Need for Speed: World

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През последните години хитовата серия Need for Speed изпитваше сериозна криза на личността. В рамките на две години видяхме преминаване от относително реалистичен симулатор към традиционния аркаден рейсър с полицейски преследвания и после завой обратно. Независимо дали заглавия като Shift и Undercover ви харесват или не, не може да се отрече, че поредицата отчаяно се мъчи да намери своето “Аз”. С Need for Speed: World тя прави поредния си завой, но дали той е успешен?
 
Нищо ново под слънцето

Като начало хрумването за масов онлайн рейсър, при това с (почти) безплатен формат е добро. Преди години Motor City беше изключително оригинално хрумване, което обаче явно бе изпреварило времето си и техническите ограничения не позволиха на играта да разкрие своя потенциал. Днес, когато достъпът и високата интернет връзка масово не са проблем, ЕА отново се връщат към идеята си за онлайн рейсър. Съчетавайки традиционните за серията елементи с много добра по стандартите на ММО игрите графика, Need for Speed: World се оказва изненадващо интересно преживяване, особено в иначе скучните летни дни.

Да запалим двигателя

Създаването на аватар е лесно и бързо – просто изберете вашия ник, съответния аватар и колата, с която да стартирате. Автомобилите в играта са разделени в три отделни категории, като закономерно в началото може да изберете само кола от категория 1. Останалите просто не са достъпни на тови етап, тъй като изискват по-високо ниво на героя ви. Така трябва да направите избора си между Mаzda Speed 3, Mitsubishi Eclipse GT, Nissan 240SX (S13), Nissan Silva (S15) и Toyota Corolla GT-S (AE86). В менюто присъстват и коли, които всъщност не може да подкарате веднага, като замисълът зад тази идея не е много ясен.

Всяка кола идва в четири различни цвята и три определящи характеристики – максимална скорост, ускорение и управление. Парите, с които започвате, са 35 хил. долара, но след първата си покупка, която ви отнема 20 хил., оставате с чисти 15. Ако сте склонни да заделите още малко зелени, може да използвате допълнителните опции за кустомизация на цвета.

А след това какво?

Need for Speed: World включва един голям и жив свят, който е познат на феновете на по-старите игри от поредицата. Тук ще намерите град Palmont, в който карахме през нощта в Carbon, както и Rockport, познат ни от фаворита Most Wanted. От ЕА обещават, че занапред ще добавят и нови градове, но и в началния си вид светът на играта е достатъчно голям. Освен това той е и доста красив. Графиката в Need for Speed World определено задминава всички останали ММО рейсъри, включително и Project Torque. Наистина, тя не може да се сравнява с масивните “истински” игри като DiRT 2 или Forza 3, но по стандартите на жанра е повече от добра. Колите, пътищата, околностите – всичко изглежда съвсем прилично и реалистично.

Управлението е повече от просто – използвате W, A, S и D или стрелките, за да се движите. Бъдете спокойни, няма опасност да се ударите в някоя от останалите коли, управлявани от истински шофьори; в случай на сблъсък, двата автомобила просто преминават един през друг като двойка призраци в нощта. Въпреки че няма официален туториъл, на много места в играта ще срещнете помощни менюта, които позволяват на по-любопитните да се учат в движение.

Геймплеят може да се раздели на две – изследване на картата и състезания срещу други играчи или АІ противници. Всъщност колкото и да е забавно поне в началото, безцелното шляене по картата не може да ви донесе никакво приключение, освен полицейско преследване. Алтернативно може да го използвате, за да опознаете по-добре света с оглед на предстоящите състезания, но дизайнът на играта е такъв, че предварителното познаване на картата не е от особена важност. На различни места са маркирани точки, откъдето може да стартирате ново състезание. Можете да ги видите както на мини-картата, така и на голямата карта или просто като сини знаци, реещи се над пътя. За да стигнете до тях трябва или да карате до там, или да се телепортирате незабавно, използвайки картата. Състезанията са както между случайни хора, така и под формата на private games, където трябва индивидуално да подберете и поканите съперниците си. Ако пък не ви се прави нищо определено, за вас е т.нар. Stadium mode, където се събират различни коли, без никаква реална цел. Това не е толкова скучно, колкото звучи, защото там може да си правите снимки, да покажете новия си автомобил или просто да се поблъскате с някои съперник.

Няма място за съмнение – Need for Speed World е един аркаден рейсър, издържан в най-добрите традиции на серията. Свидетелство за това са и т.нар. power ups, които придават допълнителна емоция на геймплея.  Спокойно, не става въпрос за ракети или други щуротии, както в Blur например, а за умения, отново разделени в няколко категории. Първата се нарича Race Power-Ups и включва екстри като  (допълнително временно ускорение), Traffic Magnet (водачът в състезанието внезапно се оказва заобиколен от управлявани от компютъра случайни коли, които му пречат) и Slingshot (незабавно достигате същия този водач). Уменията са разположени в меню в долната лява част на екрана и се активират с клавишите за цифри.

От своя страна т.нар. Pursuit Power-Ups могат да се използват при известните полицейски преследвания. Тук механизмът също е познат от старите игри с марка NFS – ако извършите нарушение като превишена скорост или сблъсък с друга кола, когато наблизо се намира полицейски патрул, той веднага ще ви подгони. Преследването завършва, когато успеете да се измъкнете или властите най-сетне ви хванат, но междувременно целта е да причините колкото се може повече щети на полицията и околния свят. Освен че вдигат адреналина, полицейските преследвания не бива да се подценяват, защото ако сте достатъчно добър в разрушителната си роля, една петминутна гонка ще ви донесе повече точки, отколкото пет стандартни мултиплейър състезания. Накрая идват и т.нар. Explore Power-Ups, които са предназначени за времето, в което просто обикаляте виртуалния свят.

So far so good

Развитието на героя ви протича по стандартния начин. С успехите в състезания печелите и точки, които водят до качване на нивата. Всяко ново ниво отключва нови части от картата и дава достъп до нови автомобили от гаража. Спечелените пари се използват са кустомизация на автомобилите, както визуално, така и като технически характеристики. Тук отново срещаме познат геймплей елемент – т.нар. safehouses, където на спокойствие може да разгледате и смените колите, които имате, както и да направите поредния ъпгрейд. Важно е да знаете, че свободното развитие на героя ви спира след 10-тото ниво. Оттук насетне вече ще трябва да бръкнете в джоба, за да получите възможността за продължите нагоре с т.нар. Starter Pack. Ако не сте склонни да го направите, играта реално не спира, но просто ще бъдете ограничени в геймплея.

Стартът на Need for Speed: World е обещаващ. Личи си, че играта е солидна и използва доказани геймплей елементи. Всеки, който е играл с интерес на заглавия като Underground 2, Most Wanted и Carbon веднага ще се почувства у дома си. Все пак познавайки спецификите на жанра, за една масова онлайн игра е важно натрупването на ново съдържание и изграждането на стабилна геймърска общност. Ако Electronic Arts спазят обещанието си скоро да видим и нови придобивки към играта, тя може да се окаже една приятна алтернатива дълго, след като лятото вече е свършило.

Автор: Иво Цеков