Omikron : The Nomad Soul

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Преди да получа Omikron, не знаех абсолютно нищо за нея и след като разбрах, че производител е Eidos Interactive, реших, че може би става въпрос за някой Tomb Raider-клонинг. Още със стартирането на играта ми стана ясно, че тези мои предположения са били абсолютно неверни. Това се оказа едно от най-интересните, новаторски и оригинални заглавия за изминалата година.

Omikron ни пренася в странния свят на планетата Фенон, намираща се в паралелно на нашето измерение. Там след поредица от катаклизми никога не грее слънце, а оцелелите  живеят в единствените пет града, които са покрити с кристални куполи, осигуряващи на хората условия за живот. Всичко в тези градове се управлява от суперкомпютъра, наречен Ix, който концентрира данните от пръснатите по територията на градовете свои безчислени сензори. Явно хората от това измерение са стигнали до извода, че политиката е мръсна дума и са предпочели да бъдат управлявани от съвършена машина. Ix е разположен в огромен дворец в сърцето на града Omikron. Постигайки технологично съвършенство, жителите на този причудлив свят водят безгрижен живот, а както знаете, тоталното безгрижие води до съответната скука. А тя пък от своя страна кара хората да вършат странни неща. 

До това положение се стига след столетия, изпълнени с безкрайни битки, които хората водят с адските армии на демона Astaroth, за да получат пълно господство над планетата.  За постигането на тази победа хората използват магическата сила на легендарния меч Barkaya. По това време начело на човешката армия е Kushulain, който успява да разбие противниковите войски и да влезе в директна схватка с Astaroth. Този епичен двубой продължава библейските седем дни и седем нощи и накрая завършва изключително загадъчно. Царят на демоните е убит, а победителят-спасител на човечеството просто е изчезнал. Това е началото на една легенда за борбата между доброто и злото, която се запазва и предава от поколение на поколение.

Дали демонът е победен и доколко безметежен е животът на хората от Omikron ще разберете още в самото начало на играта, когато при вас от паралелното измерение пристига някой си Kai’L и започва да ви убеждава да пресели своята душа във вашето тяло, а вие от своя страна да се възползвате от неговото. Вие естествено се съгласявате и с това голямото приключение започва. След трансфера на душите ви се озовавате в някакъв склад и преди да успеете да си поемете дъх върху вас скача страховито чудовище, което, обяснявайки ви как отдавна чака този момент, започва да прави странни неща с вас. След като приключи с прелюбопитните си деяния то ви удря една здрава тупаница в стил “парен чук”. Докато стоите и премигвате с неразбиране пред монитора обстановката се раздвижва и пред вас се появява полицай-робот, който с много скърцане и делови тон ви обяснява, че сте станал жертва на нападение (като че ли не знаете и сами), а след това ви дава няколко мъдри съвета как да подобрите телесното и душевното си състояние, благодари ви за съдействието и си тръгва.

Оттук-нататък ще трябва да се потопите в света на Omikron, но като че ли първо ще трябва да установите кой сте. Това е сравнително лесно и скоро ще научите, че сте зеленоок мъж на 30 години, с кръвна група К-, висок сте 1,78 и тежите 80 килограма. Женен сте и съпругата ви се нарича Telis. Освен това се оказва, че човекът, който ви е дал на заем тялото си, е агент от специалните служби на Omikron и владее какви ли не бойни техники и оръжейни системи. Също така скоро става ясно, че сте имали партньор, който е изчезнал при мистериозни обстоятелства заедно с вас преди седем дни. Това е всичко, което знаете за себе си, околните и града, в който ще се наложи да прекарате известно време. Оттук нататък ще трябва сами да си отговорите на въпросите, които съвсем естествено възникват в една такава загадъчна ситуация. 

Светът на Omikron е изключително жив и реален. В чудесната му триизмерна атмосфера ще трябва да проведете истинско разследване. За тази цел ще се наложи да обикаляте красивия град, да се срещате с много и най-различни хора, да провеждате разговори, от които парче по парче да сглобите отговора на голямата загадка. А за едно истинско и успешно разследване са необходими множество умения. Първото, което трябва да усвоите, е стрелбата. Omikron: The Nomad Soul предлага едно разнообразие, което до този момент не бях срещал. С развитието на интригата действието на играта се сменя непрекъснато. Както си вървите по улиците, играейки по всички правила на добрия куест, изведнъж гледната ви точка ще се смени и от игра в трето лице ще трябва да извадите някое от оръжията си и да започнете битка в стил класически First Person Shooter. Малко след това можете да попаднете в ситуация, в която да покажете уменията си по бойни изкуства и да се пренесете в типична биткаджийска игра, наподобяваща Mortal Combat. Забавен момент е и това, че за да е в кондиция, вашият човек ще трябва да се храни редовно, да се лекува и придобива нови умения, което говори, че производителите са се постарали да вкарат в играта и RPG-елементи. От друга страна, за да можете да се ориентирате по-бързо в непознатия за вас град, ще трябва да ползвате и странните превозни средства, което пък придава на Omikron съвсем различен облик. Тук съвсем естествено изниква въпросът за управлението на вашия герой. От Eidos са се погрижили за това и не се учудвайте, когато при конфигурирането на контролите попаднете на три менюта: за стрелба, ръкопашен бой и за плуване. Не бива да се плашите от това, тъй като контролите са стандартни, а и няма да ви се наложи управлявайки кола да плувате, стреляте и да се биете по едно и също време.

Играта разполага с изключително интересен интерфейс. На ръката си вашият герой носи миниатюрен компютър с какви ли не функции. Там ще съхранявате адреси, задачи, които трябва да изпълнявате, най-различни документи. С помощта на този компютър ще можете да повикате слайдер (обществения транспорт в Omikron) или да проведете разговор по видеотелефона. Последното е доста неприятно, тъй като освен от красивата ви съпруга той се ползва и като средство за повикване от вашите шефове. А те обикновено нямат навика да се съобразяват с вашите намерения в момента.

Тъй като капацитетът за нещата, които носите в себе си, е ограничен, част от тях можете да оставите на съхранение в система, наподобяваща познатите ви банкомати и при нужда да ги вземете и ползвате.

Omikron: The Nomad Soul е игра, която съчетава в себе си много жанрове. Това е гаранция, че геймъри с най-различни предпочитания ще могат да се насладят на невижданото досега приключение. За това допринасят също загадъчната интрига, чудесната графика, многото анимации, над 220-те минути диалог и не на последно място невероятната музика на  Дейвид Бауи. Може да ви прозвучи смело, но ми се струва, че с Omikron Eidos ни показаха бъдещето на компютърните игри.

Автор: Владо Георгиев