Pacific Fighters: Banzai

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Немско допълнение на нещо руско звучи леко объркващо. В повечето случай децата на Матушка Русия произвеждат стабилни и леко тромави продукти, обречени на локален успех. Независимо от това от време на време сред полянките отвъд Полша, Прибалтика и Финландия се раждат неприлично качествени неща, които изтрепват конкуренцията по всички възможни параграфи. Та въпросното германско създание, за което става въпрос в случая се, казва Banzai, а убийствената славянската основа, на която стъпва, е Pacific Fighters, игра – която се явява тихоокеанската част на най-добрата авиосимулаторна поредица за Втората световна на настоящето – Il-2.

Най-впечатляващото нещо в новичкия add-on е размахът, с който наследниците на Бисмарк и сие са подходили. Прясното чудо съдържа към 300 (триста) нови мисии в самостоятелната част и още около сто мащабни групови изпълнения. На всичкото отгоре бая голямото количество пресни начинания впечатляват и с много високото ниво, на което са изпълнени. Качеството на отделните задачи е забележително, основна вина за което има фактът, че хората, които стоят зад Banzai, имат здрав опит във вариации по темата. На тях дължим и появата на add-on-а Operation Barbarossa, който е предназначен за първите два епизода – Il-2: Sturmovik и Forgotten Battles.

Доброто старо

По отношение на вътрешностите си играта си е същата. На първо място Pacific Fighters дава огромна свобода по отношение на трудността и нейната настройка. Отделните детайли, които могат да се пипат, са си пак страшно много – като се започне от подаването на горивото към двигателя (регулирането на смеската, която се вкарва в цилиндрите) и се стигне до липсата или отсъствието на излитане. На второ: изкуственият интелект в цялата серия е на изключително ниво и може да предложи наистина страхотно преживяване. На трето: отделните самолети са ама наистина адски много и като за капак всеки един от тях е моделиран необичайно прецизно.

В случая още по-радващ е и фактът, че основата на Pacific Fighters е на приличната възраст, но въпреки това графиката й продължава да бъде на първо място сред конкуренцията. Аеропланите и битките са просто прекрасни, а околните фонове са максимумът, който бихте могли да получите от подобен род животно за момента. Може би единственият по-нов симулатор, който успява да надделее в тази графа, е подводничарският Silent Hunter III, но все пак имайте предвид, че категориите, в които попадат двете въпросни игри, са с една идея по-различни.

С две думи: Il-2 и неговото потомство си остават най-добрите класически авиопродукти за Втората световна, които можете да изкопаете. Ако разполагате с копие от него, бих ви препоръчал да си намерите и Banzai – мисиите са забавни и със сигурност биха ви доставили удоволствие. Ако пък не сте попадали на геймката, но проявите и съвсем малко желание – инсталирайте я… хубава е игрицата, наистина хубава.

Автор: Сергей Ганчев