NBA 2K11

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 окт. 2010

Вторият планиран спортен сблъсък след FIFA 11 и Pro Evolution Soccer 2011 няма да се състои. Причината за това е решението на Electronic Arts да забавят излизането на дебютната игра от новата си префасонирана поредица NBA Elite (досегашната NBA Live). За шефовете на калифорнийската компания това наистина може да означава загуби от десетки милиони долара, но за обикновения геймър нещата може би не са толкова лоши. Причината е, че две игри на напълно идентична тематика в и без това претрупания празничен сезон често притискат потребителите, които не са съвсем сигурни какво точно искат да играят и нерядко попадат в ситуация от типа на „от два стола, та на земята”. За щастие забавянето на NBA Elite ще ни помогне да оценим наистина по достойнство NBA 2K11 и да бъдем по-обективни в оценките си за нея.

И слава Богу!

Като почитател на баскетбола и най-вече на американския му вариант, следя отблизо всичко, което се случва в Лигата на извънземните през последните петнадесет-шестнадесет години. Закономерно нямаше как да не пропусна и съответните баскетболни игри и по-точно поредицата NBA Live, чиито заглавия играя от изданието 95. Трябва обаче да признаем, че конкуренцията от Visual Concepts напредна страхотно през последните години и когато първата й NBA Игра най-сетне излезе за РС (NBA 2K9), везните бързо се наклониха в полза на поредицата 2К.

NBA 2K11 не е изключение. Всеки, който някога се е интересувал от оранжевата топка задължително трябва да пробва тази игра, защото тя е може би най-достоверното и стимулиращо пресъздаване на баскетбола като спорт. Новостите в играта не са една или две, но просто няма как да започна от другаде освен от Негово въздушно величество!

Джордан. Майкъл Джордан.

Бидейки сред щастливците, които успяха да наблюдават Джордан в активните му години (едва ли някога ще забравим неговия Булс от сезон 96-97), самата мисъл, че ще мога отново да съпреживея магията на неговата игра ме кара да посегна с нетърпение към NBA 2K11. Причината е, че през лятото стана ясно, че освен, че ще краси обложката на играта, Джордан ще играе наистина специална роля в новото издание на баскетболната ситуация.

В комерсиалния сектор на спортните игри лицензите са много важни. Повечето студия, които правят добри спортни игри действително съумяват да си осигурят солиден набор от лицензирани отбори и първенства. Вижте например Konami и тяхната поредица Pro Evolution Soccer, която постепенно стъпва в територия, която доскоро се считаше за запазена за FIFA игрите. Малцина обаче са разработчиците, които се сещат или може би осмеляват да погледнат назад в историята на съответния спорт и да се опитат да пресъздадат по-сериозни епизоди от нея. Причината донякъде е в това, че за да осигурят присъствието на настоящите играчи в продуктите си, авторите и издателите трябва да плащат на съответните профсъюзи и първенства. Тъй като старите атлети вече не са част от тях, за да бъдат включени в една игра, с тях трябва да се преговаря поотделно.

Авторите на NBA 2K11 Visual Concepts веднъж се заиграха с тази идея в тяхната All Pro Football 2K8, но без лиценз за съответната лига проектът бе прекалено повърхностен. Този път обаче подплътени финансово от 2K Sports, те направо са ударили десятката, привличайки не кой да е, а легендарният Майкъл Джордан.

The Jordan Challenge – режимът на годината?

Докато не се докосна до новия вариант на Zombie Mode в CoD: Black Ops, The Jordan Сhallenge официално е любимият ми лежим на игра. Да, той не е същината на NBA 2K11 (дали?), но е изключително оригинално хрумване, което няма как да не се хареса на всички геймъри. За какво става въпрос – момчетата от Visual Concepts са избрали десет незабравими момента от кариерата на Майк, което само по себе си е трудна задача, и ни дават възможност да ги преиграем. Плейофната серия от 91 срещу ЛА Лейкърс? Тук е. Личното съперничество с Клайд Дрекслър и неговия Портланд? В наличност. Целият отбор на Ню Йорк Никс, нахъсан да умре на площадката, но да спре Джордан? Присъства. Освен самите мачове обаче, авторите са се постарали да създадат максимално автентична атмосфера като са добавили всички останали играчи, моделирали са характерните им движения и дори са сложили исторически акуратен коментар, който се развива сякаш сме съвременници на случващото се, а не го гледаме на запис.

