NBA Live! 08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 дек. 2007

Серията NBA винаги е била сериозен касов хит отвъд океана. Тя не само докарва повече приходи на ЕА, но се радва и на доста по-серозен интерес от серията FIFA например. Именно заради това, авторите й определено и отделят повече внимание отколкото на футболната симулация и всяка година NBA Live! е малко по-добра от FIFA-та.

Дали това е така тази година?

Най-разочароващата информация за всички фенове на РС баскетбола е, че NBA Live! 08 е пълна скръб ако трябва да го сравняваме със nex-gen варианта за XBOX360 и PS3. Разликите са огромни не само в графично отношение, но и в цялостното чувство за реализъм на геймплея.

Ако трябва да дам обективна оценка на труда на екипа на EA Canada, той по-скоро трябва да бъде оценен като крачка назад спрямо миналите години. Това се отнася, разбира се, само за РС версията, както и за тази за PS2, защото останалите варанти на NBA Live! 08 са наистина прекрасни. За съжаление обаче, сега ще се спра по-подробно именно на лошо изпълнената, злощастна РС версия и ще остана с надеждата, че догодина ЕА ще зарадват и нас с next-gen визия и игра от ново поколение.

До тогава обаче, ще трябва да признаем, че ЕА определено са подходили небрежно към РС баскетбола, като основната причина за това, вероятно е желанието им да привлекат повече играчи към конзолите от ново поколение. Както и да стои този въпроса обаче, по моему, е нечестно една и съща игра да излиза в два различни диаметрално противоположни варианта.

Това си е чиста дискриминация!

Сега обаче ще спра да се оплаквам от неправдите по света и ще се спра по детайлно на играта. Най-очевадните промени тази година включват добавената международна лига FIBA и осемте национални отбора (Аржентина, Китай, Франция, Германия, Гърция, Италия, Исапния и САЩ), добавените козметични движения и екстри (Quickstrike Ballhandling, HotSpots, Own the paint, Go-To движения и т.н.) и отсраняването на superstar играчите. Дори и всички тези “новости” умножени по десет не могат да заместят обаче компромиса в графично отношение, което момчетата от ЕА са направили. Визията на играта почти не е мръднала спрямо версията от 2007 година с изключение на съвсем леки подобрения, които спокойно могат да останат незабелязани.

Режимите на игра и тази година са същите както преди, с изключение на новите оналайн лиги, които не са новост за играчите на FIFA. С тях можете да вземете участие в целия NBA шампионат с любимия си отбор, срещу истински противници. Това става на сървърите на ЕА, където се съдържа и класация на най-добрите играчи, най-атрактивните изпълнения и подробни статистики. Като цяло обаче, това не е нещо реовлюционно ново и не би могло да накара някой да си купи NBA Live! 08 заради тази екстра.

Добре познатия ни Dynasty mode, който присъства вече в почти всички спортни симулации на ЕА е отново тук, като по него няма направени почти никакви промени. Най-очевидната новост е иключването на Superstar играчите, който бяха включени за първи и последен път във версията от 2007 година. Така играта става по-малко аркадна и по-реалистична, но с този графичен енджин, като че ли, щеше да е по-добре да остане по-екшън ориентирана.

Драмата с графиката

Едва ли ще мога да ви опиша възхищението, което изпитах когато видях Xbox360 версията на NBA Live! 08. Визията на тази игра е толкова истинска, че спокойно можете да се объркате, че гледате истински баскетбол. Играчите са адски загладени, cut-сцените са направени така, че да изглеждат като част от истинска спортна среща, а публиката….оооо публиката! За първи път в игра на ЕА има истинска пубика. Триизмерни истински човечета стоят на трибуните, пляскат с ръце, викат, вдигат плаката и т.н.. Топката отскача като истинска, терена отразява светлина като на живо и с една дума, просто и ясно, мога да каже, че NBA Live! 08 за Xbox360 е РЕВОЛЮЦИЯ. PC версията обаче не е уловила нито една от тези графични прелести и изглежда като компромис.

Защо ЕА са решили да залъгват РС играчите, поне на мен не ми е ясно. Може би цената на това щеше да е Vista exclusive игра, работеща само под DirectX10, но дори и така да е, смятам, че ЕА бяха длъжни да зарадват и феновете на компютърния гейминг с нещо наистина ново. Въпреки това си мисля, че догодина, когато повече геймъри вече са се сдобили с по-добри видеокарти, Windows Vista и DirectX10 и ние, бедните РС играчи ще можем да се нарадваме на баскетбол от ново поколение. А до тогава NBA Live! 08 ще е просто един компромис, едно извинение за игра – остава ни само надеждата.

Автор: Орлин Широв