NBA Street Vol.2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Накратко

NBA Street Vol.2 е най-новото издание от поредицата EA Big на Electronic Arts, което както обикновено означава “повече, по-ефектно, по-екстремно, по-готино” и прочее, все в този дух. Повече от какво ли? От реалния живот, разбира се. В случая става въпрос за уличен баскетбол, трима на трима, в който далеч не е достатъчно просто пръв да стигнеш до заветните 21-а точки. Да победи може кажи-речи всеки. Да победиш със стил, мачкайки самочувствието на противника, виж това вече е нещо, за което си струва да се изпотиш… пред телевизора.

Геймплей 🙂

Основата на геймплея е запазена непокътната, като в центъра на събитията са отново триковете, които можете да изпълните сами или в комбинация със съотборниците си. Говоря за всички онези “чупки”, които може би си спомняте от “Белите не могат да скачат”, и които до една са кръстени с непреводими на български език имена. Всеки от успешно изпълнените трикове изпълва до известна степен т.нар. “Gamebreaker”-метър. Когато този показател се изпълни до краен предел, това ви дава възможността да отбележете кош по особено ефектен начин и така не само да добавите точки към своя резултат, но и да отнемете от точките на противника. Естествено, и най-акробатичната каскада не ви върши никаква работа, ако топката не се озове накрая в мрежата на коша. Не забравяйте, че това – все пак – е баскетбол.

Графика 🙂

Може би е излишно е да уточнявам, че още от самия старт на PS2,  EA винаги са имали най-добре изглеждащите спортни игри. NBA Street Vol.2 не прави изключение от това правило. Всичко, от автентичността на асфалтовите площадки, през “екипите” на участниците и впечатляващия им набор от движения, та чак до поразителната визуална прилика с легендите от баскетбола, всичко това изглежда просто поразително. Не мога да бъда тотално сигурен, тъй като дори първата игра продължава да ме смайва с графиката си, но ми се струва, че в това отношение Volume 2 е надминал своя предшественик.

Нововъведения 🙂

Ако приемем, че първият NBA Street е любимата ви спортна кола, Volume 2 би трябвало да е все същият модел, но с всички екстри, за които бихте могли да се сетите. Като начало Gamebreaker елементът е доразвит и сега след като ударите веднъж тавана, можете да продължите да го “зареждате” докато достигнете до второ ниво и чак тогава да изпълните наистина смъртоносен (и почти неотразим!) номер. Освен това, мултиплейърът на играта вече поддържа до 4-ма участници (в първата игра те бяха само двама), което прави NBA Street Vol.2 перфектната игра за купони с тенденция към изтъпяване. И накрая, макар с това списъкът далеч да не се изчерпва, “create-a-player” режимът вече е прераснал в “Be а Legend”, където, след като създадете свой уникален играч, можете да поемете на турне из Щатите и постепенно да си спечелите безсмъртна слава на някои от най-популярните баскетболни площадки – от Ню Йорк до Филаделфия и Сиатъл.

Презентация 🙂

Може би съм правил това разяснение и преди, но нека все пак да повторя, че под “презентация” имам предвид всички онези “дребни” нещица, като дизайна на менютата или звуковите ефекти, които оформят своеобразната опаковка на играта. И, както сигурно също съм казвал и преди, никой не е по-добър от продуцентите на EA в изпипването на тази опаковка.

Буквално за броени секунди NBA Street Vol.2 ще ви накара да се чувствате по-скоро като участници в перфектната Холивудска продукция на тема “уличен баскетбол”, отколкото като играещи конзолна игра. Моите специални адмирации към “коментатора” на Volume 2, Бобито Гарсия, известен още като Ди Джей Кукумберслайс. Тоя пич е пич! Без неговия глас и пикантните му реплики играта просто нямаше да е същия размазващ купон.

Автор: Ивелин Иванов