Need for Speed: Most Wanted

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Изчакайте Need for Speed: Most Wanted…

Така завърших преди няколко месеца статията за Juiced, рейсинг игрицата, която имаше за цел да събори серията NFS от трона й. Не успя поне в моите очи.

Сега обаче Most Wanted е вече факт, и ви препоръчвам… не, направо настоявам да зарежете всички други залъгалки – Кралят е тук и не смята да отстъпва столчето си на никого! В тази статия няма да намерите нито ред меланхолия и вяла заинтересованост, каквато май лъхаше от ревюто на конкуренцията в лицето на Juiced – играта е твърде добра, за да я удавям в дребнави глупости. Ако написаното дотук все още не ви е накарало да търчите към най-близкия магазин, за да се сдобиете с копие от нея, четете надолу. 😉

Be Wanted!

В основата си джитката комбинира двата най-успешни според мен елемента от цялата NFS поредица – преследванията с полицията и нелегалните състезания по улиците на града с цел обиране на точките на кварталните мадами. И двете идеи са доразвити и обогатени: ако си помислите, че това е просто NFS: Underground с полиция, жестоко ще сбъркате! Действително историята се върти около опитите ви да пробиете в уличните надпревари и да влезете в така наречения Blacklist – “класация” на 15-те най-добри генгста-шофьори. Но това е едва малък процент от нещата, които можете да правите, докато играете.
Иначе сюжетът, който стои зад заглавието, е доволно семпъл – опитвайки се да влезете в звездната петнайсеторка и предизвиквате на дуелче последния в класирането. Той печели чрез измама и ви взима барнатото возило. Не стига това, ами мръсникът дори се изкачва до първото място в Blacklist-а, използвайки вашата собствена кола! Оттам нататък целите са ви две: да отидете до него и да му размажете главата в капака на автомобила ви (не е отразено в играта, може би в някой експанжън…) и да стигнете до челното място в листата, т.е. да се превърнете в Най-Търсения aka The Most Wanted.

Освен сред жените обаче ще станете доста популярен и сред пазителите на закона, които не одобряват разни олигофрени да правят мизерии по улиците на поверения им град. Ще се сдобиете със собствено досие и ако нещата загрубеят твърде много, е по-добре да смените возилото или да се покриете за известно време. Просто паметта на ченгетата е по-дълга от едно нелегално състезание.

Освен в този режим, можете да играете quick race – всеки знае какво представлява, или да се пробвате да минете някое от множеството challenge series: мини задачки, които ви запознават със стила на игра. Дори сами по себе си те са адски забавни – например Tollbooth Time Trial (което е стандартно състезание за време като се минава през чекпойнти) или Roadblock – трябва да преодолеете определен брой полицейски барикади и да избягате.;) Друга интересна гонка е Pursuit Length – трябва да избягвате полицията известно време, след което да се скриете от погледа на преследвачите си. От “опашката” си можете да се отървете като преминете през някое от местата, наречени pursuit breakers – например през поддържащите стълбове на гигантски билборд или колонките на бензиностанция, като целта е да създадете максимален брой разрушения след себе си, в които да се нацелят максимален брой полицейски коли и съответно да излязат от строя. След като и последният преследвач ви загуби от поглед (тук компютърно управляваните противници не са медиуми), по minimap-а се появяват няколко места, където да се каширате – докарвате МПС-то до някое от тях и сте готови!

Арматурното табло…

…така де, HUD дисплея на играта е направен доста удобно – уведомява ви колко куки ви преследват, колко от техните коли сте разбили, кога ще получат подкрепления. Освен това имате пряка връзка с полицейската радиостанция и чувате всичко, което си говорят помежду си диспечерите и патрулките. Тук отварям една голяма скоба – това полицейско радио е реализирано по феноменален начин и мен поне много ме израдва. От него ще чуете напълно адекватни разговори, звучащи точно така, както човек би очаквал да звучи един полицейски разговор – с всичките му Roger that, Negative и други такива, а не просто записани фрази, които се пускат на случаен принцип. Не знам за вас, но на мен лично такива дреболии много ми допадат.

Обратно към екшъна – за да избягате, имате и още два помощника: стандартното “нитро”, което бавно се презарежда само, и нещо, което виждам за пръв път в рейсинг – така наречения speed breaker. На практика това е ни повече, ни по-малко забавяне на времето. Би било интересно, ако вече идеята не беше стара като света. Но да се оплаквам от bullet time-а би било същото като да се оплаквам от плоската публика във FIFA-та – полза никаква, а нещата май са си по-добре, както са си. Та както и да е, крайно време беше да видим куршуменото време и в поредицата NFS.

Pimp my ride!

В превод на български: барни ми каручката? Списъкът с автомобилите, включени в джитката, е бая дълъг, като, естествено, от ЕА са купили правата на повечето известни марки: присъстват Audi, BMW, Dodge, Ford, Lamborghini, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Porsche, Toyota и още доста други. Всяка от тях може да се тунингова, дори е задължително, при положение че честичко ще ви се налага да оставяте в гаража колите, които са твърде познати на полицията. Между другото не мислете че, ченгетата ще се изтъпанчат пред вас с разни таратайки – техните возила не отстъпват твърде много на вашите по КПД, така че ще се измъквате от множество напечени ситуации.

За мое щастие дори успях да тествам игрицата online на сървърите на ЕА – създаването на акаунт ми отне едва две-три минути, след още толкова вече защитавах честта на Майка България срещу чуждестранните дяволи! Усещането в мрежа е съвсем друго, едва ли има нужда да го обяснявам на когото и да било – срещу хора не можеш да намалиш трудността от опциите. 🙂

Заслужава да се отбележи отличната графика на заглавието – тя направо рулира, пикира и… в момента не се сещам за друго подходящо нещо с -ира, но определено е страшно добра. При високи скорости всичко около вас се размазва зверски, оставяйки тесен “тунел”в средата, в който се вижда горе-долу ясно; много приятна гледка, само да не ти се случи в истинска кола. Музиката е добра, една такава нахъсваща, изпълнявана от групи като Static X. При звука обаче най-много точки получава милиционерското радио, обясних вече защо.

Играта страда и от някои дребни проблемчета. Например от време на време (обикновено след кът-сцена) колата ви преминава през разни обекти като през мъгла. Също така според мен на джитката й липсва само още щипка бруталност от вида на повече хвърчащи във всички посоки ламарини, за да стане идеална, а интерфейсът в менютата е от конзолен по-конзолен. Но ако мислите, че заради тези неща ще намаля оценката й, значи досега сте чели друга статия.

Доволен съм. Този месец имаше предимно добри игри и човек трябва да оценява такива моменти. Айде заминавайте да пилите гуми в Most Wanted и не забравяйте да си слагате колана, когато карате в реалния живот. 😉

Автор: Пламен Димитров