Nitro Family

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В началото на месеца на пазара се появи нов шутър, който принадлежи към един изключително любим за мен поджанр. Аз го наричам “200 клика в минута”. Обикновено това е темпото на натискане на бутона за стрелба. Всичко започва от Doom и Quake, за да се стигне до първа и втора серия на Serious Sam. Общото при тези игри е, че след всяко ниво задължително имаш мускулна треска на пръстите. Според някои това са безумни и безсмислени шутъри, но те просто не могат да оценят удоволствието от old school неангажиращото пуцане на воля из красивите нива.

След толкова предварителни думи е време да обявя основната тема на настоящата статия, а именно новия продукт на ValuSoft, наречен Nitro Family. Това определено е игра, която изненадва в много отношения.

Отново в мрачното бъдеще

Ще започна със сюжета. Действието се развива в недалечното бъдеще. Предвижданата от всички днешни експерти драматична промяна на социалната среда, предизвикана от съсипването на природата по цялата планета, вече се е случила. Все повече хора започват да страдат от глобален стрес и психически разстройства, породени от безизходицата. За всички тях е предназначен така нареченият Healthy Family – високорисков и легален наркотик, който става изключително популярен. Дотолкова, че се превръща в необходимост, за да могат стресираните модерни хора да преживяват. Тази модерна дрога, освен че има няколко сериозни странични ефекта и е извънредно трудна за отказване, съсипва тотално здравето след десетина години. Хората, които използват Healthy Family, стават безразсъдни и брутални. Те започват да се наричат Followers, а тези, които не взимат наркотика – Soberers. Последните се опитват да се дистанцират от пристрастените…

Така започва войната. След безсмислената и безкрайна касапница Golden Bell – производителят на Healthy Family и Followers поемат по свой собствен път като заживяват под земята. Босът на наркокомпанията – Jan Louis Blank, обаче се оказва човек, който не се предава лесно, воден от своето непреодолимо желание да управлява света. В отчаян опит да открие начин да се пребори със страничните ефекти на дрогата, той най-накрая изобретява лечение, което мистериозно се нуждае от телата на бебета, за да се завърши процесът на производството.

Именно тук настъпва обратът. Golden Bell изкопават собствения си гроб, когато отвличат Red Chief Chopski – двегодишното дете на известния ловец Victor Chopski и неговата съпруга Maria. Дали тяхната несломима воля да намерят сина си и ловният им опит ще им помогнат да унищожат Golden Bell и да спасят света? Това зависи само от вас. Защото именно чрез Виктор вие ще се включите в играта.

Зарибяващ геймплей

Геймплеят е един от най-интересните и добри компоненти на играта. Разработчиците от дизайнерското студио ValuSoft, което от известно време е част от THQ, са решили да се доверят на изпитания и световноизвестен енджин на Serious Sam. Това до голяма степен обуславя и развитието на действието. Отново има огромни масовки, които се редуват с лутане из гигантски замъци.

Обикновено основен проблем ще е липсата на муниции. Просто няма да насмогвате на пълчищата врагове. Може би най-интересната новост в играта е, че всъщност няма да сте сам. Вашата любима Мария ще бъде навсякъде с вас и то буквално. По време на търсенето на хлапето мацката се вози на конче на гърба ви. Но това не значи, че ви е в тежест, напротив. Тя има няколко функции. Най-важната е да ви пази гърба. Всеки враг, имал наглостта да се приближи на метър-два от вас, ще бъде обезглавен от точния й камшик.

Другата й задача е да унищожава масово враговете, чрез така нареченaтa hyper-bombing system. Мария ще ви покаже какво всъщност значи терминът “бомбен килим”. Тя може да лети с помощта на реактивна раница и от въздуха да бомбардира периметъра. Това е незаменимо, когато лошите младежи станат прекалено много. След като изстреля бомбите си, тя отново каца на гърба ви.

В тази игра можете да използвате така наречената dual-hand система за оръжията. Това означава, че всяка ръка може да използва различно пушкало. Мечтата на всеки геймър е осъществена. Вече няма нужда непрекъснато да сменяш оръжията, просто зареждаш една базука и една помпа и си готов дори за изчадията от Ада.

Дългоочакваната Mid-air Combo System също най-накрая се появява. Тя се включва, когато непосредствено редувате изстрели с двете помпи. По този начин можете да вдигнете във въздуха всеки враг. Още по-хубаво става, когато направите няколко последователни Combo атаки – тогава изпадате в Euphoria mode. При него времето забавя своя ход, а темпото на стрелба се увеличава. Много прилича на bullet time режима в Max Payne, но има и една съществена разлика. В Nitro Family при този ефект намалява и гравитацията. Естествено, само за вас. Това ви позволява да правите невероятни маневри из въздуха, като единственият въпрос е как по-зрелищно да направите headshot на максимален брой врагове. Не мога да се сдържа да не цитирам как авторите на играта описват този режим на официалния сайт: “Когато радостта от убиването повиши вашия адреналин твърде много, красива халюцинация ви очаква за още повече сила и удоволствие”. Това спокойно може да е рекламното мото на някой масов убиец.

Разнообразие от персонажи

Сега е моментът да се спра по-подробно на героите, с които ще се сблъскате по време на игра. Вече споменах някои от тях, но сега е време за малко по-подробна информация.

Ще започна с главното действащо лице Victor Chopski. Той е надарен със свръхчовешка сила и е най-добрият професионален ловец от известната фамилия Chopski. Любовта му към Мария успява да уравновеси импулсивния му характер, което го прави още по-опасен. Вторият по важност персонаж е този на Мария. Преди да се запознае с мъжа си, тя е била укротител на диви зверове в популярно цирково шоу в Лас Вегас. Нейната силна интуиция винаги й помагала да дава правилни съвети на Victor в напрегнати ситуации. За техния син няма какво много да се каже, освен че има неизчерпаема енергия.

Основният опонент е Jan Louis Blank. Той определено не е за подценяване. Когато след колежа започва работа на Уолстийт, веднага забелязва неограничените перспективи пред фармацевтичния бизнес. За няколко години успява да създаде легална корпорация, която може да произвежда и да продава наркотици. Неговата армия от пристрастени, с която ще се борите, се състои от 23 вида различни персонажи.

Друг важен участник в играта е нелегалната дилърка на оръжие Lisa. Тя стои на различни възлови места по картите и всички покупки и ъпгрейди на пушкалата минават през нея. Естествено, си плащате като пичове. Всички оръжия в играта изглеждат доволно футуристично, но все пак лесно може да се разпознаят стандартните типове – помпи, автомати и т.н.

След като врътнах Nitro Family, съм убеден, че играта със сигурност ще допадне на всички фенове на old school шутърите. Всичко в това заглавие напомня за най-добрите класически заглавия от FPS жанра. От историята през графиката, та до геймплея. Голям плюс е наличието на приличен мултиплейър. Естествено, като всяко нещо, създадено от човека, и тук има бъгове – саундтракът на играта е отвратителен поне според моите критерии. Това обаче не е болка за умиране, винаги можете просто да го изключите. За финал ще обобщя, че въпреки този недостатък, Nitro Family определено заслужава да й отделите поне един-два уикенда.

Автор: Димитър Трифонов – Димо