NHL 2005

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2004

За разлика от лятото през зимния сезон развлеченията са чувствително ограничени. Навън става все по-студено, а ние започваме да прекарваме все повече време вкъщи на топло (е, скоро ще отворят зимните пързалки и ще можем да ходим да се поблъскаме случайно в циците на готините каки… но това е отделен въпрос. :)) Съществува обаче един спорт, който по това време на годината набира особено голяма сила. Игра, която качва адреналина и е наситена с много бързина и груби селски прояви на мъжественост. Хокеят просто няма нужда от представяне, дори и при толкова слабата си популярност тук, в България. Нито пък PC-игрите, направени по него. EA Sports се чувстват някакси особено длъжни всяка година да ни сервират по една нова част на NHL – техният иначе доста добър хокеен симулатор. Само дето

торбичката с нови идеи е вече почти празна 

Ако за първи път се сблъсквате с игра от тази поредица, ще са ви нужни около тридесет минути, за да свикнете с управлението и да започнете да побеждавате противниците си. Всъщност NHL 2005 не е кой знае колко трудна. Или поне не e по-сложна от футбола или другите по-разпространени спортни симове. Отмъквате шайбата, напредвате малко, правите един два бързи паса, удар и го-o-oл. Това е перфектната система, но забравих да поясня, че шайбата се взима предимно с груба сила. Просто изблъсквате противника на земята и готово.

NHL 2005 е натъпкана с всевъзможни турнири, отбори и играчи от цял свят и разбира се, може да се играе и в Интернет… Този спортен симулатор ще ви накара да се почувствате и като президент на отбор, стига да искате, разбира се. Става дума за т.нар. Dynasty режим, на който тази година е отделено изключително голямо внимание и определено заслужава да се пробва. Той ще ви позволи да се грижите за цялостния успех на даден тим. Не само ще управлявате играчите на леда, но ще отговаряте и за трансферите в отбора, цените на билетите и т.н.

Тазгодишната част на NHL е снабдена с един

нов „скейтинг” енджин

който пресъздава пързалянето по леда няколко пъти по-достоверно, а движенията и играта като цяло изглеждат много по-реалистично. Въобще, един от най-силните плюсове на играта е нейната графика, която постоянно бива подобрявана и усъвършенствана. Залите, в които ще се играят срещите, са като истински, публиката е раздвижена, а атмосферата е невероятна.

Единственото нещо, което лично на мен не ми хареса, е подборът на песните в саундтрака към играта. Но това е въпрос на личен вкус и в никакъв случай не означава, че и на вас няма да ви допаднат.

Заслужава да се кажат няколко думи и за т.нар. Open Ice Control система, която позволява на геймърите да превключват безпроблемно между който и да е от играчите с натискането на един-единствен бутон. Наистина, усещат се и дребни промени по отношение на цялостното управление. Например пасовете вече се правят много лесно и не създават проблеми, както беше в NHL 2004. Но така или иначе това са просто козметични пипвания тук и там, нищо революционно.

Като цяло NHL 2005 е много качествена игра. Единственият й проблем е, че не може да се похвали с кой знае какви нововъведения от страна на геймплея. Това е проблем, характерен за почти всички симулатори от този род (и най-вече тези на EA). Просто след примерно петата част те се изчерпват и започват да буксуват на едно и също място.

Автор: Асен Георгиев