Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2007

Болката. Тя нахлува в костите и кръвта. Разкъсва сърцето ти – там, където нявга бе магическият къс. Опитваш се да надигнеш глава. В плътта ти зее дупка, точно над твоето сърце… дрипаво закърпена от неумели ръце. Твоите спътници… Кралят на Сенките… Стараеш се да си спомниш какво се случи с тях. Но те се изплъзват от съзнанието ти. Сам си… делят те хиляда тона пръст от горния свят. Нещо раздвижва в теб. Присъствие, глад. То е свързано с теб, гневно… и не може да избяга.

Neverwinter Nights 2 – може би най-епичното RPG за изминалата година. С толкова много възможности, че човек особено лесно можеше да се изгуби из стотиците характеристики, описания и възможности, които имаше пред себе си. Макар и манна небесна за феновете на D&D, игра от подобен мащаб никога не е пощадена от стандартните бъгавинки. Въпреки това тя постигна много. А и как няма – все пак е от студиото, сформирано от някогашни дизайнери, работили за Black Isle.

Да наденем маската на предателя

Сега, почти една година по-късно, е време за официалното разширение, което доразгръща епичната и изключително увлекателната история на оригинала. Точно оттам, откъдето завърши. Но успява ли да се справи с всички проблеми, с които Neverwinter Nights 2 бе заразена и вслушали ли са се разработчиците в препоръките, отправени от тях по форумите на играта? Определено да.

Като всеки експанжън на подобна ролева игра и този ще ви позволи да доразвиете стария си герой. Таванът е вдигнат до 30 ниво. Но дори и да не сте играли на Neverwinter Nights 2 и да си нямате някой хай-левел клас, това не е проблем. Може да си създадете 18 ниво персонаж за нула време и да се впуснете в мрачния свят на Mask of the Betrayer, където нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед.

Докоснати от елементите

Може би най-впечатляващата във визуално отношение нова раса в експанжъна са т.нар. Genasi. Хора, докоснати по един или друг начин от есенцията на елементите. Ще ги срещнете в четири разновидности, съответно за всеки един от четирите елемента – огнен, въздушен, земен и воден. Косите на първите представляват малки игриви пламъчета, танцуващи на фона на вятъра. Очите им светват, когато са ядосани, а кожата им има цвят на въглен. Въздушните Genasi са със студено на допир лице, тъмно сини очи, а около тях струи едва забележим електрически заряд. Кожата на земните пък е твърда, непробиваема, корава. Те имат очи, дълбоки като черна яма, а косата им прилича на малки вкочанени кристали. Накрая идва ред и на водните Genasi. Тяхното лице е синьозелено и люспесто, а косата им се вее така, сякаш се намира не къде да е, а под самата вода.

Най-подходящият за всеки един от тези Genasi клас е Fighter. Освен това имат 5 точки резистенция в зависимост от елемента, към който се отнасят – електричество за въздушните, лед за водните, огън за огнените и киселина за земните. Накрая – притежават умението Darkvision, което им позволява да виждат по-добре в подземия и пещери или когато нощта се е спуснала над техния свят.

Елфически попълнения

Дивите елфи са другата нова раса. Те са в пълен унисон с природата, дори много повече от останалите си събратя. Вместо да заровят нос в книгите, този вид дългоухи създания са предпочели да развият повече уменията си за оцеляване, заради което до голяма степен са забравили много от върховните изкуства, практикувани от техния народ. Но не всички. Ако изберете да играете с тях, ще получите +2 бонус към dexterity, но едновременно с това intelligence ще спадне с -2. Най-подходящият за тях клас е Sorceress.

Ако предпочитате във вените ви да тече освен елфическа кръв, и човешка, тогава може да пробвате новия Half-Drow елф. Той обаче не изглежда особено впечатляващо, а и единственото нещо, което го отличава от останалите полуелфи, е умението му Darkvision, идващо на мястото на Low-Light Vision.

Нови класове

Obsidian не са ни пощадили и от към нови класове. Към обикновените попълнения ще открием Favored Soul и Spirit Shaman – съответно sorceress версия на клерика и друида. Макар и да не притежават гъвкавостта на тези кастъри, те могат да правят най-различни вариации на магиите.

Има и няколко нови престижни класове като Stormlord, Sacred Fist, Red Wizard of Thay, Invisible Blade, Arcane Scholar of Candlekeep, но все още не съм успял да си поиграя с всеки един от тях. Хубавото на новите раси и класове е, че те не са ограничени единствено за експанжъна. Ако искате да пребягате и през оригиналната Neverwinter Nights 2 кампания с тях, можете да го направите.

Поглъщащият души

Една от най-забележителните новости в играта е неутолимата жажда, която вашият герой има. Но не за вода или магия, а за души. Ако не се храни с тях постоянно, ще умре. Погълне ли твърде много, ще се пристрасти, а ефектът от тях ще трае все по-малко. Имате две възможности – да подтискате този странен глад и да изберете пътя на доброто или да поглъщате все повече и повече души и да се превърнете в истински злодей. Вторият случай обаче изисква далеч повече внимание и поддържането на героя ви понякога може и да се превърне в истински кошмар. Но си заслужава.

Вашите спътници

В сравнение с оригинала техният брой е значително намалял. Но за сметка на това характерите са им в пъти по-интересни.
Още от самото начало ще се срещнете със Сафия – червен маг, в когото със сигурност ще се влюбите, ако героят ви е от мъжки пол. Ще откриете и една странна мечка с божествени дарби, която определено има проблеми с гнева си. Ако предпочетете да не й изсмуквате душата, тя ще се присъедини към групата ви, за да се изявява като перфектният воин. Тогава обаче няма да може да се възползвате от услугите на Един от многото – особено интересно немъртво създание, което се изявява като роуг.

По пътя си ще се срещнете и с Ган и Кротката Каелин – съответно Spirit Shaman и особено благороден клерик, които биха допълнили групичката ви по време на епичното приключение, стига да имате нужда от допълнителни кастъри. Не забравяйте, че може да вземете най-много трима спътници с вас.

Остатъци

В аудиовизуално отношение няма да видите нещо кой знае колко впечатляващо ново, с изключение на това, че сега играта е в пъти по-оптимизирана и върви далеч по-гладко от първоначалния си вариант. Преди, дори на най-нови машини, тя се задъхваше на открити пространства и правеше живота ни по-труден по време на битки, най-вече заради специалните ефекти на магиите. Сега може да отпишете този проблем.

Макар и да не е най-великият експанжън на всички времена, Mask of the Betrayer определено е добро попълнение към колекцията на всеки D&D фен или просто обикновен любител на ролевите игри като мен. Ако нямате време или възможност да се потопите в необятната вселена на някое MMORPG, Neverwinter Nights 2 е може би най-добрата офлайн алтернатива на този етап.

Автор: Владимир Тодоров