Nascar Heat

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 окт. 2000

Отново е есен. Отново се захлажда. Но най-важното – животът започва отново да тече на пълни обороти. Под живота разбирам естествено работа, учене и тям подобни щуротии, от които гледаме да се отървем през летните, мързеливи и лениви месеци. Започват и различните спортни състезания, като безспорният хит ще бъде Олимпиадата в Сидни (комай последната по класическата идея на Кобертен). В САЩ обаче Олимпиадата май няма да предизвика особено голям интерес (според информация в пресата). Защо ли? Ами много просто – часова разлика!
Затова средностатистическият запалянко отвъд океана ще посвети свободното си време на класически американски спортове като футбол ( не soccer разбира се), баскетбол и … NASCAR. Да, NASCAR си е отчайващо американски феномен и за повечето европейци е непонятен телешкият възторг на янкитата пред този спорт. NASCAR е състезание с много обиколки, поне 200, а пистите са овални или кръгли. NASCAR е съкращение, което означава National Assosiation of Stock Car Racing или по нашенски блъсканица със серийни автомобили. Да, всъсщност многобройните колизии, карамболи, катастрофи и неочаквани обрати са тръпката на това иначе еднообразно състезание. Колите са ширпотреба – Форд, Шевролет, Крайслер, тюнирани и укрепени, с 8-цилиндрови двигатели под капака. Разбира се, NASCAR не може и да се сравнява по мощност с IndyCar, камо ли с Формула 1, но все пак събужда невероятни емоции в сърцето на средностатистическия американски шофьор и предизвиква у него адреналинов шок само при мисълта, как Фордът на съседа Смит може да бъде размазан от неговия Додж по начина, видян на чиниеобразната писта!!! Американска му работа…

Разбира се, далеч съм от мисълта да отричам смисъла на състезанията с туристически автомобили, както те са по известни в Европа, но веднага искам да уточня, че професионалното и техническото ниво на родния континент са на светлинни години от американските стандарти. Само ще спомена, че състезателните автомобили Mercedes, Opel, BMW или Nissan, а защо не и Audi, са от т.нар. фирмени конюшни, на български – получават парите, двигателите и всичко около отбора директно от фирмата производител. В Щатите нещата се движат от ентусиасти, които сами си намират начини за контакт с фирмите…

Всички знаем обаче, че колкото и нещо да е скапано, стига да си има своите фенове, то винаги ще бъде тиражирано и афиширано. А колкото повече са феновете, толкова повече. Такъв е и случаят с NASCAR – необятният американски пазар поглъща всеки фенски артикул, свързан с този спорт. Затова не е и учудващ фактът, че всяка година излиза поне една компютърна игра, свързана с тази мания, а тази година нещата са още по-умопомрачителни. Обектът на нашето ревю е продукт на Monster Games Inc., a издател е Hasbro Interactive.

Малко факти

Пичовете от Hasbro са се постарали да купят пресни лицензи, така че играта излиза с данните от сезон `2000. Купени са също пистите, имената и лицата на пилотите, а също и официален лиценз от NASCAR. Оттук произтичат две неща – Hasbro явнo разполагат с много пари (само ще спомена, че те разпространяват и държат правата на Monopoly); NASCAR е супер евтин (представете си да карате новичкото Ферари на Шуми в тазгодишните игри за Формулата – абсурд!!!). Но това не е чак oт такова значение, да се прехвърлим към играта. Както вече споменах, играта е направена от Monster Games Inc. и Blue Fang Games. В тези фирми бачкат създателите на стария и добър NASCAR от 1996 (или беше 95…), които са се прехвърлили от Papyrus. Както може би вече се досещате, NASCAR Heat не е просто поредния NASCAR, а си е чиста проба наследник и продължение на класическия NASCAR-симулатор. Играта започва със забавно интро – пичовете в него, които по-късно се оказват всъщност големи “звезди” на NАSCAR, пускат по американси остроумни шеги на фона на тръгващи, спиращи и въртящи се с димящи гуми Nascar-болиди. В интрото са включени и кадри от играта, които изглеждат направо невероятно. Искам веднага да отбележа – такава графика без хубава графична карта просто трябва да забравите. След тестовете мога да ви кажа, че ще ви е нужна карта с поне 16 МВ, за да можете да се насладите напълно на графичната мощ на играта. А тя не е за подценяване – поддържат се разделителни способности до 1024×768. Играта впечатлява с детайлна графика, а другата забележителна новост са анимираните механици в бокса. Менютата са интуитивни и добре подредени, бутоните изглеждат естетически съгласувани.

