NASCAR 2000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Когато става въпрос за издатели на качествени спортни симулации, първата фирма, за която се сещам, е добре познатото подразделение на Electronic Arts – EASports. Наред с добилите огромна популярност футболни, баскетболни, хокейни и какви ли още не симулатори, на голям интерес се радват и прецизните компютърни автомобилни състезания. Последните заглавия в този жанр като Sports Car GT, Superbike 2000 и Mobil 1 British Rally Championship си спечелиха много почитатели по цял свят, но за да бъдат грабнати сърцата на най-платежоспособните геймъри (а те, както знаете, обитават земите между Атлантическия и Тихия океан), беше необходимо нещо по-различно. И какво по-подходящо за целта от иначе порядъчно скучноватото пистово автомобилно състезание, наречено NASCAR, особено като се има предвид, че това легендарно за американците рали съвсем скоро навърши кръглата възраст от 50 години.
 
Атмосферата на стартовете от NASCAR силно напомня тази от добре познатата ви Формула 1, но все пак има доста различия. На пръв поглед автомобилите не се отличават от серийно произвежданите модели, но под стандартното купе се крият изключително мощен двигател, специално окачване, спирачки и т.н. Пистите за разлика от тези във F1 са по-кратки и с много по-малко завои и това дава възможност за развиване на шеметни скорости. Добре, че поради спецификата на състезанието често стават пищни катастрофи, които поне за кратко успяват да разсеят скуката.
Най-странното нещо в NASCAR са пилотите, повечето от които са на възраст, по-подходяща за голф или шахмат, отколкото за това рали, в което основната цел е газ до дупка и безкрайно обикаляне по трасето. Освен това правилата и системите за точкуване са доста по-различни от тези в състезанията, организирани от FIA (Международната автомобилна федерация).

Ако желаете да избегнете неприятните формалности преди всеки старт, изберете Quick Race и ще се озовете направо на пистата. Single Race Weekend е особено подходящ за тези, които нямат опит в безкрайните процедури преди финалния сигнал и желаят да свикнат с автомобила и поведението му по трасето. В Race Against The King ще трябва да премерите сили срещу актуалния в момента шампион.

Изключително добро хрумване в NASCAR 2000 е възможността да контролирате и променяте различни елементи от състезанието. За почитателите на максималния реализъм е предвиден контрол върху действията на екипа от пита и поведението на пилота при подаден жълт флаг, а ако включите телеметрията, ще имате постоянна информация за състоянието на всички основни системи на автомобила ви. Особено любопитни са опциите, които ще накарат вашият пит-екип да започне да допуска грешки или пък ще настъпят спонтанни сривове в колата ви.
Всичко това е в състояние да направи състезанието доста забавно, стига да не сте от хората, които мразят да губят.

NASCAR 2000 съчетава максималния реализъм с добър звук и прилична графика, но в никакъв случай не е от игрите, с които човек може да убие някоя друга свободна минута, тъй като победата се печели само с максимална концентрация и перфектен контрол върху автомобила, а те, както знаете, се постигат с доста тренировки.

Автор: Владо Георгиев