NBA Playgrounds

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Съществува дълга история на големи аркадни баскетболни игли с поредиците NBA Jam и NBA Street на Midway, които са две от най-обичаните серии. Въпреки тези успехи, жанрът изчезна през последното десетилетие и бе заменен със симулационни заглавия, които имат преимущество. Това остави една немалка част фенове в очакване на нова игра, след като NBA Jam излезе на пазара за последно през 2010 г. и сега Saber Interactive се стреми да завладее този сегмент с нова аркадна баскетболна игра, наречена NBA Playgrounds.

Очевидно вдъхновена от класическите франчайзи на Midway, NBA Playgrounds ще се усети като доста позната при стартирането на играта. Тя следва основната формула, която бе създадена още през 1989 г. – еднакво атрактивни и шантави забивки и далечни стрелби без особено зачитане на гравитацията. Това е формула, която е работила в миналото, и тя се чувства като у дома си и тук, въпреки че понякога липсата на оригиналност е очевидна. Най-голямата област, където NBA Playgrounds се опитва да подражава на NBA Jam, но се проваля, е в ужасния си коментар. Вместо говорител, ръсещ емблематични лафове, играта ви засипва с обидни думи за мъжествеността на баскетболните звезди. За щастие, той може да се изключи.

Независимо от познатата формула, има известен период на учене на тънкостите. Известно време ми отне да свикна с аркадната механика. След като провалих повече борби, отколкото бих признал, в крайна сметка започнах да вкарвам тройки с такава точност, че масово избягвах единоборствата под коша. Защитата също има известна сложност и изисква учене, тъй като трябва да намерите баланс между издръжливостта на играча и различните атрактивни отигравания, които я намаляват. Това е ключът към отбраната, с който мога да спра редовно опонентите и да предизвикам грешки в пасовете им. Като цяло геймплеят се чувства изключително солиден след няколко часа игра, като само чадърите си остават неудобни да се правят правилно.

Една идея, която обаче не работи, е това как играта използва различните power-ups. Получавате право да ги използвате на случаен принцип с добра игра и въпреки че звучи като чудесен начин да се стимулира по-вълнуващата игра, те просто  причиняват проблеми с баланса. Проблемът е, че тези power-ups варират от безполезен до невероятно мощни (множител на точките, който трае почти половин минута). Много оспорвани мачове лесно могат да бъдат решени с късмет и няма начин да изключите това в опциите.

Друга област, където има много да се желае, е това как играта ви дава избор на настоящи играчи и легенди в НБА. Геймърите отключват различни звезди, като купуват пакети карти (които се отключват чрез натрупване на опит и прогрес м основния режим, а не чрез микротранзакции), а това отначало е ОК. За съжаление, това вълнение се заменя с чувство на неудовлетвореност, когато прекарате няколко мача и спечелите достатъчно опит, за да купит пакет от карти само за да получат четири повтарящи се или слаби играчи.

Най-голямото разочарование в NBA Playgrounds е колко постен е цялостният пакет. Поради начина, по който играта заключва своите NBA суперзвезди зад пакетите с карти, е важно да има достатъчно режими, за да се забавлявате, докато бавно отключвате героите, с които искат да играят. Това обаче не е така. Вместо това, сингъл играта се състои от точно два режима, единият от които е само стандартни мачове. Другият е турне по света с общо 24 мача. Можете да ги изиграете за 3-4 часа и тогава сте видели всичко в сингъл режима.

NBA Playgrounds е готино аркадно заглавие, но трябва да знаете какво може да очаквате. Това не е игра с дълбочина; тя се консумира най-добре с приятели в ко-оп или онлайн, когато се борите за точки и готини отигравания. Ако сте наясно с това и имате съмишленици на тема “аркаден баскетбол”, NBA Playgrounds може да ви донесе доста забавни минути.

NBA Playgrounds е налична в момента за PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch и РС. Кодът ни бе предоставен с любезното съдействие на студиото Saber Interactive.

Автор: Емил Трифонов