Single Player, Beat the Heat…

В NASCAR Heat можете да избирате между четири състезателни модуса – Single Player, Beat the Heat, Race the Pro и Championship Season. За първото нещата смятам, че са ясни – избирате си шофьор и писта, след което тренирате и стартирате в избраното от вас състезание заедно с 15 професионалисти от NASCAR. Като казах професионалисти, тук е мястото да поясня, че колкото баламски спорт е NASCAR, толкова трудна и комплексна е играта. В добрите традиции на първите NASCAR-симулатори, и тук разполагаме с един hardcore-sim в класическия смисъл на този термин. Този път обаче е помислено и за по-неопитните играчи и са предвидени две степени на трудност – normal и expert. Мен ако питате обаче, подходящата характеристика на това “нововъведение” е “Пременил се Илия – пак в тия”! Играта продължава да си е страшно комплексна, даже и в олекотения си вариант, което от една страна е плюс, от друга обаче пречи. Това не е автосимулатор за уикенда – нужна е воля, постоянство и истинска убеденост в силата на NASCAR-идеята…

Beat the Heat е едно истинско нововъведение. В този модус на игра трябва да бъдат изпълнявани различни задачи като например да успееш за определено от компютъра време да преодоолееш даден участък от пистата или за две обиколки да се изкачиш от 5то на 3то Място. Задачите се усложняват всеки път и повярвайте ми – хич не е лесно да преодолееш поставената цел! Във всеки случай Beat the Heat може да се разглежда като един вид туториал за играта, защото тук може да се научите точно кога, как, защо и къде е хубаво да се извършва дадена маневра или определена смяна и настройка.

Race the Pro е състезание срещу автомобил, управляван от истински пилот в NASCAR. Разбира се, това е само симулатор, т.е. направен е запис на начина на каране на всеки отделен пилот в сериите. Ей богу, това вече е състезание. Тия хора наистина са бързи!!! Освен всичко друго противниковата кола винаги има 1/4 обикола предимство, така че – good luck in hunting!!!

Преди малко споменах механиците. Боксът е ключово място за вашия автомобил. В него се долива гориво, поправят се дефектите (само да кажа, че всяко блъскане в мантинелата е автоматично повредено окачване). Разбира се, това не е новост в автоигрите, но е изключително удволствие да наблюдаваш как се суетят около колата ти механиците.

Управлението е сравнително лесно, клавишите са стандартни, така че не е никакъв проблем да се приспособиш към автомобила. Възможни са настройки за силата на газ-педала и спирачката. Предлагат се няколко камери – вътре в болида, отвън и модус през окачването. Камерите се сменят с F-овете, като най-удобна за управление ми се стори камерата отвън. Освен това вътрешната камера яде повече ресурси, така че хората с по-слаби компютри нямат особени алтернативи…

Колкото интуитивно е намирането на клавишите, толкова грижи ще ви създаде driving-a. В началото е доста трудно да контролирате автомобила, особено по завоите или да свикнете с факта, че е нужно каране по овала. При всички положения обаче се свиква и с повече упражнение ще смогнете. В началото обаче ще ви коства много, за да успеете да задържите колата в идеалната крива след “близване на мантинелата”. Изобщо, авторите са се постарали управлението да е колкото е възможно по-реалистично и близко до действителността.

Най-накрая, без да искам да подценявам факта разбира се, ще отделя и малко внимание на Multipayer-опцията. Опциите са стандартни, като имате възможност да се състезавате с приятели или произволно избрани опоненти по LAN-мрежа или по Интернет. И нека купонът започва…

NASCAR Heat е един добър симулатор. В началото на текста обясних, че не харесвам NASCAR и целия американизъм около него. Играта обаче е по-качествена от действителния NASCAR. Това разбира се е един тежък симулатор и не е препоръчителен за хора, търсещи бързи успехи и лесни победи.

Автор: Александър Бойчев