Nail’d

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 дек. 2010

Не е тайна, че една от двете ми любими игри е Call of Juarez: Bound in Blood (и понеже вероятно вече се питате коя е втората, това е Call of Duty 4: Modern Warfare). Казвам ви това, защото когато научих, че поляците от Techland са съсредоточили усилията си не върху играта, която би направила Call of Juarez трилогия, а върху офроуд рейсър с името Nail’d, изпитах меко казано разочарование. С времето обаче се появяваше все повече информация за Nail’d и интересът ми към тази игра постепенно се повиши. Не се съмнявах, че визуално тя ще бъде страхотна, така както бяха и предните двe Call of Juarez игри, но имах известни резерви към геймплея.

(Офроуд) рейсър на годината?

Студиото Techland подходи доста амбициозно към Nail’d, рекламирайки го с почти смехотворни и нереалистични реклами, които трябваше да подготвят геймърите за шоуто, което ги очаква. В основата си Naid’d е аркаден офроуд рейсър, доста сходен с Pure и притежаващ щипка от Fuel или MX vs. ATV Reflex в себе си. Ако си мислите, че разработчици, известни най-вече с уестърн шутърите си, ще се чувстват в небрано лозе тук, не сте съвсем прави. В каталога на игрите на Techland личат още заглавия като Xpand Rally и GTI Racing, които навремето бяха съвсем прилични.

Само обаче не си мислете, че  тук става въпрос за подобни скучни състезания, които се провеждат на удобни асфалтирани писти и са заринати от правила. Главната сила на Nail’d е в бързината и усещането за скорост, което е доведено до границата на невъзможното. Вместо история получавате 14 писти, разположени в четири географски региона на света – съседната ни Гърция, недостъпните Анди, националния парк Йосемит и каньоните на Аризона. Дизайнът на терените е добър, а графиката – наистина страхотна, отново благодарение на енджина Chrome 4. Не че някой би обръщал толкова внимание на околните пейзажи, когато лети над тях с ATV-то или мотора си, но за отбелязване е, че гледките са изпипани наистина професионално както от техническа, така и от естетична гледна точка.   

Speed, но не на Били Айдъл

На теория Nail’d е рейсър, но ако трябва да сме прецизни, едва ли има друга подобна игра, в която да прекарвате толкова време не на трасето, а… във въздуха. Всъщност правите отсечки са толкова малко, че почти няма да ги забелязвате. За сметка на това скоковете са направени така, че едновременно маневрирате между балони, малници, влакове, самолети, скали и други препятствия и да се дивите как, по дяволите, попаднахте толкова нависоко. Да, въздушната акробатика е важен елемент от играта, тъй като вместо за завои и дупки по трасето, трябва да внимавате за предмети във въздуха, които могат да ви отклонят от пътя.

Все пак Nail’d е абсолютна аркада, така че не се притеснявайте за въпросното отклоняване. Вместо да губите ценно време, за да се върнете на трасето, играта сама ви пуска там, като понякога е толкова щедра, че го прави след препятствието, с което току-що сте се сблъскали. Всичко това позволява усещането за скорост никога да не ви напуска, а с помощта на т.нар. boost нещата стигат дори още по-далече. Boost е тукашният вариант на нитро и се трупа, когато преминавате през специални вратички, направите някое особено правилно приземяване или временно извадите от строя  опонент. 

Sanctas simplicitas

За съжаление – или пък не съвсем – “свещената простота” лъха от всеки един байт на играта. Избирате си герой, когото с изключение на пола и цвета на екипа не може да променяте изобщо, и започвате да трупате победи в състезанията и нови превозни средства в гаража си. Въпросните ATV-та могат да се модифицират леко с нови части и функции, но лошото е, че това няма почти никакво влияние върху представянето им на пистата и над нея. Nail’d е аркадна игра и успехът в състезанието зависи преди всичко от вашите рефлекси, отколкото от създаването и развиването на перфектната машина.  

Визията и звукът в Nail’d не изневеряват, защото освен добрата графика играта предлага и добър саундтрак с парчета на Queens of the Stone Age, Slipknot и др. Чувството за скорост и спиращите дъха каскади са другият отличителен елемент на рейсъра и са повече от добра гаранция за страхотно прекарване на няколко часа. Отвъд тях обаче Nail’d не предлага особено дълбок геймплей, а пистите и състезанията реално не са толкова много. Играта е перфектна за временне занимавка, но няма да бъде заглавие, към което ще се връщате отново и отново с времето.

Автор: Иво Цеков