NBA 2K9

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2008

Да възродиш една легенда е трудно. През 90-те години на вече миналия век Националната баскетболна асоциация бе на върха на своята популярност. Водени от Негово въздушно превъзходителство Майкъл Джордан и от гениалния Скоти Пипън „Биковете” от Чикаго пишеха историята на съвременния баскетбол, а звезди като Шакил О’Нийл, Чарлз Баркли и Денис Родман бяха сред най-ярките небесни тела, светили някога на небосклона на НБА.

После обаче нещата се объркаха. Развенчан бе смятаният за непобедим “Дрийм тийм”, повечето от големите играчи прекратиха своята кариера и като цяло нивото на лигата спадна значително. Днес, почти десетилетие след края на извънземната епоха, когато вече малцината от някогашните звезди, които все още се състезават, са в преклонна възраст, гигантската машина, наречена НБА, отново започна да набира скорост. Популярността на играта се разпростира на все повече континенти, а европейските, азиатските и южноамериканските играчи в лигата вече се считат за много повече от обикновен пълнеж.

Голямото завръщане

Именно в тази обстановка ни въвеждат Visual Concepts и 2К Sports с тазгодишното издание на NBA 2K9. Освен със западналия имидж на лигата, NBA 2K9 има и нелеката задача да се бори с един сериозен конкурент в лицето на NBA Live сериите на EA Sports. Интересно е, че макар да е сравнително по-слабо позната, поредицата NBA 2K има не по-малка история – заглавието, което предлагаме днес на вашето внимание, е ни повече, ни по-малко от десетото за последните десет години. Първата NBA 2K излиза през 1999 г. ексклузивно за SEGA Dreamcast, като от 2005 г. неин издател става Take-Two Games чрез дъщерната им компания 2K Sports. Началото на поредицата е колебливо, но през последните няколко години качеството й се повиши значително. Така че днес NBA 2K9 се приема за абсолютно достоен конкурент на нейните събратя от NBA Live.

Първото нещо, което прави впечатление при NBA 2K9 е разнообразието от игри и състезания – т.нар. modes, в които може да се пуснете. Освен традиционните сезон и плейофи, може да поемете един отбор, с който да изградите династия в т.нар. The Association 2 (за това обаче малко по-късно), да изиграете целия Уикенд на звездите, който включва Мача на звездите, Мача на новобранците, конкурсите за забивки и стрелба от трите точки, както и да премерите сили с баскетболисти от лигата в отбори с по един до пет играчи. Най-сетне тук присъства и така популярната от училищните площадки и у нас игра на 21, при която ще се съревновавате в стрелба от линията за изпълнение на фал. Разбира се, разработчиците от Visual Concepts са помислили и за новаците в света на НБА, на които предоставят възможността да се упражняват на воля в режима „practice”, като дори и там може да избирате с какво да се занимавате: забивки, фалове или отборни упражнения.
Както вече споменах, една от най-интересните черти на NBA 2K9 е

т.нар. The Association 2 режим

Той ви поставя в ролята на генерален мениджър на отбор от лигата. Тъй като винаги съм си падал по спортните мениджърски игри – може би защото са по-интелектуални от простото блъскане по клавишите – през годините много страдах, че няма качествен баскетболен вариант на Football Manager. В един момент хората от EA се сетиха и започнаха постепенно да въвеждат опростени форми на мениджмънт, които постепенно еволюираха до истинска игра в играта.

NBA 2K9 също предлага собствена версия на баскетболен мениджър, които се нарича The Association и наистина разполага с почти всички опции, които пресъздават адекватно емоцията от управлението на един баскетболен отбор. Интересното е, че при началото на мениджърската си кариера може да промените абсолютно всички настройки, както ви харесва – така например може да не започвате с реалните състави, а да си пуснете нов драфт, който разбърква всички играчи от лигата и ви дава възможност да сглобите чисто нов отбор.

Когато все пак започнете сезона, ще видите колко напечен понякога може да бъде животът на един генерален мениджър. Предстои ви да сглобите състав, да извършвате трансфери, да следите играчи и да набелязвате бъдещи звезди. Особено интересен е изборът, който трябва да направите в следващия драфт – това е процедурата, по която се разпределят най-талантливите млади колежани – трябва доста да внимавате, защото може да си мислите, че ще откриете новия Меджик Джонсън, но да се окаже, че вашият избраник е с две леви ръце.

Друга много интересна идея е възможността да извършвате трансфери между три отбора – традиционна за НБА ситуация, която обаче прави своя дебют в най-новата игра от NBA 2K серията. Поради специфично правило, наречено „шапка на заплатите”, отборите в лигата често прибягват до подобен тип обмяна на играчи, но поне от моите наблюдения в играта този тип сделки се осъществяват доста трудно.

Топка е, върти се…

Колкото и хубав да е мениджърският режим, сърцевината на NBA 2K9 все пак си остава реалната баскетболна игра. На нея ще може да се насладите повече от достатъчно, но точно тук ви очаква и един от малкото проблеми в играта. Както вероятно се досещате, подобни заглавия се управляват най-добре с геймпад, защото създателите на NBA 2K9 ви предлагат голямо разнообразие от команди и комбинации, които са доста трудно изпълними с конвенционалната клавиатура.

Като цяло геймплеят е доста изчистен и усвояването му изисква малко време. Веднага прави впечатление, че забивки тук се правят доста по-трудно от сериите NBA Live. Това от една страна е може би по-реалистично, но от друга – отнема част от удоволствието на зрелищната игра. Затова пък толкова повече ще се накефите, когато най-накрая успеете да направите добра комбинация, която да завърши с ефектна забивка.

Наред с игровите положения, много внимание е отделено и на треньорските указания. Ако поне малко ви се занимава с тактика и стратегия, по време на техническите прекъсвания може да дадете специални указания, да разпределяте ролите на вашите играчи и да извършвате смени. И като споменах това, може би тук е мястото да отбележа, че наред с актуалните състави от лигата, NBA 2K9 ви предлага и доста сборни отбори – звездите на различните десетилетия, тим на новаците, на чуждестранните звезди и т. н., което ви гарантира още по-голямо разнообразие. Аз лично приветствам идеята за включването на легендите на НБА, защото това позволява да заформите епичния сблъсък между старите пушки и нахъсаните млади звезди. За десерт пък може да създадете и собствен играч, да определите всичките му спортни и персонални характеристики и да го сложите в някой от отборите в НБА!

Автор: Иво Цеков