Neighbours From Hell

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 авг. 2003

Ако мразите съседа си, ако обичате анархията, ако обичате черния хумор, ако вашето мото в живота е “не е важно на мен да е добре, важно е на Вуте да му е зле ”, то тогава това е вашата игра. Neighbours From Hell е адски забавно заглавие. Всеки, на когото му идва отвътре да е коварен и отмъстителен, задължително ще прекара няколко часа, забавлявайки се. Мръсните номера, които трябва да правите в нея, са толкова разнообразни, че всеки подрастващ ще намери много ценни идеи как да развали спокойното ежедневие на досадната бабичка от долния етаж.
Всъщност точно това е идеята на играта. Ако през досегашния си живот сте се държали прилично със съседите си, вече можете да се отпуснете и да се насладите на сладкото отмъщение. Историята е много проста. Играете с главния герой Woody, чиято единствена цел е

да съсипе живота на другия основен персонаж

– Съседа. Самите разработчици от JoWood Productions – Виена описват играта като “ The Sims type game “. Всъщност това не е точно така – играта е организирана като телевизионно шоу. Вие влизате в ролята на звезда от най-новото фантастично налудничаво телевизионно предаване. И тъй като това е вашето шоу, можете да правите каквото си поискате. Естествено, потърпевш е съседът. Той е принуден да се сблъсква с какви ли не капани, приготвяни от вас. Докато играх Neighbours From Hell, имах усещането, че участвам в някой анимационен филм с Том и Джери. За това допринася и характерният визуален облик на героите.

Всички участници са нарисувани в стила на комиксите. Естествено, както всяка звезда, Woody е голям симпатяга. Направо готин тип. Същото обаче не може да се каже за съседа. Той е плешив чичко с подчертано изпъкнало бирено шкембе. За него рутината на сивото ежедневие е всичко в живота. И точно това е неговото слабо място, неговата ахилесова пета.

Целият интериор също е издържан в стила на комиксите. Играта е разделена на седемнадесет епизода. Първите три от тях са tutorial, в тях ви преподават основните стъпки, за да се превърнете в истински гадняр. Останалите 14 са разпределени в три сезона. Първият етап на вашето шоу се състои от 6 нива. Те се развиват само на два етажа в дома на съседа.
Вторият сезон предлага по-голяма трудност, съобразно с повишаването на вашата опитност. Вече имате достъп и до третия етаж. Епизодите тук са четири, както и в третия сезон. Както можете и сами да се досетите, последният етап е най-труден. В него са отключени и последните две помещения – мазето и стаята с компютъра.

Сега ще ви обрисувам

къщата на съседа

На първия етаж има голямо антре и баня. На втория има кухня и хол. Последният се състои от спалня, балкон и стая, в която има компютър и аквариум с рибки. Преминаването между етажите става като влизате през определена врата и излизате на едно ниво по-нагоре. Всеки отделен епизод е посветен на различна част от сивото ежедневие на съседа. Например има ден за баня, време за задоволяване на ловните страсти, гледане на телевизия с бира в ръка и все такива обичайни занимания за средностатистическия бюргер. Триковете, които прилагате на съседа, естествено, са съобразени именно с неговия рутинен план за деня, който постоянно следва своя сив ритъм.

Геймплеят е най-забавната и оригинална част от играта. Той всъщност представлява нещо като гоненица, нещо като игра на котка и мишка. Във всяка стая има възможност за приготвяне на различи капани. За приятния геймплей допринася и опростеният и безгрижен интерфейс на играта. С курсора на мишката трябва да претърсите всички предмети, за да разберете дали може да се направи определена клопка. Когато има шанс това да се случи, на съответното място се появяват очички. Част от мебелите като например шкафове, чекмеджета и дори хладилника могат бъдат отваряни и претърсвани. Оттам взимате полезни нещица като развалено вино, яйца, трион или шише леснозапалима течност. Всяка вещ е предназначена за организирането на даден трик, повечето се правят и на точно определени места.

През цялото време трябва да внимавате да не се засечете със съседа в една и съща стая. При такава среща най-малката ви грижа ще е това, че губите нивото. Чичкото е як бабанко и ви хвърля такъв побой, че направо не ми се разправя. То е душене, то са шамари, то е скачане върху крехкия торс на бедния Woody. Грозна гледка.

Друга опасност са домашните любимци

на съседа. В някои епизоди има или куче, или папагал. Щом ви усетят, те веднага вдигат страхотна врява и стопанинът им пристига на секундата. Затова в стаите с животни се минава много тихичко, бавно и на пръсти. В къщата има две места, където може да се скриете. Това са гардеробът в антрето и под леглото в спалнята.

Много интересно е измислено оценяването на финала на всеки епизод. Понеже това все пак е телевизионно шоу, последната дума имат хората пред екрана. Зрителският рейтинг определя каква статуетка ще получите след края на всеки сезон – златна, сребърна или бронзова. Оценка над 90%  за всеки епизод ви гарантира най-високия приз. Разбира се, във всяко ниво има определен брой трикове, които трябва да направите. Добре е всички капани да са умело съчетани. Съседът има индикатор за гнева, който е добре да стои на червено през цялото време.

Сега е време да разкажа малко и за

самите трикове

Те са адски разнообразни. Най-невинните са хвърляне на бананова кора на пода или разпръскване на топчета. Паданията на съседа винаги са ефектни. Естествено, не е забравен и гуменият балон, пълен с въздух, сложен на дивана. След като седне върху него и се чуе характерният звук, съседът почервенява като домат. “Заземяването” на локва в мазето със скъсан електрически кабел също не е за изпускане. Чичкото се гърчи под високо напрежение поне 5 секунди.

Хубава комбинация от номера е поставянето на разслабително в бирата и запечатването на тоалетната чиния с хартия. Това винаги вдига кръвното на съседа на макс. В деня за баня може да съсипете плешивеца с двоен номер във ваната. Имате шанс да изцапате хавлията му с вакса за обувки и едновременно с това да сипете във водата препарат за бързо порастване на косми. Друг трик, който много ми допадна, е случаят, когато в храната на рибките сложих стероиди. Не можете да си представите какви мутанти се пръкнаха в аквариума. Неистово се смях, когато в лейката за цветя сипах стимулант за бърз растеж. Когато съседът си поля насекомоядното цвете с нея, то за секунди стана огромно и го налапа. Да изброявам всички кални номера, на които сте способни в играта, няма смисъл, а и на вас няма да ви е интересно после. Пък може и да не съм ги открил всичките, така че дерзайте и експериментирайте.

Какво да обобщя в заключението? Определено не мога да кажа, че това е култово заглавие, чакано с месеци от феновете. Но също така не мога да кажа, че ми е било скучно или не съм се забавлявал искрено с Neighbours From Hell. Едно нещо знам със сигурност и то е, че всеки долен тип като мен, който си пада по мръсните номера, ще я врътне с кеф.

Автор: Димитър Трифонов