NHL 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 02 окт. 2007

NHL е една от любимите ми спортни симулации. Причините за това се крият както в динамиката на хокея по принцип, така и в усърдната работа на програмистите и дизайнерите, които са отговорни за компютърната игра. Всяка година канадското подразделение на ЕА хвърля маса пари и труд по разработката на NHL. Вероятно само Madden NFL може да се съревновава по инвестиции с хокейната симулация. Резултатите, разбира се, са на лице и ежегодно ЕА дава възможност на геймърите да се насладят на поредната доза хокей (обичам това клише).

Основният проблем на NHL е различният подход на екипите, които я разработват през годините. Ту се опитват да ни предложат мега реалистична симулация, ту решават да я направят атрактивна и да спестят от реализма, ту търсят баланса. За всички вас, които обаче плачат за истинност, тази година новините са добри:

NHL 08 е най-реалистичният спортен симулатор

появявал се на бял свят. Не само графиката и звукът са на великолепно добро ниво, но и решенията на авторите са похвални. През цялото време, докато играете, ще ставате свидели на междинни сцени, които по никакъв начин не се натрапват. Дори напротив – създават усещане за игра, предавана по телевизията например.

Нещо, което не може да бъде забелязано на шотовете, е, че ЕА са изработили изцяло нов енджин, който създава усещането за реалистично движение на играчите и поведение на шайбата. Кънките се движат по леда като съвсем истински и не оставят нито доза съмнение за изкуственост.

Държа да отбележа, че версията за РС на NHL 08 се доближава до тази за PS3, но съвсем различен е случаят с Xbox 360. При нея всичко, което казах досега, важи два пъти по-силно. Имах възможността да видя на живо играта за конзолата на Microsoft и мога да ви уверя, че ефектът е зашеметяващ.

Потопи се в играта

Контролите тази година са същите, както тези във версията 07. Това е едно добро решение на авторите, които доскоро променяха управлението постоянно. Яко нововъведение е възможността, наречена “create-a-play”, с която можете да моделирате ситуации от игрището, в които сами определяте къде да се пласират съотборниците ви. Не трябва да забравя да ви спомена и присъствието на Dynasty Mode, който е нещо като мениджърски режим, но леко поопростен. Той дава възможност за един по-дълъг живот на играта, извън простите мачове срещу противници.

Най-якото нововъведение в NHL 08 е динамичното AI и самообучаващите се противници. След като сте опитали една система 3-4 пъти, просто забравете да можете да я прилагате безпроблемно и занапред. Съперниците ви се адаптират към стила ви на игра и по този начин играта в нападение се превръща в предизвикателство. Същото нещо важи и за защитата, като спокойно мога да кажа, че тази година да опазите вратата се превръща в доста трудна задача.
За новаците също е помислено – след края на всяка игрална част те ще получават съвети какво трябва да направят и върху кои аспекти на играта се налага да наблегнат.

Като цяло NHL 08 е възхитителна. Надявам се ЕА да подходят със същата прецизност и към предстоящата FIFA 08, защото, както всички знаем, у нас футболът е къде-къде по-популярен. Искрено препоръчвам на всички спортни фенове да пробват NHL08, защото такава игра, досега просто не е излизала!

Автор: Орлин Широв