Oil Tycoon

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Ако имате афинитет към добива и търговията с петрол и кроите планове за светло бъдеще като петролен шейх, ще ви обземе първоначален ентусиазъм, когaто видите Oil Tycoon – игра с претенциите за икономическа стратегия в петролния бизнес.

Стартирайки с капитал от 5 милиона долара и амбицията да завладеете света, вие се втурвате към нефтените кладенци, разпръснати по цялата земя – Саудитска Арабия, Тексас или Баку. Първоначално се заемате с проучвания и сондажи. След като намерите нефтено находище, закупувате необходимото оборудване и наемате квалифицирани кадри.
Вече сте готов да се включите в търговията с петрол. Започвате да продавате добитата суровина на рафинерии, като следите къде е най-изгодната цена. Желателно е отделните браншове на компанията ви да са в различни краища на земята, за да имате удобен достъп до повече възлови центрове, изкупуващи суров петрол. След време може да построите собствена рафинерия и корабостроителница и така да спестите от таксите за наем и поддръжка на транспортните танкери. Необходимо е да изградите лаборатории за анализ, където учени и инженери разработват нови технологии в областта на нефтопреработвателната индустрия. Поемате и отговорността за благоустройството на градовете, в които са вашите сонди – строите пътища, училища, болници и центрове за развлечения. Разрастването им е гаранция за високия ви рейтинг, който покачва цената на вашите акции на борсата. Може да теглите краткосрочни или дългосрочни заеми от банката, но размерът им за жалост не е голям. Така с упоритостта на Рокфелер постепенно се превръщате в доминираща фигура в световен мащаб.

Звучи обещаващо и завладяващо, но уви, по-дългият престой в света на Oil Tycoon е изнервящ и ви кара да се чувствате неудовлетворен и измамен.

Управлението на играта е мудно

и абсолютно несъвместимо с динамиката на една уважаваща себе си стратегия в реално време. Няма нито един бърз клавиш и вие тичате през глава от едно меню в друго като използвате единствено и само вашата мишка. След многочасови лупинги ви е все едно дали ще банкрутирате или триумфирате. Съществува и вариант за игра в по-бавния turn-based mode, но и това не е спасение от несъвършенствата на играта. С ужас започвате да се питате къде се намирате, тъй като отделните градове са с еднаква архитектура. Blackstar Interactive щедро обещават на сайта си триизмерни обекти, но от тях няма и следа.

Графиката е посредствена, наивистична и плоска. Същото може да се каже и за звука – архаичен и скучен. Добре, че вървят музикални cd-та докато мерите сили с конкуренцията. Може да играете срещу пет противници с поведение на истински финансови акули. Не можах да намеря ентусиаст, с когото да се състезавам в multiplayer режим, но Oil Tycoon е истинско изпитание дори и за улегнали и спокойни хора. При изобилието от икономически симулатори съм сигурен, че може да намерите по-подходяща игра и да забравите за загубените часове с тази недоправена стратегийка.

Автор: Васко Чаворски