SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

След небивалия успех на Vampire Survivors, гейм пазарът се напълни с игрички направени от един или двама души, на цената на една бира. Често те не са нещо особено, една голяма част са и директен копи/пейст на успешното заглавие, но измежду тях ми попадна една, която е достатъчно различна и забавна, за да заслужи цената си от малко под пет лева.

Некромансера и неговата котка

Да, в ролята на леко нестабилния психически маг, обичащ да човърка различни трупове, влизате вие. Заедно с вярната си (и доста полезна) котка, малка купчина кости и много упорство, вие трябва да пречистите странния свят в който сте попаднали от всички сили на доброто и да се върнете вкъщи.

Necrosmith е симпатичен хибрид от жанрове – има аспект на реалновременна стратегия, на tower defence, rogue-lite и ако решите да не играете активно – на idle game. В центъра на картата е вашата тъмна кула, която трябва да опазите от враговете на всяка цена. Разполагате и с няколко кости, от които да сглобите първите си не-мъртви слуги. Оттам нататък, трябва да събирате още части от трупове, да трупате ресурси (желязо, злато и мана) и да разрушите всички лагери които генерират врагове. Въпрос на избор е дали ще оставите вашите творения да търчат сами по картата (което не е особено валиден избор, поради изключително тъпото AI) или да поемете лично контрол над едно от тях. В последствие ще отваряте подобрения за кулата си (които важат само за конкретния рън), перманентни подобрения на магическата си лаборатория и ъм…котката (които остават завинаги към профила ви), и ще събирате странни артефакти даващи различни пасивни бонуси.

Богато меню от трупове

В самото начало ще можете да правите само обикновенни скелети (макар и в няколко варианта на броня и въоражение), но с течение на времето ще откривате нови и нови видове, чиито “резервни части” временно да заемете – харпии, вампири, енти, циклопи… Ако някога сте се чудели как би изглеждало създание с мусколестия торс на орк и тънките крачета на богомолка (и не сте виждали снимка на Фики Стораро) сега ще имате този шанс!

Всеки вид и всяка част от тях (глава, торс, различни видове крайници) има различни статистики и различни умения, така че експериментите освен забавни, могат да се окажат и доста практични. Разбира се, нищо не може да бие единиците от последния тиър (механоиди, дракони, демони, ангели) по чисти статове, но понякога слагането на някоя част от по-слаб вид тук и там, има неочаквани ефекти. Например комбинацията от глава на ангел, две ръце от illithid (ама със скиптър, не с книга или мозък в тях), тяло на дракон и крака от богомолка, създава изключително бърза, адекватно издръжлива и правеща огромни щети в голям радиус единица. Освен това е мега грозна.

Вашето коте

Както споменахме, вие притежавате котка и, нещо нетипично за биологичния вид (аз имам три), тя е доста полезна. Освен, че се грижи за психическото ви здраве и отвреме навреме ви задава въпроси тип – “Ти съвсем ли изкука вече?”, котката ви може да бъде използвана активно в играта. През определен интервал от време (който може да се свали чрез ъпдейти), можете да пращате котето да обикаля по картата. Освен че я разкрива, показвайки базите на враговете, котето събира всички ресурси попаднали по път и може да завладява от ваше име различните мини, гробища и други сгради за ресурси.

Освен котето, можете да ъпдейтвате няколко различни апарата във вашата лаборатория – като алхимичната маса, даваща ви всеки ден определено количество все по-силни части от трупове. За съжаление, апаратите не са много – няколко от тях са крайно безполезни (като машината създаваща отровна мъгла около кулата) и имат малко нива на ъпдейт, та само след няколко часа ще имате всичко.

На цената на една (качествена) бира

Няма как да си изкривя душата и да кажа че Necrosmith е някаква много добра игра. Не е, но и няма такива претенции.

На моменти става леко досадна, на моменти липсва баланс между трудността на враговете и единиците до които имате достъп (това докато успеете да отворите “пасивното” получаване на части от механоиди), няма абсолютно никаква стойност за преиграване щом отключите всичко и стигнете до финала, а и единствената мелодия бързо омръзва.

От друга страна, като имаме предвид крайно ниската цена дори без намаления, играта успя да ми даде едни 20-на часа забавление, нещо което игри струващи десеторно повече често не успяват. Ако имате излишни пет лева и няколко часа, то с лекота мога да ви кажа – пробвайте я.

(Малко след написването на този текст, създателите на играта пуснаха техния 1.1 ъпдейт “Big Brain“, който доста променя геймплея. Сега за играчите е възможно да дават команда “Stay” на всички единици, а враговете се активизират от доста по-далеч. Това ефективно прави играта доста по-подобна на Tower Defence.)