National Geographic: Herod’s Lost Tomb

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 21 мар. 2009

Ирод Велики имал талант да бъде мразен

Месечното списание “Нешънъл Джиографик”, харесвано заради лъскавите си фотографии и разкази от уникални места по Земята, отдавна мислеха да навлязат и в нашата любима област – света на видеоигрите. Компанията обяви своя собствена продукция от няколко игри. Първата от тях носи интересното заглавие Herod’s Lost Tomb и именно за нея ще ви разкажа сега. Играта е достъпна безплатно и може да се инсталира на масов компютър, а също и на Mac и iPhone. Тя е първата от семейно-ориентираните забавления, които ще бъдат издадени през тази година. Други заглавия включват “Нешънъл Джиографик: Панда”, “Африка” и “Судоку пътешественик: Китай”. Игрите са разработвани в партньорство с Namco Bandai Games America и Sony Computer Entertainment. NGG обмислят след пускането на игри за PC и Мac да се насочат и към издаването им за Nintendo Wii, Sony PlayStation 3 и други мобилни устройства. Някои от тях ще бъдат разработвани в самата компания, докато други ще са продукт на партньорства.

National Geographic имат огромна база от филми, изследвания, наблюдения, проучвания и видеофакти. Щеше да е глупаво обаче премиерата на техните игри да не бъде нещо оригинално, интелигентно и в същото време величествено и сензационно. Представете си, ако бяха направили игра по Първата световна война или по данните за посещенията на извънземни на нашата планета. Тъпо! Не че именно те нямат достатъчно информация, за да направят перфектната игра в този жанр, де… Но ние именно затова толкова уважаваме National Geographic, защото винаги предлагат нещо ново и любопитно и същевременно така представено, че да ни обогати със знание. Такава е играта, за която ще ви разкажа сега. Един шедьовър, в който ще се срещнем с насилие, омраза и страдание, но и с величие, история, героизъм и уникална атмосфера.

Играта разказва за реалното откритие на израелския професор Ехуд Нетцер, който намира гробницата на един от най-скандалните и противоречиви владетели в историята – еврейския цар Ирод. Споменаван многократно в Библията, той е най-добре историографски описаният персонаж от Новия завет, за когото има в пъти повече исторически данни, дори и в сравнение с Иисус Христос.

Ирод никога не е тачен от евреите, тъй като по произход не е евреин. Неговият дядо и баща му Антипатер Идумейски са от народа на идумеите (Idumaeans), но приемат юдаизма. Баща му, назначен за прокуратор на Юдея през 47 г. пр. Хр., прави 25-годишния си син управител на Галилея. След отравянето му обаче, около 40 г. пр. Хр., Римският сенат обявява наследилия го Ирод за “Цар на юдеите”. Така започва тази трагична, но и достолепна царска история, която ще нищим в играта.

Незнайно защо Ирод не е станал тема на игрален филм, въпреки мащабността на своя живот – кървави битки, мегаломански строежи, политически сътресения на етническа основа и най-важното – пикантен елемент – убиване на съпругата си и децата си, след което той полудява и така управлява до края на живота си.

Сигурно първата асоциация на повечето от вас при споменаването на името на Ирод изниква при сцената от евангелието на Матей, когато животът на бебето Иисус Христос е заплашен от разпоредба на владетеля, според която всички момчета под двегодишна възраст трябва да бъдат умъртвени. Причината е, че Ирод, страдащ от психично разстройство, има параноични страхове, че новият цар на Йерусалим вече се е родил. Според изследователите е много възможно

библейското описание да е преувеличено

на фона на факта, че Ирод е умъртвил своите невръстни момчета, след като е убил майка им, тъй като се е отрекъл от рода на съпругата си, която е била потомствена еврейска аристократка. А причината да я намрази, отново е шизоидна – от страх да не би някой друг мъж да притежава жена му, ако загине в битка, той заповядва на уважавания си царедворец да я убие, ако се разбере, че е умрял. Царедворецът му обаче предупреждава царицата за възможното й бъдеще, което довежда до убийството и на двамата, което Ирод извършва собственоръчно. Лудостта му се разразява още повече след зверството, като според някои историци той виждал жена си, която му се явявала като призрак и го тормозела.

Факт е обаче, че въпреки несполуките си в личния живот, царят е градял непознат за времето си в тези земи обществено-политически модел. Построил е знаменитата крепост Иродион (Herodium), посочена като място, където е погребан Ирод още от древноеврейския историк от I в. н. е. Йосиф Флавий. Именно там е открит и гробът му от проф. Нетцер.

Първите разкопки на територията на Иродион започват още през 1956 г., но доскоро на хълма не са открити никакви находки, свързани с царското погребение. Едва наскоро професорът открива богато украсена гробница с флорални мотиви, която е с дължина 2,5 м. и е изградена от йерусалимски варовик и покрита с бронз. В нея не са намерени кости. Археолозите показват и как саркофагът е разбит, вероятно по време на Великото юдейско въстание от 66 до 72 г. Иродион е една от последните твърдини на еврейските бунтовници и е разрушен от римските войски през 71 г., година след унищожаването на Втория Храм в Светия град.

Най-известните строителните паметници, създадени от Ирод Велики, са преустройството и разширяването на Втория Храм в Йерусалим – който владетелят е стартирал, за да спечели симпатиите на народа си, който го е ненавиждал; построяването на град Цезария (Caesarea) на средиземноморското крайбрежие, който впоследствие е разрушен от цунами; мащабните строежи в Самария, Йерихон и крепостите-резиденции Масада и Иродион. Ирод разширява територията на Юдея до пределите на древното царство на цар Давид, а като демонстрира лоялност към Римската империя, той успява да постигне икономическа и политическа самостоятелност на Юдея.

Играта е озвучена с типичния за National Geographic телевизионен канал саундтрак

Познатите мелодии от телевизионния канал ще ви съпътстват през цялото време докато играете и ще ви внушават една приключенска атмосфера в стил Индиана Джоунс. Както се казва, направо нещо ми трепна под лъжичката, когато започнах да играя, защото винаги съм си мечтаел да пътувам по света като археолог или антрополог, а играта ми даде точно това преживяване.

Вашата карта на света е с най-съществените за Ирод места в Близкия Изток – Йерусалим, Цезария, Масада и Иродион. Там ще бъдат вашите основни археологически разработки. Като историк вие ще имате основната задача да търсите артефакти – културни, военни, религиозни, ритуални или царски. Това ще са и вашите основни задачи, които обаче ще трябва да се изпълват за определено време, което прави играта не просто едно приятно допълнение към ежедневните пребивавания в интернет, а съвсем отговорно и динамично забавление.

Мисиите са в изброените места, като ще откривате научната истина по пътя на Ирод от идването му в Юдея до самата му смърт. Често ще ви се налага да изпълнявате чисто археологически задачи – например в място, пълно със стотици артефакти, вие ще трябва да намерите вградени в стената предмети, скрити иззад разни ъгълчета, под первази и т.н. Посредством тях малко по малко ще сглобявате картината на миналото, за да стигнете до момента, когато ще станете световно-известен учен. Логическите задачи и пъзелите също са част от геймплея, така че ако сте търпелив и любознателен човек, пътешествието по стъпките на Ирод Велики ще бъде уникално преживяване за вас. Но ако сте фен на класическите куестове, по-вероятно е играта да не ви допадне. Доказателство за това е, че Лили Стоилова не е автор на тази статия. 🙂

Автор: Свилен Енев