NHL 09

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2008

Зимата наближава, а заедно с нея и желанието на хората да се плъзгат със страшна скорост по дъното на заледеното езеро „Ариана” или някоя друга зимна пързалка. Преди тези спортни съоръжения да се събудят от своя пролетно-лятно-есенен сън, не ви остава нищо друго, освен да обуете виртуалните кънки и да се впуснете в поредния хокеен симулатор, създаден от EA Sports.

Тази година създателите на NHL 09 могат да се похвалят с немалко подобрения – графични, геймплей и най-вече с един цял нов режим на игра.

Отново на леда

Първото нещо, което прави впечатление, когато се сблъскате с NHL 09, е интуитивното управление. Затова спомагат богатите възможности за избор, които всеки играч получава – ако сте ветеран в поредицата, можете направо да „влезете с кънките напред” и да развъртите стикове с помощта на множество бутони. Ако обаче за първи път стъпвате на леда и все още се чувствате несигурни в уменията си, то просто ще трябва да изберете леймърския режим, в който всички жизненоважни движения се командват с три-четири бутона.

Но не само интуитивното управление спомага за бързото и неусетно пренасяне на ледената пързалка. Атмосферата, пресъздадена на вашия монитор, ще ви накара за нула време да забравите, че държите в ръцете си клавиатура, а не хокеен стик. Публиката скандира, коментаторите са убедителни – оставаше само от устата ви да излиза пара и реалистичността щеше да е пълна.

За сметка на това обаче музиката, която дъни от колоните в повечето време, е прекалено насочена към точно определена аудитория. Със сигурност почитателите на тежките солови китарни изпълнения няма да имат нищо против да слушат саундтрака на NHL 09, но за феновете на по-спокойни и лежерни мелодии това си е същинско мъчение. Може би екипът, стоящ зад създаването на играта, е решил, че 99.9% от хората, които играят хокей, се кефят на жици, дънещи в ушите, но аз не съм съвсем съгласен с това. Или просто попадам в онези 0.01%, знае ли човек.

Индивидуализация на макс

Кое е най-досадното при отборните спортни игри? Винаги има разни слабаци, които прецакват нещата. Ето затова разработчиците от EA Sports са добави напълно нов режим за поредицата, който се казва Be A Pro. В него ще се превъплътите в истински хокеист. Вие избирате дали играчът ще е известен или не. Както и от кой отбор да е, какъв цвят да е кожата му и т.н.

След като направите съдбоносния избор, ще се впуснете в истинска спортно-кариерна въртележка. Само след няколко добри мача има голяма вероятност да ви забележат от някой силен отбор и да ви поканят да играете там. За да стане това обаче, трябва да се стремите да трупате повече точки опит, а също така и да покривате определени критерии като „вкарани голове”, „направени асистенции”, „позициониране на терена”, „отборна игра” и т.н.

Ако се стремите да се справяте добре във всички възможни категории, безспорно скоро ще се озовете в най-добрия тим и ще можете да продължите развитието на кариерата си. Хубавото в този режим е, че играете само и единствено с един хокеист. Вие решавате къде да се пласирате, дали да се върнете в защита, или не и т.н., но от вашите ходове зависи и крайната ви продуктивност, защото, ако сте нападател и постоянно кибичите зад собствената си врата, вероятността някой да ви подаде и да вкарате гол клони към минус безкрайност.

Става

Тазгодишното издание на най-популярния хокеен симулатор е повече от добро. NHL 09 е завършена и приятна за игра. Новият режим внася необходимата свежест, контролът е съвсем елементарен, а графиката – напълно прилична. Така че, ако ледената пързалка ви привлича, но не обичате да стоите на студено, инсталирайте NHL 09 и развъртете стиковете със страшна сила.

Автор: Асен Георгиев