите на летци, принадлежащи и към двете враждуващи страни. Включеният мултиплейър е прекрасен, а мрежовото джиткане на симулатора може да бъде забавно, почти колкото и груповите мелета в най-популярните 3D патаклами.

Отново класическо допълнение в Pacific Fighters е и много голям редактор, с чиято помощ наша милост може да си съчини каквито си баталии пожелае, използвайки предоставените карти, допълнителни условия и огромен парк от самолети. В тази си част играта има малко над 60 управляеми аероплана, като още с първият пач към кошничката ще се прибавят още три.

Контрол

Едно от най-прекрасните неща, общи за новия симулатор и предшествениците му, е възможността за адски подробно регулиране на реалността. Ефектите, които могат да се пипат, са ужасно много и заемат две отделни прозорчета. Благодарение на това сложността на джиткане в Pacific Fighters може да варира от равнище на свръхавтентичен симулатор до това на елементарна аркадна геймка.

Красоти

Вторият неизменен плюс в играта на 1C, макар и в малко по-друго отношение, е графиката. Въпреки натрупаните лета зад гърба си вариациите на тема IL-2 си остават едни от най-красивите и детайлни симулатори, излизали някога. Моделите на самолетите са изпипани до влудяващо малки подробности. Всичко, което би трябвало да реагира по определен начин, го прави наистина, а оръжейните изпълнения и системата за пораженията все още мачкат конкуренцията по неприлично подтискащ начин.

Положението при звука е подобно. Аудиоефектите и околният звуков фон са изпълнени с почти фанатична отдаденост. 

С други думи…

Pacific Fighters продължава традициите на IL-2 по възможно най-добър начин. Новият симулатор е подходящ и за най-злоядите и мрънкащи персони. Възможността за контрол над реалността и множеството сингъл и мрежови изпълнения правят играта приятно отворена, разчупена и забавна за разлика от много конкурентни събратя.

Автор: Сергей Ганчев