Nokia 6110 Navigator

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 сеп. 2008

Navigator-ът на Nokia e добре замислена концепция за комбиниране на мобилен телефон с GPS устройство. За разлика от повечето смартфони, софтуерният пакет на Route 66 осигурява функционалност, аналогична със специализираните устройства за позициониране. Това включва и карта на нашия регион, въпреки че последната се изчерпва с подробна схема на улиците в Столична община, транзитните пътища през Републиката и местоположението на няколко по-големи града.

Ако се намирате в София обаче, ще можете да зададете търсене на адреси и автоматично генериране на маршрути. Програмката работи точно и дори взима под внимание често променящите се еднопосочни улици в града. Ако се придвижвате с кола, ще ви хареса и възможността за гласова навигация и прочитане на приходящите кратки съобщения с машинно-генериран глас. Второто, разбира се, само на английски. Както повечето от последните GPS-и и този поддържа 3-измерен режим на проследяване и търсене на близки забележителности и обекти, като хотели, магазини, автосервизи (показаха се такива и в София!).

Трябва да внимавате и с лекия бъг в регионалните настройките. Картата работи на български, но за целта от настройките и трябва да се зададе “автоматичен” език. Иначе ще има да се чудите защо всички обекти се казват “Laibach”. Изглежда програмистите са фенове на индъстриал-метъла или просто са словенци (така се нарича Любляна на немски)…
Като цяло обаче 6110 се показа в тестовете като доста въодушевяваща джаджа, съчетаваща в себе си най-значимото от актуалните технологии.

Апаратът е 3G, работи с операционна система Symbian, с S60 3.1 пакет, има офис програми, браузър с Flash Lite, електронна поща, втора камера за видео-разговори, Bluetooth, mini USB, режим “полет”. 2,2-инчовия дисплей също грабва окото с впечатляваща просветка и цветове. Задължителната вече за всеки нормален телефон вградена камера е 2-мегапикселова. Пълна мистерия обаче е липсата на автофокус…може би единственият истински кусур.

Автор: Александър Бойчев