Дори не е необходимо да споменаваме, че самият Мистър 23 изглежда и се държи точно така, както го помнят милионите фенове. Забивки от линията на фала, критична стрелба в последната секунда и дори характерното плезене с език – всичко, което сме свикнали да виждаме и да харесваме в Джордан е тук. Единствено непрощаваща понякога трудност на режима пречи за неговото съвършенство, но изводът е, че The Jordan Challenge е страхотен режим, който дава възможност на максимално широк кръг фенове да оценят както настоящето, така и миналото на спорта. Идеята е похвална и само можем да се радваме, ако повече разработчици на спортни игри я приемат.

Белите се опитват да скачат

Очаквано завръщане прави още един, но вече познат режим – My Player. Той е подобен на това, което сми виждали в Be a Pro на FIFA и ви дава възможност да създадете, управлявате и развивате собствен играч. Изборът от опции за оформяне на виртуалния ви аватар е голям, така че може да пресъздадете себе си или пък да си направите някой крайно оригинално изглеждащ баскетболист. След това развитието на режима следва познатите етапи – мачове от лятната лига, влизане като резерва, участие в драфт и т.н.

На пръв поглед управлението на само един играч не е толкова интересно, тъй като особено в началото времето, което прекарвате на терена, е доста малко и се чувствате изолирани. Въпреки това с повече постоянство героят ви ще започне да се развива и да трупа нови качества. Прави впечатление, че начинът, по който печелите точки за развитие, има някои особености. Така например грешките, които правите в игра като това да допуснете прекия ви противник да отбележи, се наказват твърде сурово. Вероятно в очите на някой строг треньор е реалистично, но определено ви дърпа назад. От друга страна, собствените ви кошове сякаш са недооценени. Един добър начин за по-бързо развитие е да се опитвате да правите несвойствени за позицията, на която играете неща. Ако сте пойнт град например, овладените под коша борби се оценяват доста високо. Разбира се, в този случай и предвид позицията ви това няма да се случва често, но мисля, че схванахте идеята. 

Топка е, върти се

На терена промените са доста, като при това най-важната като че ли не е пряко свързана с въпросната топка. Веднага прави впечатление колко по-добре се пласират играчите при защита. Те вече се стремят да отгатват посоката на пасовете и се движат много повече, отколкото преди. Когато вашият отбор се защитава, това ви дава повече сигурност и не се налага да се притеснявате за допускането на кошове по глупав начин и извън вашия контрол. Когато нападате, подобреното защитно поведение на съперника ви кара да бъдете по-изобретателни в построяването на атаките си.

Всъщност въпросното подобрение в защита е свързано с повишаването на общото ниво на AI в играта. Особено ако досега не сте играли на част от поредицата и сте посегнали към нея заради The Jordan Challenge например, в началото ще се поизмъчите. Играчите не се шегуват – пресечените пасове често слагат непредвиден край на вашите атаки, а далечната стрелба рядко прощава. Всъщност именно подобни доведени до крайност моменти, които се срещат рядко, но определено ги има, оставят горчив вкус в устата на феновете. Трудността обикновено е добре дошла, но идеята е тя да идва от добре построен геймплей, който залага на предизвикателството и ви стимулира да откриете правилния път до коша. Случаи когато контролираните от компютъра играчи изглеждат като безпогрешни вече заменят предизвикателството с разочарование, а в NBA 2K11 ги има.

Това обаче не бива да ви спира, защото Visual Concepts е надминала себе си и играта буквално прелива от различни възможности. Помислете само – имате The Jordan Challenge, при успешното приключване на който може да пренесете Майк в My Player. Имате и самия My Player, който се развива бавно, но след като веднъж напреднете, става доста интересен, особено когато репортерите вече търсят мнението ви след всеки мач. Не забравяйте и The Association, където може да поемете ролята на генерален мениджър и да се посветите на изграждането на нова баскетболна династия. Тук също има положителни промени като много по-реалистична и работеща система за трансфери. Винаги може да пуснете и един бърз мач, за да премерите сили с приятел или виртуален съперник.

С други думи – NBA 2K11 е истински подарък за всеки баскетболен фен и само можем да се надяваме, че EA ще се постарае да ни впечатли също толкова много с нейната NBA Elite 11. Когато излезе.

Автор: Иво Цеков