NBA Live 06

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2005

Всеобща истина е, че за да бъде реализиран един дългосрочен проект, е много важно още в самото начало да има ясно изразена и конкретизирана отправна точка. Преди повече от осем лета програмистите от EA Sports се нагърбиха с тежката задача да създадат възможно най-реалния баскетболен симулатор. Така се роди поредицата NBA Live. През годините станахме свидетели на подобрения във всеки един аспект от играта. Нови графични платформи, появата и израстването на системата motion capture за пресъздаване на движения, стандартните режими на игра бяха постоянно доразработвани, а към тях малко по малко се наместваха удобно все по-нови и по-нови. През цялото време се усещаше и устремът, и перфекционизмът на създателите на поредицата. В крайна сметка и през тази година те успяха да изкачат поредното стъпало и да постигнат едно по-добро ниво на реализъм. Именно това прави последната част на поредицата толкова привлекателна.

Уникалността на NBA Live 06

се състои в това, че най-накрая създателите й успяха да придадат на отделните играчи персонални качества. Това означава, че по време на игра се усещат личните умения, които реалните спортисти притежават. Вече наистина има значение с кой отбор играете. Любимите ви баскетболисти ще притежават някои от онези характеристики, които са ги изстреляли нагоре в кариерата им. Усещането, че един от петимата на терена е най-добър при “краденето” на топката, друг пък с лекота бележи тройки, а трети е несравнимо стабилен в защита, създава у играча ново чувство на удовлетворение.

Уменията на спортистите се определят от шест показателя, които влияят на цялостното им представяне, а всеки от тях ще може да се усъвършенства в две области – дефанзива и офанзива. Например Коби Брайънт ще бъде перфектен стопер в защита и неотразим стрелец в нападение, докато Джош Смит притежава едни от най-ефективните отскоци. Най-добрият начин да усетите разликата в уменията на различните спортисти е да се пуснете в 1vs1 режима. Изберете двама от любимите си играчи и се насладете на невероятните им способности.

Навярно винаги, когато сте разцъквали предишните части на поредицата, сте усещали, че в някаква степен й липсва динамиката, която може да се забележи при истинските баскетболни мачове. Една от най-приятните изненади, които предлага тазгодишният продукт на EA Sports, е свързана точно с този аспект от играта. Благодарение на индивидуалните качества на баскетболистите и лесното управление с лекота ще можете да правите най-различни забивки, добавки и куп други трикове, употребявани от най-големите в този спорт.

Режимът Dynasty

отново е на линия. Този път в него ще наблюдавате цялостното израстване както на отбора, с който сте се захванали, така и на младите играчи в него. За да пожънете успехи, ще трябва да подберете внимателно екипа, който ще се грижи за обучението на тима. Ще ви е нужен специален треньор, който да се заеме с физическата подготовка на играчите. Друг, който да отделя внимание на защитните им умения или пък да направи от момчетата ви зверове в атака и т.н. Също така ще ви бъде необходим персонал, който да проучва “пазара” на млади таланти и да ги привлича на ваша страна. Ако правите всичко по най-добрия начин, ще наблюдавате превръщането на вашите младоци в звезди, като благодарение на треньорските съвети те ще могат да овладеят някои от специалните умения на суперзвездите.
Два от старите режими пък са възкръснали поради новите качества на играта. Иде реч за 1vs1, където наистина ще усетите индивидуалните възможности на суперзвездите и Freestyle Superstars, в който е прибавена възможността да се състезавате в старите категории (тройки, забивки), само че онлайн.

Почти реални мутри

Благодарение на напълно новия графичен енджин ще се насладите на всеки детайл, съставящ цялостната визия на играчите. NBA Live 06 предлага невероятно анимирани моменти, които ще ви накарат да се гърчите от кеф. Страхотните забивки, подавания, добавки и какво ли още не със сигурност ще ви извадят от равновесие. Играчите изглеждат досущ като истинските им първообрази, като дизайнерите от EA Sports са се погрижили да пресъздадат всеки мускул по тялото им. Движенията им са толкова реални, че създават усещането, че сте затворили живи хора в монитора си.

По време на игра със сигурност няма да ви е скучно в компанията на едни от най-известните коментатори. Но ми прави впечатление, че лафовете, които пускат, понякога са малко тъпички. Естествено, има и много духовити, които обаче са някъде около четиридесет процента от общото количество. Саундтракът е в типичен EA Sports стил, като парчетата в него са подбрани така, че да подхождат идеално на предимно чернокожите гиганти, раздаващи се по терена.

Последна забивка

Както забелязахте, положителните качества на NBA Live 06 определено са повече от отрицателните. На първо място, разбира се, изпъкват уменията на суперзвездите, които придават индивидуален облик на виртуалните играчи. Малко след това се нарежда страхотната визия на баскетболистите, после съвсем спокойно можем да класираме подобренията в трите най-интересни режима на игра – Dynasty, Freestyle Superstars и 1vs1. Като извадим от всичко това някои дребни негативи, в крайна сметка трябва да сме много доволни от най-новото творение на EA Sports. Поради тази причина мисля да привършвам с материала и да направя няколко размазващи забивки, защото в противен случай няма да мога да спра да си мисля с какво ще ни изненадат създателите на поредицата догодина.

Автор: Асен Георгиев